Wintersport, ik ben er dol op! Elk jaar ben ik wel in Oostenrijk te vinden en dit jaar ben ik ook al een weekendje naar Winterberg geweest en staat er nog een weekendje Willingen op het programma voor we in maart weer naar Oostenrijk gaan. Lekker de hele dag buiten zijn, vooral als de zon schijnt is het helemaal genieten! Maar hoe doe je dat nou met eten? Is het te doen om op wintersport gezond te eten? En wat zijn dan de beste keuzes?

Je verbruikt veel calorieën

Iedereen denkt altijd dat je op wintersport enorm veel calorieën verbruikt. Je bent tenslotte de hele dag bezig (het heet niet voor niks winter”sport”). Maar is dat eigenlijk wel zo? Nou zit ik zelf normaal gesproken de hele dag. Ik heb een kantoorbaan en van 8.00 tot 16.30 zit ik op mijn stoel. Ik kom er alleen van af om thee te halen, naar de wc te gaan, om iets aan een collega te gaan vragen en om tijdens de pauze 20 minuten te gaan wandelen. Nogal wiedes dat ik tijdens de wintersport meer calorieën verbrand dan tijdens een werkweek. Maar, tijdens een normale werkweek ga ik wel 3 tot 4 keer per week sporten. Groepslessen, krachttraining en hardlopen. Al die dingen doe ik op wintersport niet. De calorieën die ik tijdens het sporten verbrand, mis ik op wintersport dus. Kunnen die paar uur skiën per dag daar tegenop?

Op deze site heb ik berekend wat ik ongeveer verbrand tijdens het skiën: 380 kcal per uur. Meestal ben ik van 9.00 tot 15.00 uur op de piste te vinden. Maar hoeveel uur ben je dan eigenlijk daadwerkelijk aan het skiën? Op de meeste pistes ben je na een minuut of 10 wel weer beneden. In de lift verbrand je geen extra calorieën en tijdens het rusten al helemaal niet (gluhwein hier, apfelstudel daar). Dus laten we zeggen dat je tijdens zo’n dag een uur of 3 a 4 echt actief bezig bent. Dan zou ik 1140 tot 1520 kcal verbrand hebben. Nou loop ik zelf ook nog wel veel, en ook het heen en weer slepen met ski’s op je schouders is een aardige workout. Dus voor het gemak reken ik op verbrande 1800 kcal per dag.

Maar je krijgt ook veel binnen!

In alle vroegte lekker ontbijten met croissants, kaiserbroodjes, kaas, eitjes, nutella en ga zo maar door. Voor je het weet heb je 500 kcal op. Ik vind het heerlijk om vroeg op de piste te staan, maar ik zoek dan ook om een uur of 11 een berghut op om een drankje en eventueel een hapje te doen en lekker met mijn neus in de zon naar de skiënde mensen te kijken. Een glas gluhwein is 260 kcal. Warme chocolademelk met slagroom: 320 kcal. En die apfelstrudel met slagroom? 300 kcal. Dus voor je het weet, heb je zo 500 kcal naar binnen gewerkt.

Dan nog een uurtje skiën en door naar de lunch. Patatje met: 590 kcal. Oke, hier drink ik water of cola light bij. Om 15.00 uur ben ik er meestal wel klaar mee, en neem ik de lift naar beneden (de dalafdaling sla ik rond dat tijdstip meestal over). Dan gaan we met de meiden bij een apres ski bar op de mannen wachten. Lekker, een wijntje erbij! 120 kcal per glas droge witte wijn. Na de apres ski (laten we zeggen 3 wijntjes) is het tijd om te gaan eten. Van zo’n dag skiën krijg je honger, dus een pizza gaat er wel in. Laten we die maar op 600 kcal houden.

Als je even snel rekent, heb je op een normale wintersportdag dus zonder moeite ruim 2500 kcal naar binnen gewerkt. En we hadden net uitgerekend dat je er met skiën ongeveer 1800 verbrand. Hm, we hebben hier een calorieënoverschot! Hoe kun je dit nou een beetje beperken, maar toch lekker blijven genieten van je wintersportvakantie?

wintersport

Benieuwd wat Marlou aan calorieën verbrandde tijdens haar wintersport? Klik hier. 

