Wanneer ik op een willekeurige dag door mijn Instagramfeed scroll, volgen tientallen buikfoto’s, healthy salades en hardloopfoto’s. Meerdere meiden posten hun havermoutpap, hun pasgebruikte spierballen of hun bezwete koppie na een fijne workout. Vervolgens klik ik op mijn eigen Instagram-account en bestudeer mijn foto’s. Ik plaats verrassend veel hardloopfoto’s. Verder deel ik foto’s van mijn huisje, van etentjes met vriendinnen of selfies met mijn vriend. Hij noemt me vaak plagend ‘Fitgirl!’. Meestal lach ik hem dan een beetje uit en probeer ik mezelf te verdedigen. Toch ben ik benieuwd en ga ik bij mij zelf te rade: ‘Ben ik een Fitgirl?’.

Als je wilt weten of je een Fitgirl bent, zul je eerst na moeten gaan of dit überhaupt bestaat. Ik typ een aantal zoektermen hierover in via Google en vind uiteraard tientallen artikelen die te maken hebben met Fitgirls. Echter wordt er nergens duidelijk beschreven wat een Fitgirl nou precies is en aan welke criteria je zou moeten voldoen. Ik probeer het tevergeefs op Wikipedia.

Het eerste en meest logische wat in mij opkomt bij de term ‘Fitgirl’ is een meisje, vrouw of jongedame die erg ‘fit’ bezig is of wil worden. Dit zal inhouden dat deze vrouw meerdere malen per week lekker gaat sporten en probeert om zo gezond en goed mogelijk te eten. Misschien is deze term ook uiteindelijk de meest goede beschrijving voor een Fitgirl. Via Instagram volg ik meerdere meiden die in hun gebruikersnaam ook de term gebruiken. Deze Fitgirls plaatsen foto’s van hun workouts, (meestal) gezonde voeding en getrainde spieren. Sportieve meiden dus, die zeker ook met gezonde voeding bezig zijn!

fitgirl

In meerdere artikelen via Google kom ik tegen: ‘de beste versie worden van jezelf’. Is dat dan wat een Fitgirl doet? Zou niet iedereen dat willen dan? De beste en sterkste versie worden van zichzelf? Dit hoeft natuurlijk niet alleen op het gebied van sport of voeding te zijn. Het kan ook gelden voor je mentale fitheid: hoe voel jij je in je lichaam, acceptatie van hoe jij bent met de mooie en minder mooie kanten, het fijn hebben met jezelf en de dingen kunnen doen waar jij blij van wordt. Ik weet niet zeker of dit specifiek bij de term Fitgirls zou horen, maar ik vind het persoonlijk een mooie toevoeging aan het geheel.

Even terug naar mezelf: ben ik nu een Fitgirl of niet? Op Followfitgirls.com word ik voorgesteld als Fitgirl en ik voel een bepaalde druk om me ook zo te gedragen. Echter heb ik nu ontdekt dat de term Fitgirl nergens een vaststaande definitie betreft en dat het dus ook niet uitmaakt of je hieraan voldoet of niet. Wanneer me vriend mij plagend Fitgirl noemt, heb ik de neiging om me te verdedigen en te benoemen dat ik dat heus niet ben, want ik eet immers helemaal niet gezond. Nu ik ontdekt heb dat er nergens wordt beschreven dat je gezond moet eten als Fitgirl, kan ik het verdedigen van deze term dus laten schieten.

Ik laat me bij deze graag een Fitgirl noemen. Waarom? Omdat ik een vrouw ben, die een passie heeft voor sporten en lekker(!) en goed eten. Sommige dagen is dit lekkere eten toevallig ook gezond, maar af en toe ook heerlijk ongezond. Ook streef ik er naar om de beste versie te worden van mezelf. Ik wil mijn passies, het liefst iedere dag, de ruimte geven. Ik wil doen waar ik blij van word en mezelf uitdagen op allerlei gebieden. Of ik hier nu per se de term Fitgirl aan wil hangen? Van mij hoeft het niet, maar ik heb nu wel bedacht dat ik me hier helemaal niet voor hoef te schamen!

proud