Transformation Tuesday: Manouk

We hebben weer een topper gevonden voor onze Transformation Tuesday rubriek! Het woord is dit keer aan Manouk die door een gebroken enkel in een dip terecht kwam. Ze zette op een dag heel dapper de knop om en wilde weer fit en happy worden. Hoe ze dat heeft bereikt, wat haar motivatie is en dat dat soms met ups en downs gepaard gaat, vertelt ze ons.

Het begin

De exacte datum dat ik aan mijn fit journey begon weet ik niet precies, omdat ik eigenlijk van de een op de andere dag heb gezegd nu is het genoeg en ik ga er wat aan doen. Een paar jaar geleden brak ik mijn enkel en kon hierdoor vrij weinig, het herstel verliep moeizaam en na meerdere operaties is het nu tot op de dag van vandaag nog steeds niet zoals het was. Doordat ik gewoonweg niet meer de dingen kon doen die ik leuk vond zoals bijvoorbeeld op stap gaan met vrienden of even mijn frustratie eruit sporten, zat ik niet lekker in mijn vel. Ik werd somber wakker en ging ermee naar bed en genoot van al dat heerlijke comfort food. Tot ik eigenlijk op een ochtend wakker werd en dacht:

”Nu is het genoeg met dat sombere gedoe, we gaan er wat aan doen!”

In overleg met mijn fysio ben ik toen gaan kijken wat op dat moment (ivm herstel na operaties) mogelijk was. Ik heb toen mijn oude liefde zwemmen weer opgepakt, omdat dat toen als een van de weinige dingen mogelijk was. Ik denk dat dit nu zo’n kleine drie jaar geleden is. Ik ben mijn fit journey voornamelijk gaan doen om weer lekkerder in mijn vel te gaan zitten, ik vond mijzelf niet te dik of iets. Pas nu ik na een aantal jaar de oude foto’s bekijk, zie ik wat voor verschil heel deze omslag voor mij heeft gemaakt naast dat ik gewoonweg veel lekkerder in mijn vel zit dan voorheen.

transformation tuesday

Aan de slag

Een aantal jaar geleden ben ik dus begonnen met het zwemmen, toentertijd twee keer in de week en daarnaast deed ik allerlei oefeningen bij de fysio. Nu probeer ik nog steeds een keer in de week baantjes te trekken in het zwembad, gewoon omdat ik het echt heel leuk vind. Na een tijdje werd mijn enkel wat sterker en wilde ik graag ook een andere sport ernaast gaan doen; iets wat ik gewoon op mijn eigen tempo op mijn eigen manier kon doen. Ik ben toen gestart met het doen van verschillende fitness-videos, gewoon thuis in de woonkamer op mijn eigen tempo. Dit ging de ene week beter dan de andere week, maar dat maakte niet uit want ik deed iets nieuws. Ik deed iets waarmee ik mijn ‘lichamelijke’ grenzen zelf kon testen en eventueel verleggen.

Na ongeveer een jaar was ik het thuissporten een beetje zat; ik was de oefeningen beu en er zat geen uitdaging meer in voor mij. Ik besteedde niet erg veel aandacht aan mijn voeding en at gewoon normaal zonder hier verder over na te denken. Rond die tijd kreeg ik ook te horen dat ik weer opnieuw zou moeten worden geopereerd en toen zakte mijn motivatie, want daarna kon ik eigenlijk gewoon weer van vooraf aan beginnen. Tijdens de revalidatie ben ik een beetje gaan kijken wat er allemaal mogelijk zou zijn. Dit was rond de tijd dat de hype rond Kayla Itsines ook begon. Na aanwezig te zijn geweest bij de National Glamourday vorig jaar en ik haar in het echt heb mogen ontmoeten, was ik verkocht. Ik ging met haar guide starten! Inmiddels bijna een jaar verder ben ik gestart met haar 2e guide en voel ik me heel fit en happy. Het resultaat is niet alleen door haar guide, want ik doe hiernaast nog van alles en was natuurlijk al een tijdje bezig. Ik zwem nog steeds, probeer 1x in de week mee te doen aan een bootcamp hier in de buurt en ben sinds kort begonnen met hardlopen. Wat opnieuw een mijlpaal voor mij was want er was mij verteld dat dit na de breuk niet meer mogelijk zou zijn.

transformation tuesday

Voeding

Mijn journey qua voeding is er eigenlijk langzaamaan ingeslopen. Zoals ik al zei was ik er in het begin niet echt mee bezig, maar steeds vaker las ik artikelen over gezondere keuzes en het effect wat het kon hebben in combinatie met het sporten. Ik was wel benieuwd wat voor effect het kon hebben bij mij dus ben ik beetje bij beetje verschillende maaltijden gaan vervangen voor gezondere versies. Tegenwoordig zijn die gezondere keuzes een onderdeel van de wekelijkse routine geworden. Ik moet zeggen dat ik het gezonde eten in combinatie met het volhouden van het sporten soms best lastig vind. In het begin voelde ik me onwijs schuldig als ik iets at wat ‘minder gezond’ was of als ik een keer niet had gesport. Dit terwijl dat natuurlijk heel normaal en menselijk is. Tegenwoordig kan ik dit gelukkig makkelijk loslaten, maar ik blijf nog wel een beetje op zoek naar de juiste balans. Het moet natuurlijk wel leuk blijven en niet een soort van moeten worden.

Motivatie

Zoals ik al zei is mijn journey met verschillende ups en downs gegaan en z0 is het soms nog steeds. Laatst had ik nog een week dat ik echt geen zin had om iets te doen of alleen maar gezond te eten en daar heb ik toen ook gewoon heerlijk aan toegegeven, moet kunnen toch? Ik dacht continue waar doe ik het toch allemaal voor!? En nu ik dit zo terug lees; ik doe het voor mijzelf. Ik ben al zo’n eind gekomen en ik ben benieuwd tot hoever ik nog kan gaan. Het opzoeken van mijn eigen grenzen en het kijken waar het mij brengt motiveert mij over het algemeen. Daarnaast houd ik mijzelf gemotiveerd door regelmatig iets nieuws te proberen en dan is dat momenteel voornamelijk op food gebied. Ik vind het heerlijk om Instagram af te struinen op zoek naar inspiratie voor nieuwe recepten en dit dan thuis uit te proberen. Wat dat betreft biedt social media een super simpele manier om motivatie, inspiratie en support te krijgen van mensen over de hele wereld.

Ik ben heel erg blij dat ik weer fit en happy door het leven ga. Aan anderen wil ik graag meegeven dat het een kwestie is van de knop omzetten, volhouden en jezelf vooral niet continue vergelijken met anderen. Wat voor de een gemakkelijk gaat, is voor de ander een hele opgave en we zijn allemaal verschillend. Sommige mensen doen er een half jaar over, maar ik zelf ben al drie jaar bezig met mijn fitjourney. Doe het op je eigen tempo en hoe het voor jou goed voelt, op die manier kan je er alles uithalen wat erin zit. Ga door en word zo de beste versie van jezelf!

transformation tuesday

Ken jij ook iemand die een mooie progressie heeft geboekt of heb je misschien zelf een inspirerend verhaal? Stuur een mailtje naar info@followfitgirls.com

Meer transformaties zien? klik hier. 

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more