Waarom is wandelen goed voor je?

Wandelen voor oude mensen? Dacht het niet! Soms ben je toe aan een rustdag, voel je je niet fit genoeg om te trainen, herstel he van een blessure, ben je de dag ervoor al 15 kilometer gaan hardlopen of ben je nog niet toe aan hardcore krachttraining of cardio. Kortom, er zijn redenen genoeg te verzinnen om een keer een workout te skippen. Maar op zo’n dag helemaal niks te doen vind ik persoonlijk altijd lastig. Een flinke wandeling is dan de oplossing voor mij! Lekker met mijn favoriete playlist, of samen met een vriendin en haar hond.

Ik heb uitgezocht wat de voordelen zijn van wandelen en die wil ik graag met jullie delen!

Wandelen is goed als je veel zit

Omdat wandelen met een lage intensiteit gebeurt, je hoeft dus niet te rennen, springen of zware gewichten op te tillen, is het weinig belastend voor je gewrichten. Iedereen kan het en je hoeft er niet voor te oefenen.

De belangrijkste reden om op zijn tijd een flink eind te gaan wandelen is voor mij het feit dat ik zittend werk heb. En met mij nog heel wat meer mensen. En als je dan 8 uur op je stoel hebt gezeten, met vaak je hoofd gebogen of richting een computerscherm gericht, ga je thuis weer op de bank zitten. Zo veel zitten is niet goed, ons lichaam is er niet op gebouwd.

Lang zitten brengt schade toe aan de slagaders in de benen. Uit onderzoek aan de Indiana University is gebleken dat door slechts 3 wandelingetjes van 5 minuten per dag de schade die wordt toegebracht door 3 uur zitten kan worden hersteld. Probeer dus als je zittend werk hebt elk uur even een klein stukje te lopen. Wandel even naar je collega, naar het koffieapparaat of loop een rondje om het gebouw. Mijn collega’s vergaderen regelmatig wandelend. Uit onderzoek aan de Stanford University is gebleken dat wandelen de creativiteit verhoogt. Helemaal geen gek idee dus om wandelend te vergaderen!

Wandelen heeft verschillende gezondheidsvoordelen Het vermindert stress, blijkbaar gaan je hersenen in de mediteer-stand als je door de natuur wandelt. Verder is het stressverlagend om samen met anderen te wandelen en gezellig bij te kletsen. Google maar eens op wandelcoaching.

Regelmatig wandelen versterkt je spieren en botten, en je bouwt er zelfs extra botmassa mee op. Daardoor wordt de kans op botontkalking verkleind.

Ook verlaagt wandelen de bloeddruk. Dat geldt voor een lange wandeling per dag, maar ook voor meerdere korte wandelingen. Je kunt een wandeling van 30 minuten maken, maar 3x per dag 10 minuten is ook prima. Je kunt bijvoorbeeld je auto 10 minuten van je werk parkeren, waardoor je al 2 wandelingetjes van 10 minuten per dag te pakken hebt. Toen ik met de auto naar mijn werk ging, wandelde ik 10 minuten voor ik in de auto stapte.

Als je elke week 25 uur wandelt verlaag je ook de kans op borstkanker. Dit komt doordat je door lichamelijke beweging het hormoon oestrogeen op een andere manier afbreekt, waardoor er goedaardige bijproducten vrijkomen. En door regelmatige beweging wordt je vetpercentage lager, en juist dat vetweefsel scheidt oestrogeen af. Dus hoe lager je vetpercentage is, hoe minder oestrogeen je lichaam produceert en hoe minder schadelijke stoffen er kunnen vrijkomen als je lichaam het oestrogeen weer gaat afbreken.

Ook geeft wandelen je energie. Ik merk het zelf ook, als ik een dag helemaal geen puf heb en het echt niet kan opbrengen om te gaan sporten, ga ik lekker wandelen. Als ik thuiskom voel ik me weer helemaal opgeladen.

wandelen_3

Kun je afvallen met wandelen?

