Hardlopen is één van de meest populaire lifestyle sporten ter wereld. Maar tegelijk één van de meest blessure gevoelige sporten. Zere knieën, een zijsteek, scheenbeenvlies ontsteking: het ligt allemaal op de loer. Het kan natuurlijk ook zijn dat hardlopen gewoon niet jouw ding is.

Ben je op zoek naar iets anders? Denk dan eens aan fietsen. Fietsen of wielrennen komt op vele vlakken overeen met hardlopen, maar is ten eerste gewoon veel minder blessure gevoelig. Daarnaast gaat het veel sneller dan hardlopen. Je kunt veel meer kilometers afleggen in een kortere tijd. Dat kan heel leuk, maar ook handig zijn! Sounds good, right? Dus daarom: 5 X de voordelen van fietsen!

1. Minder blessuregevoelig

Wielrennen is een sport waarbij de kans op blessures vrij klein zijn. Dit staat trouwens los van wanneer je valt met een fiets. Dan kan er natuurlijk van alles mis gaan (denk aan breuken en kneuzingen). Wel is het belangrijk om een goede fiets te kopen. Wanneer je de sport uitvoert op een goed afgestelde fiets, die daarnaast de goede maat heeft voor jou, heb je weinig kans op een blessure. Doordat je lichaam op een andere manier kracht uitoefent, wordt de druk op je gewrichten minder en heb je minder snel last van bepaalde pijntjes.fietsaccessoires

2. Vrijheid

Fietsen zorgt voor een bepaald gevoel van vrijheid. Je kunt gaan waar je wilt. Je bent even weg en kunt je ook even helemaal afsluiten van de normale dagelijkse bezigheden. Even – zonder sociale media – loskomen van alles waar je mee bezig was. Het is bijna een soort mindfulness sport. Je hoofd wordt, een soort van, opgeruimd. Wanneer ik zelf ga fietsen, heb ik vaak een vakantiegevoel. Dat zegt al voldoende!

3. Waar je maar wilt

Wielrennen kan overal. Dat maakt het juist zo’n toffe sport. Ik vind het altijd fijn om nieuwe plaatsen, steden of natuurgebieden te ontdekken op de fiets. Eerder schreef ik al eens dat ik dit ook lopend graag doe. Echter gaat het op de fiets iets sneller en kun je dus nog grotere delen bekijken.eetdagboek marlou

4. Lekker in de buitenlucht

Wanneer je gaat fietsen ben je natuurlijk lekker buiten! Dat betekent genieten van het weer, in plaats van de loopband binnen of de squats in de bloedhete sportschool. Daarnaast is het in de zomer, met 25-30 graden buiten, eigenlijk te warm om te gaan hardlopen. Fietsen kan juist wanneer de temperatuur goed oploopt. Door de snelheid zorg je voor rijwind en dit kan heel verkoelend zijn en dus veel fijner dan hardlopen in de zomer. Ook in de herfst- en wintermaanden vind ik het heerlijk om te fietsen. Een regen- of sneeuwbui vind ik op z’n tijd heerlijk verfrissend!

5. Sociaal

Wanneer je gaat wielrennen kun je het sporten combineren met bijkletsen met vriendinnen. Dit is op de eerste plaats misschien wel tijdsbesparend, maar ook hartstikke gezellig. Samen sporten vind ik meestal veel leuker dan alleen. Je kunt elkaar daarnaast ook uitdagen om een tandje verder te gaan of harder te trappen. Je kunt onderlinge sprintjes trekken of met groepjes meedoen aan een georganiseerd evenement. Er worden in Nederland ieder jaar heel wat toertochten georganiseerd. Je rondje is dan al vastgelegd en je kunt genieten van nieuwe, onbekende routes.


Al met al genoeg redenen om eens te denken aan fietsen of wielrennen. Het blijft natuurlijk ook een sport waar je lekker wat energie in kwijt kunt. Dus voor je lichaam is het ook één groot voordeel!

Fiets jij weleens? Heb je zelf een racefiets? Wat zijn jouw redenen om te gaan wielrennen? Laat het me weten in een reactie hieronder, leuk!

Liefs Lianne

Eigenlijk weten wij allemaal wel dat sporten gezond is. Toch weten veel mensen niet wat nou de specifieke voordelen zijn van sporten. Daar brengt deze blog verandering in!