Ik begin mijn artikelen vaak met een before & after foto om te laten zien hoe mijn lichaam is getransformeerd. Links is november 2014 en rechts is mei 2016 (vorige week).

IMG_4799

Nou lees ik gelukkig vaak “Wauw wat goed!” en “Mooie progressie!” maar achter mijn transformatiefoto schuilt veel meer dan slechts alleen before & after. Er hoort nog een foto tussen deze transformatiefoto die ik nog niet heb durven delen.

Doordat ik (en ik denk de meeste fitbloggers) vaak de ‘mooie’ kanten van de fitjourney laat zien (omdat ik uiteraard apetrots ben) denkt men al gauw dat het allemaal voor de wind gaat en “het gaat je allemaal zo makkelijk af”. Als het dan wel tegenzit kan al gauw gedacht worden dat je aan het aanstellen bent of “het komt wel weer goed joh”. Hoogtijd om ook de andere kant te delen. Ik heb gedurende mijn reis naar de beste versie van mezelf een vervelende periode gehad en dat resulteerde in het oppakken van oude en slechte gewoontes. En je ziet dus wat het met me heeft gedaan tussen vorig jaar zomer en afgelopen januari:

Progress

Er zijn tijden in het leven waarin het, op z’n zachts gezegd, niet zo lekker loopt. Dat kan natuurlijk altijd gebeuren en vaak kun je er ook wel mee omgaan maar soms lukt het niet en kun je langzaam in een neerwaartse spiraal komen. Van het ene kwam het andere en voor ik het wist had ik mezelf niet meer in de hand. Ik was zowel op werk als thuis als in de sportschool niet meer te genieten. Ik at steeds ongezonder (emotional eating), had geen zin om af te spreken met wie dan ook en ging van zes keer per week sporten, naar vier keer, naar een keer, naar alleen maar op de bank liggen na werk. Ik had pas na een week of acht(!) door dat ik inmiddels echt geen fitgirl meer was maar meer een Netflixgirl.

Tijd voor verandering dus. Hoe kom je hier nou uit en wat zou je kunnen doen om jezelf weer te herpakken in the gym? Lees verder om te zien hoe ik het heb aangepakt en hopelijk heb je wat aan dit artikel mocht het bij jou ook niet allemaal zo lekker gaan. Mocht je nog niet sporten maar willen beginnen, dan heb je misschien ook wel wat aan deze tips!

1. Bewustzijn creëren

Dat is natuurlijk de eerste stap maar wel een hele lastige. Vaak heb je het niet eens door dat er iets is maar je zit gewoon niet lekker in je vel. Wat kan helpen is om op te schrijven waar de pijnpunten zitten. Waar ben je niet zo blij mee? Wat heeft een nadelige invloed op het feit dat jij niet meer sport? Is het je werk? Is het je relatie? Of iets anders?

2. Kleine doelen

Nadat je hebt opgeschreven waar je niet zo blij mee bent, kun je ook opschrijven waar je wel blij van zou worden. “If you don’t like something in your life, change it”. Yep, ook dit is makkelijker gezegd dan gedaan maar doelen stellen kan je heel erg helpen om weer te beginnen met sporten. De grootste valkuil bij het stellen van doelen is dat je al gauw geneigd bent om veel te grote doelen op te schrijven. Ik denk dat het de kunst is om te beginnen met kleine doelen want ieder stapje telt en draagt een steentje bij aan jouw doel. Dus in plaats van: “Ik wil een booty zoals Jen Selter” kun je beginnen met “Aankomende week ga ik twee keer naar de sportschool” of “over 3 weken wil ik vijf kilo zwaarder squaten”. En zo kun je meerdere kleine doelen stellen om uiteindelijk je grotere doelen te bereiken.

3. Nieuwe workout

Zoals je wellicht weet (of niet) doe ik al 1,5 jaar de Bikini Body Guide van Kayla Itsines. Ik sportte vijf a zes keer per week en iedere maandag trainde ik mijn benen, woensdag mijn armen, vrijdag mijn buik en op dinsdag, donderdag cardio. Op een gegeven moment merkte ik dat niet alleen mijn lichaam eraan begon te wennen maar ik vond het ook niet zo uitdagend meer ondanks dat ik steeds zwaardere gewichten gebruikte. Het kan dus heel goed zijn om van workout programma te veranderen om weer nieuwe motivatie te krijgen! Al heel lang wil ik krachttraining doen met zware gewichten maar ik voelde me nooit prettig in het “mannenkrachthonk”. Sinds een aantal weken train ik drie keer per week (full body) samen met mijn vriend. De eerste keer bench presses vond ik erg spannend maar tot nu toe gaat alles prima. Ik ben weer helemaal happy!

4. Buddy

Vind je het moeilijk om alleen te trainen of geen discipline om te gaan dan? Zoek een gymbuddy! Ik heb eigenlijk altijd alleen getraind omdat ik dan geen rekening met anderen hoef te houden en dus zelf bepaal wat ik train, wanneer ik train en zelf mijn tempo bepaal. Na zo’n slechte periode vond ik het toch vrij lastig om alleen naar de sportschool te gaan dus ik ben erg blij dat mijn vriend mijn gymbuddy is!

5. Belonen

Het is heel goed om jezelf te belonen als je je doelen hebt behaald. Dit werkt ook als super goede motivatie! Zelf beloon ik mezelf met nieuwe sportkleren of met bikini’s als ik mijn doelen heb behaald. Mezelf belonen met cheatmeals doe ik ook weleens maar pas op dat je jezelf niet na iedere workout ‘beloond’ met een family size zak chips. Kijk wat voor beloning werkt voor jou!

6. Wees niet te streng voor jezelf

Deze tip staat als laatste maar is eigenlijk een hele belangrijke. Wees lief voor jezelf! Het klinkt te simpel voor woorden maar zelf vind ik het ontzettend moeilijk om lief te zijn voor mezelf. Ik ben nogal extreem in de zin van “alles of niets”. Ik sport of helemaal niet of ik sport zes a zeven keer per week en ik eet of heel gezond of ik eet alles wat los en vast zit. Nu ik met mijn vriend train, train ik nog ‘maar’ drie keer per week en daar heb ik moeite mee gehad. Ik ben van zes keer naar drie keer gegaan en dat voelde voor mij alsof ik had gefaald. Maar als ik me dan bedenk dat ik anderhalve maand geleden nog iedere avond lag te Netflixen op de bank, dan ben ik wel weer trots dat ik toch weer ben begonnen met sporten! Het leven is veel te kort om je zo druk te maken om wat je wel en niet mag eten en hoe vaak je van jezelf moet sporten. Drie keer per week sporten en een gebalanceerd voedingspatroon hebben mét chocola en patat op z’n tijd hebben is hartstikke goed.

Zelf heb ik al deze zes stappen met moeite doorlopen en het gaat weer een stuk beter. Mijn body & mind zijn nog niet op niveau wat ik had maar dat is niet erg. De sportieve weg naar de beste versie van jezelf heet niet voor niets een fitjourney: soms gaat het goed en soms gaat het niet goed en dat is oké. Geef niet op tijdens de zware periodes want je weet dat je het kunt! Ik hoop dat je er wat aan hebt en heel veel succes met alles!

Liefs,

Mandy

Voor meer persoonlijke updates volg je mij op Snap: chocolatisyummy (zonder ‘e’ achter chocolat) of Insta: chocolateisyummy_bbg