Het voelt misschien van niet, omdat het niet zo inspannend is. Toch is wandelen heel zinvol als je wat kilo’s kwijt wilt raken. Uit onderzoek is gebleken dat je door 5 kilometer te wandelen net zoveel vet verbrandt dan wanneer je 5 kilometer gaat hardlopen. Je moet dan natuurlijk wel flink doorstappen, waardoor je hartslag wat wordt verhoogd. Je bent dan wel wat langer bezig, omdat je simpelweg minder kilometer per uur gaat. Wandelen is ook gemakkelijk lang vol te houden. Je kunt prima 2 uur lang stevig wandelen, waarbij dan ook 2 uur lang je hartslag wat hoger is en je al die tijd in je vetverbrandingszone zit. 2 Uur hardlopen is dan een stuk moeilijker!

Om af te vallen met hardlopen moet je er op letten dat je snel genoeg loopt, dus stevig doorstappen. Ook moet je lang genoeg gaan wandelen, minimaal 30 minuten, maar het liefst langer. Daarnaast moet je ook vaak gaan wandelen, minimaal 4 keer per week, maar als het even kan lekker elke dag. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om na het eten een (half) uurtje stevig te gaan wandelen. Ook nog eens goed voor de spijsvertering.

Heeft wandelen ook nadelen?

Wandelen is natuurlijk niet zo intensief als andere vormen van sport. Als je aan je conditie en spieropbouw wil werken, moet je er echt nog wel iets anders bij doen. En wandelen kost meer tijd dan even een stukje te gaan rennen, je bent nou eenmaal langer onderweg als je 5 kilometer wilt afleggen. Je zult er ook geen atletisch lichaam van krijgen, omdat je je spieren niet echt aanpakt. Het zijn dus nadelen van wandelen ten opzichte van andere sporten. Maar als je wandelen vergelijkt met een uurtje Netflixen, dan zijn er natuurlijk alleen maar voordelen!

wandelen_2

Tips om meer te gaan wandelen

 • Ga tijdens je lunchpauze lekker een eindje wandelen, samen met je collega’s.
 • Stel voor om vergaderingen/besprekingen wandelend te doen als dat mogelijk is.
 • Als je ergens naartoe gaat, parkeer je auto dan een eindje verder weg en wandel een eindje.
 • Ga gezellig bijkletsen met vriendinnen, en in plaats van zittend op de bank doen jullie dat lekker wandelend, kunnen jullie tussendoor nog even windowshoppen. Die kop thee of dat wijntje drinken jullie gewoon na de wandeling.
 • Sta een half uurtje eerder op en ga ’s ochtends voor je naar je werk vertrekt een half uurtje wandelen, je komt echt lekker wakker en fris op je werk aan.
 • Nieuwe cd? Zet hem op je telefoon en ga hem al wandelend beluisteren. Na een uur heb je alle nummers gehoord, is je hoofd lekker leeg, ben je energiek en vrolijk door de endorfinen en heb je 6 kilometer afgelegd.
 • Draag een stappenteller (ik draag zelf bijvoorbeeld een Fitbit, lees hier wat Marlou van haar Fitbit vindt ) en stel jezelf een doel boven de standaard 10.000 stappen per dag. Zelf zorg ik dat ik elke dag 12.000 stappen haal, en als ik dan om 21.00 uur op 10.000 stappen zit, ga ik toch nog even een blokje om.
 • Zorg voor een paar goede schoenen waar je lekker lang op kunt lopen. Ik draag vaak een paar hardloopschoenen, maar ook mijn Nike Internationalist zitten heerlijk, en ze zien er ook nog eens leuk uit. Ik heb nu alleen nog maar zwarte, maar een paar in een lichtere kleur zoals het plaatje hieronder gaat er zeker komen dit voorjaar!

wandelen_4

 

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

 • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
 • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
 • Zowel voor beginners als voor gevorderden
 • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
 • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more