Alcohol

Alcohol ontregelt je interne thermostaat. Door de alcohol wordt je bloed naar buitenkant van lichaam gestuwd. De koude buitenlucht kan daardoor de warmte aan je lichaam onttrekken. Het lijkt dus alsof je warmer bent, maar van binnen word je juist kouder. Probeer daarom de alcohol te beperkten tot de apres ski en bij het avondeten, als je niet meer de piste op gaat. Let er verder op at je voldoende (water) drinkt. Omdat het koud is zweet je misschien weinig, maar de weersomstandigheden (hoogte, kou, wind en sneeuw) zorgen voor veel vochtverlies. Goed blijven aanvullen dus!

Ontbijt

Als het even kan, zorg ik zelf voor mijn ontbijt. Vaak zitten wij tijdens wintersport in een appartement en ontbijten we samen. Ik zorg dan altijd voor yoghurt of kwark, vers fruit (blauwe bessen bijvoorbeeld) en havermout. Een goed ontbijt zou 20% van je dagelijkse energie moeten leveren. Je hebt de energie snel nodig, dus kolhydraten in de ochtend zijn een prima keus. De eiwitten zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent en voor onderhoud en herstel van je spieren. Heb je een ontbijt in je hotel? Kies dan niet voor witte broodjes, maar neem bruin brood (lekker getoast met jam bijvoorbeeld) en een gekookt eitje. Vers fruit erbij is altijd goed!

Tussendoortje

Als je goed ontbijt en op tijd luncht, is het niet echt nodig om een tussendoortje te nemen. Je zou een reep in je zak kunnen doen (bijvoorbeeld een Nak’d reep, gemaakt van dadels en noten) of een stukje pure chocolade. Als ik eerlijk ben, vind ik een apfelstrudel of gebak op de piste met een kop thee wel erg fijn. Ik neem het dan niet elke dag, maar gewoon 1 of 2 keer, en dan sla ik de calorierijke drankjes over (gelukkig lust ik geen chocolademelk, dat scheelt alweer).

Lunch

Waarschijnlijk ga je na de lunch weer de latten (of het board) op, dus heb je weer wat brandstof nodig. Kies bijvoorbeeld voor soep met een belegd (bruin) broodje of een bordje pasta met tomatensaus met wat fruit of avocado. Let op dat groenten soms lastig kunnen zijn voor je spijsvertering, je hebt natuurlijk geen zin in buikpijn!

Diner

Als je alcohol wilt drinken, kun je dat het beste doen op dit moment van de dag. En denk er ook aan dat je bij het diner groenten eet. Bestel bijvoorbeeld een extra portie groenten of een salade bij je eten. Als je voor het eten een paar flinke glazen water drinkt, heb je minder honger en heb je meteen je vocht weer aangevuld. Voor je koolhydraten kies je rijst, pasta of polenta. Soms heb je weinig te kiezen, omdat alle restaurants vol zitten of er gewoonweg niet veel meer keuze is dan schnitzels of worst met friet. Ik bestel dan het liefst een portie groenten en/of salade en een kleine portie frietjes.   In de bergen wordt meestal vroeg gedineerd. Dat is een goed idee, omdat je lichaam dan lekker lang de tijd heeft om alles te verteren voor je gaat slapen. Dan kun je de volgende ochtend weer fris en fruitig de berg op!

Geniet!

Je kunt er dus wel een beetje op letten, door niet zomaar alles in je mond te stoppen, maar je moet vooral niet vergeten er van te genieten! Je bent er maar een week, of misschien zelfs maar een weekend. Als je de week daarna weer even wat strenger bent voor jezelf en je normale ritme weer oppakt kan je lichaam een beetje zondigen best aan.

Probeer als het kan gewoon keuzes te maken. Zin in gebak? Lekker doen, maar niet elke dag. Een wijntje of biertje? Lekker tijdens de apres ski of tijdens het diner. En dan geen 10 glazen, maar 3. En tussendoor steeds een glas water.

Houden jullie rekening met wat je eet tijdens wintersport?

Lees ook: Hoeveel calorieën verbrandde Marlou op wintersport?