Select Page

Vegan burger… dat moet ik natuurlijk zelf kunnen maken! Ik moet toegeven dat ik nog niet zo heel lang vegan eet. Maar het bevalt goed! Ik krijg ook steeds meer gevoel voor het maken van vegan recepten. Ik maak graag risottos en salades. Tegenwoordig eet ik ook vaker een burger. Meestal wel een klant en klare vegan burger, omdat ik soms kies voor de makkelijke weg. Ik heb wel intussen wel een aantal mooie kookboeken verzameld. Ik vond het tijd om eens een burger te maken, maar dan from scratch. Dus geen kant en klaar recept. Deze burger is geïnspireerd op het recept uit het boek Oh She Glows. Ik vond ‘m zeer geslaagd dus ik hoop jullie ook! Je kan er veel van maken, en dan invriezen. Zo heb je dus ook je eigen voorraad en grijp je minder snel naar de kant en klare.

Wat heb je nodig voor de vegan burger?

 • 250 zoete aardappelen
 • Olijfolie
 • 60 gram pompoenpitten (mag ook andere pitten zijn of 100 gram noten)
 • 100 gram uit, gesnipperd
 • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 blik zwarte bonen van 400 ml, afgespoeld
 • 2-3 eetlepels kruiden naar smaak: ik gebruikte Carribean spice van Jonnie de Boer + gehaktkruiden
 • 15 gram verse platte peterselie
 • 120 gram paneelmeel
 • 2 eetlepels havermeel (mag ook andere meel zijn)
 • 75 ml ketchup of barbecuesaus

Hoe maak je de vegan burger?

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes.
 3. Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel de zoete aardappelblokjes. Doe hier wat olijfolie overheen en breng op smaak met peper en zout.
 4. Rooster de zoete aardappel ongeveer 30 minuten. Vergeet niet om tussendoor even de blokjes om te draaien.
 5. Rooster de pompoenpitten in een pan. Doe de pitten in een grote kom.
 6. Veeg de pan schoon en fruit hier in de ui en knoflook met een beetje olijfolie. Zo’n 3-5 minuten op middelhoog vuur. Voeg daarna toe aan de kom, waar ook al de pitten in zitten.
 7. Maal in een keukenmachine de bonen. Dit doe je met de pulseerknop. Als je je keukenmachine die niet heeft dan moet je het even aan-uit-aan-uit zetten. Hiermee voorkom je dat het té fij wordt gehakt. Je wilt namelijk dat er nog wat structuur in blijft zitten. Doe het bonenmengsel in de grote komen bij de rest.
 8. Intussen zijn de zoete aardappelen uit de oven. Ze kunnen nu ook in de kom erbij.
 9. Voeg de kruiden, paneermeel, peterselie, ketchup en een beetje zout toe. Kneed alle ingrediënten in de kom goed door elkaar. Proef tussendoor of het al voldoende op smaak is en voeg zo nodig zout of kruiden toe.
 10. Maak nu burgers van het mengsel. Maak ze ongeveer even groot en niet te dik, ongeveer 1 cm.
  Verdeel de burgers over de bakplaat en doe ze in de oven voor ongeveer 20-25 minuten. Draai tussendoor een keer om. Check wel even of ze niet al eerder klaar zijn.

vegan burger

Heb je de burger gemaakt dan is het nog een kwestie van een goede entourage. Hier heb ik ook nog wel wat tips voor! Lees hoe je vervolgens een goede burger samenstelt of bekijk dit recept voor een makkelijk bijgerecht: sambalboontjes.

Ik ben benieuwd wat jullie vinden van dit recept. Als je een makkelijker recept hebt voor een zelfgemaakte vegan burger, dan hoor ik het ook graag. Wat ik zeg, ik leer op dit moment nog veel over plantaardig eten. Het is wel sneller gezonder, maar als ik nog steeds veel kies voor bewerkt voedsel dan is het natuurlijk alsnog niet écht gezond.

Laat me weten wat je hiervan vindt! En dus of je een beter/makkelijker/ander recept voor mij hebt om uit te proberen 🙂

X Ana

Lees ook: 4 x gezondheidstips waarmee jij fitter de dag doorkomt