Alles wat je moet weten over voeding met calcium

Calcium is een bekend mineraal waar iedereen van kleins af aan al wel van gehoord heeft. Want calcium zit in melk en kaas, daar krijg je sterke botten van. Maar wat doet calcium eigenlijk nog meer voor je lichaam? En welke voeding met calcium is nu eigenlijk de beste keus? Wij hebben ons er in verdiept en hebben voor jou uitgezocht welke voeding met calcium je voortaan het best kan eten.

Wat is calcium?

Zoals al eerder beschreven was, is calcium een mineraal. Dit mineraal helpt voornamelijk voor de opbouw en het onderhoud van je botten en je gebit. Niet alleen is calcium goed voor de botten en het gebit want dat weten de meesten van ons vast al wel. Je lichaam heeft dit mineraal ook nodig voor het goed functioneren van de spieren, voor een goede werking van de zenuwen, draagt het bij aan de energievoorziening van de lichaamscellen, de bloedstolling, de celgroei en de hormoonstofwisseling. Calcium is dus voor meer goed dan dat je misschien in eerste instantie gedacht had! Mocht je je nog meer willen verdiepen in het mineraal en wil je weten wat teveel calcium of een tekort aan calcium met je lichaam doet? Lees dan het uitgebreide artikel van het Voedingscentrum over calcium eens door.

voeding met calcium

Voeding met calcium.

Broccoli – In broccoli zit dan misschien relatief minder calcium dan andere voedingsproducten maar de calcium die in broccoli zit wordt wel sterk geabsorbeerd door ons lichaam. Melk heeft in vergelijking met broccoli een veel hoger gehalte aan calcium maar slechts een klein percentage van de hoeveelheid calcium wat in melk zit wordt daadwerkelijk door ons lichaam opgenomen. Omdat broccoli nog vele andere goede vitaminen en mineralen bevat kun je voortaan dus beter voor deze groene vriend kiezen.

Vijgen – Verse vijgen zijn zeer voedzaam en bevatten veel calcium maar zijn vaak moeilijk te verkrijgen. Omdat verse vijgen maar een vrij korte periode te oogsten zijn zul je deze voedzame vruchten maar voor een korte periode in de supermarkt zien liggen. Maar zelfs de gedroogde vijgen bevatten meer calcium dan magere melk. Zorg dus dat je voortaan gedroogde vijgen in huis hebt, ze zijn namelijk ook nog eens erg lekker om ’s ochtends door je bakje yoghurt te gooien of door je salade te mixen.

voeding met calcium

Donkere bladgroenten – Denk aan boerenkool, mergkool of knolraap. Deze bladgroenten zitten boordevol calcium. En daarnaast bevatten ze ook nog eens grote hoeveelheden vitamine K1 wat cruciaal is om het calcium in de botten te houden en uit onze (slag)aderen. Vitamine K1 verbeterd de bloedstolling in ons lichaam.

Amandelen – Ongeveer 75 gram amandelen bevat gemiddeld 18% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Amandelen zijn een verstandige snack optie omdat ze ook nog eens helpen bij gewichtsverlies, de gezondheid van het hart en nog veel meer.

Sesamzaden – Een klein handje vol van deze zaden door je bakje yoghurt, door je salade of misschien wel je favoriete recept staat gelijk aan 88 milligram calcium. Niet alleen is sesamzaad een bron van calcium, het bevat ook veel andere mineralen, voedingsstoffen, vezels en omega-3 vetzuren.

Witte bonen – 150 gram witte bonen bevat gemiddeld maar liefst 191 milligram calcium. Dit is bijna 20% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Een handig potje om dus voortaan altijd in je voorraadkast te bewaren.

Instant havermout – Voor de meest makkelijke optie in de vroege morgen is instant havermout het meest geschikt. Meerdere bekende havermout merken hebben een eenvoudige instant havermout optie die verrijkt is met calcium en waar geen suikers aan zijn toegevoegd. Een win – win situatie dus! Je begint zo je dag met een nodige dosis calcium.

Sinaasappelen en sinaasappelsap – Wat vast al wel bij jullie bekend is, is dat sinaasappel een bron aan vitamine C is. Daarnaast bevatten sinaasappels ook nog eens 65 milligram gezonde calcium. Sinaasappelsap, hoewel het met mate moet worden geconsumeerd, is verrijkt met meer dan 500 milligram calcium per glas!

voeding met calcium

Zo zie je dus maar dat er veel meer voeding met calcium bestaat dan de gebruikelijke zuivelproducten als melk, kaas en boter. Heb jij nog een goede toevoeging aan dit lijstje voeding met calcium? Laat het ons weten in de reacties hier onder!

Lees hier welke 20 gezonde alternatieven je voortaan beter kunt kiezen.

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more