Na het bezoek aan Health Advies Breda samen met Ana, kreeg ik mijn voedingsschema. Een van de dingen die erop stonden was hummus. Tot voor kort at ik dat eigenlijk nooit. Waarom is hummus eigenlijk zo gezond? En wist je dat je het heel simpel zelf kunt maken?
Wat is hummus en waarom is het zo gezond?
Hummus is kikkererwtenpuree. De simpelste variant bestaat alleen maar uit kikkererwten, sesampasta, olie, knoflook, citroensap en kruiden. Daarnaast zijn er een heleboel andere smaakjes te krijgen (en te maken). Je kunt het eten als broodbeleg of bijvoorbeeld bij falafel. Je kunt er ook met groenten in dippen, lekker met komkommer, wortel en paprika., of met een toastje.
Kikkererwten zijn supergezond, ze bevatten trage koolhydraten, waardoor je suikerspiegel niet omhoog schiet. Door het ontbreken van suikerpieken krijg je minder snel zin om te snaaien en zit je langer vol. Ook zitten kikkererwten bomvol proteïnen (eiwitten), die je nodig hebt voor de opbouw en het behoud van je spieren. Daarnaast bevatten ze ook nog ijzer, wat zorgt voor de nodige energie.
Hummus uit de supermarkt vs zelgemaakte hummus
Hummus wordt steeds populairder en in de supermarkt vind je inmiddels tal van verschillende merken en smaken. Ik ben eens naar de ingrediënten gaan kijken. Volgens een smaaktest van Kassa kwamen de merken Sabra en Maza als beste uit de test. Dit zijn de ingrediënten van deze merken:
Zoals je ziet, zit er in de hummus (hoemoes, zoals ze het zelf noemen), slechts 37% kikkererwten. De rest bestaat dus uit sesam, olie en andere toevoegingen. Ook bevat de variant van Maza net iets meer toevoegingen (E-stoffen dus). Toch valt het bij beide wel mee met de kunstmatige toevoegingen. Toch is het nog altijd gezonder om het zelf te maken! De kant-en-klare varianten blijken namelijk bijna 2 keer zoveel calorieën te bevatten dan wanneer je het zelf maakt. Als je het zelf maakt, moet je er wel rekening mee houden dat het minder lang houdbaar is, omdat je er geen conserveermiddel bij doet. Zelfgemaakte hummus is enkele dagen houdbaar in de koelkast.
Hoe maak je het?
Ik wilde het natuurlijk meteen zelf maken en het is supersimpel! Ik las ergens dat het zonder knoflook niet smaakt. Toch besloot ik het er niet in te doen. Als ik het dagelijks als broodbeleg ga eten op mijn werk, wil ik niet de rest van de dag naar knoflook ruiken.
Wat heb je nodig voor de basisversie?
- Kikkererwten (ik gebruikte 1 blik van AH eigen merk, je kunt ze uiteraard ook zelf koken), bewaar het (kook)vocht om de humus later smeuïger mee te maken als je dat wil.
- 1 eetlepel tahin (sesampasta). Ik heb echt goed gezocht, maar kon dit nergens vinden. Maar geen nood, met sesamzaadjes gaat het ook! Gebruik dan 30 gram geroosterde sesamzaadjes.
- Het sap van een halve citroen
- Olijfolie
- 1 teen knoflook
- Peper en zout
Doe alle ingrediënten samen in de keukenmachine en laat hem lekker lang draaien, tot het een smeuïge massa is geworden. Als je hem niet zacht genoeg vindt, kun je er nog wat van het vocht van de kikkererwten bij doen of nog wat olijfolie. Doe je hummus in een afsluitbaar bakje en bewaar het in de koelkast. De zelfgemaakte versie bevat dus veel meer kikkererwten en minder vet dan de kant-en-klare hummus uit de supermarkt. En het is echt heel snel klaar, zeker als je kiest voor kikkererwten uit blik.
Omdat ik niet alle ingrediënten in huis had, werd mijn humus nog eenvoudiger. Ik had er geen citroen en ook geen knoflook in zitten. En toch smaakte hij heerlijk! Ik heb er wel wat paprikapoeder doorheen gedaan.
Ik eet het tijdens de lunch op volkoren rijstwafels met een gekookt eitje er bovenop. Superlekker!
De volgende ronde ga ik er een smaakje aan toevoegen, bijvoorbeeld zongedroogde tomaat. Het lijkt me ook heel lekker om er avocado doorheen te doen.
Houd jij ook van hummus en maak je het ook wel eens zelf? Lekker smaaktips zijn altijd welkom!