Van 1 maart tot en met 13 april – de vastenperiode tussen Carnaval en Pasen, ongeveer 40 dagen – doe ik een vegan challenge. Wat begon als een challenge met collega’s om gedurende deze periode met z’n allen vegan te lunchen, is bij mij uitgegroeid tot deze challenge. Een behoorlijke stap is het, om van een dierlijk eiwitrijk dieet over te stappen naar een veganistisch dieet. Eerder vertelde ik jullie welke aanpassingen ik had gedaan op mijn eetschema van Healthadvies Breda en welke voorbereidingen ik had getroffen voor de challenge. Nu zit ik inmiddels over de helft van deze 40 dagen en krijg ik regelmatig de vraag hoe het gaat, gevolgd door de vraag of ik er iets van merk. Nou, ik zal je eens vertellen!

Hoe gaat het nou met de vegan challenge?

Wintersport

Op dag 3 van de challenge vertrek ik met vriendinnen op wintersport. Ik moet op Schiphol iets te eten kopen. Ik dacht dat het onmogelijk ging worden maar bij de Hema was het al meteen raar: wrap met hummous en falafel. Meevaller nummer 1. Wel nog een opmerking over de timing van mijn challenge. Hoe ga ik dit volhouden? Ja, dat was voor mij ook maar de vraag. Zou het wel te doen zijn? Na een week had ik mijn antwoord: JA! Het was te doen. Hoe? Doordat we elke avond zelf kookten was het makkelijk om rekening te houden met mijn dieetwensen. Bovendien vonden mijn vriendinnen het helemaal niet erg om ook veganistisch te eten. Af en toe maakten ze er een vegetarisch gerecht van door er bijvoorbeeld wat kaas bij te doen. Helemaal prima, ik kon mijn gang gaan. De lunch bestond verder uit broodjes die we in de ochtend smeerden en mee de piste op namen. Het resultaat was wel dat ik na een week echt geen baguette met avocado meer kon zien. De veganistische opties voor het broodbeleg waren: avocado, tomaat pindakaas, jam en Speculoos. Op een shotje b52 waar Bailey’s in zat, is het mij gelukt om 100% vegan te eten op vakantie. Dat is een meevaller van 200%, dankzij mijn lieve vriendinnen die het mij o-zo makkelijk hebben gemaakt.

Nog geen joker ingezet tijdens de vegan challenge!

Inmiddels ben ik alweer twee weken terug van wintersport en heb ik tijd gehad om het vegan eten helemaal eigen te maken. En dat gaat boven verwachting goed. Ik heb nog geen één joker in hoeven zetten. Wel heb ik een paar keer iets gegeten waarbij ik er te laat achter kwam dat er toch iets dierlijks in zat. Zo zat in de tomatentappende – zonder kaas! hadden we expres kaasloos gekocht – onverwachts ansjovispasta, Bailey’s in de B52-shotjes (oops, sorry, not so sorry;)) en was het enige veganistische gerecht in een restaurant in boter gebakken en dus toch niet zo veganistisch. Leermomenten dus!

Een grote pré is wel dat ik in Amsterdam woon. De restaurantkeuze is reuze! Ik ben intussen bij Meatless District, SNCKBR en Bar James geweest. Ik heb overal heerlijk gegeten. Thuisbezorgd is ietsjes lastiger maar met bijvoorbeeld Thais eten zit je al snel goed.

Kortom: het gaat goed!

Vegan challenge

Merk ik er (al) iets van de vegan challenge?

Huid

Best wel een lastige vraag vind ik dit! Omdat ik hiervoor veel dierlijke eiwitten binnen kreeg in de vorm van vlees, zuivel én eiwitpoeder had ik verwacht dat mijn huid beter zou worden. Even had ik wel het idee dat dat ook het geval was, maar inmiddels zijn mijn onzuiverheden weer terug. Misschien ligt het wel aan de periode van de maand dat het nu weer wat minder is? Ik weet het niet! Ik denk dat ik langer veganistisch zal moeten eten om dit met zekerheid te kunnen stellen.

Buik

Wat ik wél met zekerheid kan zeggen is dit: veganistisch eten = veel groenten = veel vezels = 3 x zo vaak als voorheen naar de wc. Wat zeg ik? misschien nog wel vaker! Daar waar ik voorheen nog wel eens verstopt kon zitten en me opgeblazen kon voelen, breng ik nu gemiddeld twee keer per dag een bezoek aan het kleine kamertje. En als we het dan toch over dit onderwerp hebben: veganistisch eten = veel peulvruchten = veel gasvorming = … nou ja. Vul het zelf maar in. Grote pret voor mij én vriendlief 😉

Zet ik het voort na de vegan challenge?

Ik weet niet of ik 100% veganistisch ga blijven eten. Ik mis vlees helemaal niet. Vis op het moment ook niet maar dat gaat nog wel komen. Kaas mis ik al wel wat vaker. Veganistische maaltijden vind ik niet zo moeilijk, maar alle lekkernijen zijn voor mij niet veganistisch. Ik mis kaas toch wel een beetje. Niet heel erg, maar ik denk niet dat ik 100% plantaardig wil eten. Wel wil ik proberen voornamelijk plantaardig te eten, met soms een uitwijking naar vegetarisch. Dat is hoe ik het nu zie. Maar de challenge is nog niet voorbij… wie weet krijg ik nog échte zuivel-cravings en denk ik daar op 14 april heel anders over. Op 14 april zelf ga ik naar een ceviche (= vis) restaurant, dus dat is sowieso niet veganistisch. Ik ben bang dat het voor mij wel makkelijker is om in ‘alles of niets’ te denken. We gaan het zien!

Eet jij veganistisch? Of ben je meer een flexitariër? Hoe houd je die balans? Of ben je helemaal niet met vegetarisch of veganistisch dieet bezig? Als je het wel wilt proberen, dan heb ik hier een eenvoudig maar heerlijk gerecht voor je!

X Ana