Select Page

Hoe deel je je week zo in dat je kan sporten, werken en nog tijd heb voor sociale dingen? In dit blog lees je meer over mijn weekplanning. Regelmatig krijg ik de vraag hoe vaak ik sport en hoe ik dat allemaal doe in combinatie met werken, bloggen en sociale aangelegenheden. Vandaar dat ik vandaag met jullie deel hoe mijn weekplanning eruit ziet.

Werken, sporten, sociale dingen…

Zoveel dingen om in te plannen, dat herken je vast wel.

Werken

Allereerst is het goed om te weten dat ik niet fulltime werk, maar om de week één dag vrij heb. Ik werk 36 uur bij stichting HIER klimaatbureau en houd mij bezig met het organiseren van kenniswisselingsbijeenkomsten voor het kennisplatform HIER opgewekt. Het kantoor is in Utrecht en ik woon in Amsterdam West. Ik ga dagelijks met de fiets naar station Amstel (ongeveer 7 km vanaf huis), dan is het maar een klein stukje met de trein en daarna moet ik nog naar kantoor. Ik heb zo’n 2/2,5 uur reistijd per dag.

Sporten

Ik sport gemiddeld 6 dagen per week. Dat bestaat uit 3 a 4 keer hardlopen, ik train voor de halve marathon van Amsterdam (dat heb ik al eens eerder gedaan, zie mijn trainingsschema’s). Daarnaast doe ik 2 keer per week een krachttraining. Deze schema’s zal ik binnenkort ook eens delen. Op woensdagavond probeer ik – als het even kan! – ook een lesje mobiliteit & movement bij het Gymlokaal mee te pikken. Op zondag hebben ze daar ook een lesje yin yoga, die ik fijn vind om af en toe goed te stretchen. Dat doe ik namelijk veel te weinig.

weekplanning

Ik oefen de handstand bij mobilty & movement bij het Gymlokaal

Bloggen

Omdat ik dus niet full time werk, heb ik 1 dag in de 2 weken helemaal voor mezelf. Deze vult zichzelf snel op. Ik gebruik deze dag ook om bijvoorbeeld naar persevents te gaan waar FollowFitgirls voor wordt uitgenodigd. Ook probeer ik het bloggen op deze dag te plannen. Maar aangezien ik ook dagelijks in de trein zit, probeer ik dit ook in de trein te doen. De rit is kort, 20 minuten, maar in 20 minuten kan ik al veel typen. Het zijn dan vaak kladjes hoor, het online zetten van een blogpost gaat nog best wel wat werk in zitten. Ik doe het bloggen omdat ik het leuk vind, het kost me daardoor niet veel energie! Inmiddels schrijf ik al meer dan twee jaar voor FollowFitgirls.

Mijn weekplanning ziet er zo uit

Ik heb een overzichtelijk schema gemaakt. Het is eigenlijk geen echte weekplanning, het is ingedeeld zoals mijn leven op dit moment een soort van automatisch wordt ingevuld. Ik zit in een vast ritme, daar voel ik me goed bij!

weekplanning

weekplanning

Het belang van een ritme

Eerder vertelde ik jullie ook over het belang van een ritme en het pakken van voldoende rust, zeker slaap. Als ik uit mijn ritme ben, zoals nu een beetje het geval is, dan heb ik vooral moeite met opstaan zoals je wel zult snappen als je mijn weekplanning ziet. De reden dat ik een beetje uit mijn ritme ben heeft alles te maken met de twee weken vakantie die net achter de rug zijn. Doordat ik twee weken later opsta dan normaal, moet ik ontzettend veel moeite doen om vroeg op te staan. Het is afgelopen week dan ook niet gelukt om om 05.45 uur op te staan. Het gevolg is: ik draai me nog even om en verplaats het sporten tot ná werk. Dit vind ik vreselijk want zoals je ziet ben ik eigenlijk al niet voor 18.30-19.00 uur thuis. Dus als ik dan pas ga hardlopen en daarna nog moet koken dan ben ik om 21.00 uur pas aan het eten. De avond is dan zo kort dat ik het ook weer lastig vind om er om 22.00 uur in te liggen. Hoe later ik in bed lig, hoe moeilijker het is om op te staan…

Er zit maar één ding op: de cirkel te doorbreken en een paar dagen tóch vroeg op te staan zodat ik weer in het ritme kom. Dat wil ik ook echt, want ik voel me dan 100 x beter! Dan gaat alles vanzelfsprekend en dat is o-zo-belangrijk want anders kost deze sportieve levensstijl mij teveel energie. Dus merk je dat bij jezelf, ga dan eens kijken welk ritme écht bij je past en zorg dat je daar in komt. Hoe merk je dat het teveel energie kost? Een paar voorbeelden:

  • Je bent veel of vaak moe en staat soms zelfs vermoeid op (en dan bedoel ik niet dat je even moe bent als de wekker afgaat, maar dat je je na 15 minuten wakker zijn nog steeds als een zombie voelt)
  • Tijd vinden om te sporten gaat moeizaam en je baalt ook als het (weer eens) niet is gelukt.
  • Je slaapt veel te weinig en herstelt daardoor niet voldoende.
  • Je hebt honger op ‘rare’ momenten.
  • Je voelt je vaak gehaast en hebt het idee dat je te weinig tijd hebt in een week.
weekplanning

Vroeg opstaan is een heel klein hel-momentje maar als ik wel genoeg geslapen heb dan is dat hel-momentje zo voorbij als ik maar uit bed kom

 

 

Heb jij jouw ritme al gevonden? Of herken je je juist in mijn voorbeelden? Hoe ziet jouw weekplanning er uit? Ik ben heel erg benieuwd!

X Ana

Manon heeft haar eigen ritme, ze heeft zelfs een after workout routine!