Als je dol bent op bananenbrood dan kan ik je deze variant met pompoen zeker aanraden. Ik ben dol op pompoen, je kan er zoveel mee doen. Zo heb ik eerder pompoenpancakes gemaakt, maar pompoen uit de oven of in een Indiaanse curry is ook zeker smaakvol.

pompoenbrood

Bananenbrood VS Pompoenbrood

Zo nu en dan heb ik de kriebels om iets te bakken. Met bakken bedoel ik dan muffins, koekjes, cakejes. In dit geval wilde ik een variant maken op de o zo heerlijke bananenbrood. Ik kwam op het idee omdat mijn teammanager van Zeo eigenlijk altijd bananenbrood eet. Deze maakt hij overigens zelf.

Ik was niet de enige die dit dacht, want ik zie veel andere health bloggers die een variant hebben gemaakt op bananenbrood. Vaak gebruiken ze hier wel bepaalde ingrediënten waar ik allergisch voor ben. Hierom is mijn recept zeer geschikt voor mensen met een allergie voor gluten of zuivel. En natuurlijk veganisten!

FullSizeRender (18)

Dit brood is niet alleen maar lekker als tussendoortje, maar ook heerlijk voor bij je ontbijtsmoothie!

Het lijnzaad ei

In plaats van ei gebruik ik hier lijnzaad. Eerder heb ik al chia zaad als vervanger gebruikt voor ei – vegan pancakes. Voor dit recept maak je een ei van lijnzaad. Gebruik hiervoor 2,5 eetlepel lijnzaadmeel (hiervoor kan je gewone lijnzaad gebruiken, en deze fijnmalen), en meng dit meel met ongeveer 8 eetlepels water. Na ongeveer 5 minuten heeft het mengsel een dikke structuur.

lijnzaad

De pompoen in dit recept is gekookt en daarna gepureerd. Ditzelfde heb ik ook gedaan met mijn pompoenpancakes. Overigens heb je voor dit recept niet super veel pompoenpuree nodig, dus dat is een goed excuus om mijn pompoenpancakes te bereiden!

pompoen puree

FullSizeRender (17)

Pompoenbrood uit de oven

Wat je sowieso nodig hebt om pompoenbrood te maken is een oven en een cakevorm. Het mengsel van het pompoenbrood giet je in de cakevorm, en na ongeveer 40 minuten is het brood klaar. Thuis heb ik een vrij kleine/lage oven, hierdoor brandt bij mij de topping snel aan. Je ziet ook aan mijn foto’s dat de pecannoten net iets te bruin zijn. Let daar dus op als je jouw gerecht in de oven plaatst.

* In dit recept maak ik weer gebruik van de welbekende cups. Deze cups zijn het makkelijkst om ingredienten af te meten. Ik heb de cups bij Dille & Kamille gekocht.

Begin je al te watetanden? Dan ga ik je niet langer in spanning houden want natuurlijk deel ik jullie mijn pompoenbrood recept.

Recept pompoenbrood

Ingrediënten 

1/4 cup olijfolie
1/4 cup maple siroop
1 lijnzaad ei (2,5 el lijnzaadmeel met 8 el water)
3/4 cup pompoenpuree
1/2 banaan geprakt
1/3 cup kokossuiker
2 tl baking soda
1 el kaneel
1/2 cup water
1/2 cup amandelmeel
1 + 1/4 cup boekweitmeel (een ander soort meel is ook mogelijk)
1 cup havermout

Optioneel voor topping:
Pompoenpitten & pecannoten

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en maak een lijnzaad ei.
2. Meng in een kom de lijnzaad ei, geprakte banaan, maple siroop, pompoenpuree en olijfolie.
3. Voeg daarna de baking soda, kokossuiker, kaneel toe.
4. Meng de 1/2 cup water erdoor.
5. Als laatste voeg de amandelmeel, boekweitmeel en havermout toe, en meng alles goed samen.
6. Plaats in het cakebakblik een stuk bakpapier en giet het mengsel hierin.
7. Strooi wat pecannoten en pompoenpitten over dit mengsel en plaats het bakblik in de oven.
8. Na ongeveer 40 minuten is je pompoenbrood klaar, dit kan je meten door met een satéprikker in het brood te prikken. Komt de satéprikker er schoon uit, dan is je brood klaar!