Select Page

Op Transformation Tuesday inspireren we je graag met succesverhalen van fitgirls. Vandaag is Laura aan het woord, tevens onze nieuwe blogcollega. Zij vertelt over haar fit journey!

Transformation Tuesday: Fit journey van Laura (26)

Wat lijkt het mij fijn wanneer je alles kunt eten wat los en vast zit en hier geen grammetje door aankomt. Dit is bij mij helaas niet het geval. Na jaren van verschillende diëten, (groene sap)kuren en detoxkuren dacht ik dat ik mijn lichaam nooit echt zou kunnen veranderen. Ik was niet dik, maar wel een jojo. Ik was hier zo klaar mee: het roer moest nu echt om!  Non-stop diëten is niet vol te houden, een passend en gezond voedingsschema wel. Inmiddels zit ik al een tijd in de juiste ‘flow’ en heb ik geen problemen met het vasthouden van een vast eet- sportritme.

Transformation Tuesday

Vroeger

Op de basisschool was ik te zwaar waardoor ik op jonge leeftijd al bij een diëtiste belandde. Van jongs af aan ben ik dus met diëten en voeding bezig. Ik begon toen ook met sporten: voetbal en fitness. Na een tijd heb ik het voetballen ingeruild voor wielrennen en tennissen. Ik ben wel blijven fitnessen, dat doe ik intussen al jaren. Ooit ben ik met cardio en groepslessen begonnen. Na een tijdje vond ik dit niet uitdagend genoeg en ben ik gestart met krachttraining en spinning. Met verschillende eet- en sportschema’s die bij de sportschool verkrijgbaar waren, ging ik aan de slag en leerde ik de verschillende fitnessapparaten en oefeningen kennen. Door middel van deze schema’s wilde ik gaan werken aan een fittere versie van mijzelf. Dit lukte redelijk – met ups-and-downs –  maar de juiste motivatie vasthouden bleef lastig. Zo’n twee jaar geleden ging de knop goed om en ging ik er helemaal voor. Ik wilde heel graag mijn vetpercentage verlagen, deze bleef altijd maar tussen de 20 en 25% hangen. Ik trainde mijzelf suf, soms zelfs elke dag en dit zonder echt resultaat. Het enige wat wel gebeurde, is dat mijn lichaam overtraind raakte. Met als resultaat, dat ik helemaal geen vooruitgang meer boekte, hoe vaak ik ook trainde.

De knop écht om

In de zomer van 2016 was ik het echt zat en ben ik, na veel lezen en research doen op internet, in augustus beland bij Healthadvies Breda (net als Ana en Ellen!). Door de coaching, voeding- en trainingsschema’s die ik daar krijg, ben ik nu echt op de goede weg. Sinds ik daar kom, is mijn fitnessverslaving opnieuw aangewakkerd en is mijn motivatie meer dan 100%!

Tijdens mijn eerste meting in augustus 2016 was ik best wel zenuwachtig, het blijft toch best eng om in je broek en bh voor de spiegel te staan, terwijl een coach je vetpercentage meet. Dit bleek 25,7% te zijn. Hier schrok ik wel van, aangezien ik al jaren aan het fitnessen was en hoopte dat dit toch wel lager zou zijn. Ik werd met mijn neus op de feiten gedrukt maar kreeg hierdoor wel extra motivatie om door te gaan. Sinds augustus is mijn vetpercentage gedaald naar 16,2%! Hier ben ik echt heel erg blij mee en ook trots op. Ik had nooit verwacht dat ik dit kon bereiken.

Zelf dacht ik altijd dat ik bij 18% vet geheel strak en afgetraind zou zijn. Aangezien ik dat bij andere meiden had gezien. Dit is helaas niet waar. Voor iedereen is een afgetraind lichaam anders en met een verschillend vetpercentage. BUMMER! Maar waar. Mijn gewicht is gedaald van 72 naar 58-60 kilo. Maar ook dat is maar een getalletje, het vetpercentage zegt meer.

Transformation Tuesday

Voedingsschema

Mensen vragen soms of ik het niet lastig vind om altijd bezig te zijn met diëten. Mijn antwoord is altijd: Nee. Een voedingsschema is ook geen dieet. Een dieet is vaak iets wat je kort volgt, met in veel gevallen een jojo-effect als gevolg. Een voedingsschema is iets dat geheel op jou (mij) is afgestemd en om de aantal weken wordt aangepast, om weer nieuwe doelen te bereiken. Ik vind het heel erg prettig dat er in een schema staat wat ik kan en mag eten, dan hoef ik hier zelf niet al te veel over na te denken. Mijn schema bevat ook 2 cheatmaaltijden per week. Dit zijn maaltijden tussen de 500-1000 calorieën. Hierdoor zijn mijn schema’s altijd heel goed vol te houden.

Toekomst

Sinds begin april 2017 ben ik weer begonnen met een nieuw voedings- en trainingsschema. Volgens mijn coach is dit een schema die ook gebruikt wordt voor bikinifitness wedstrijden. Erg leuk en interessant om dat ook te doen! Het is niet mijn streven om met zulke wedstrijden mee te doen, maar ik wil wel graag zien hoe ver mijn lichaam kan veranderen. Mijn doel: gespierder worden en mijn huid strakker krijgen. Ik heb helaas niet de beste genen en heb niet veel aanleg om een atletisch figuur te krijgen (in tegenstelling tot mijn vriend, wat wel eens frustrerend is 😉 ). Voor mij is het extra hard werken om spieren op te bouwen en strakker te worden. Het is daarom wel extra fijn wanneer ik resultaat zie.

Transformation Tuesday

 

Sporten

Ook krijg ik vaag de vraag, ‘vind je het niet vervelend dat je zoveel MOET sporten’? Ook hier is het antwoord weer, Nee. Ik mag bij het maken van mijn schema’s zelf aangeven hoe vaak ik wil sporten. Nu is dit op aanraden van mijn coach 4 keer per week. Zelf wil ik soms wel vaker gaan, maar dit werd mijn afgeraden, aangezien mijn lichaam eerder ‘overtraind’ was. Het is heel erg belangrijk om rust te nemen als je je spieren wilt laten groeien. Dit doe ik daarom ook netjes. Sporten is voor mij echt een hobby, een moment om mijn hoofd leeg te maken. De gym voelt voor mij ook als een tweede thuis. Ik ga dus echt nooit met tegen zin naar de gym. Sporten is voor mij niet moeten, maar mogen. Een uitlaatklep waar ik mijzelf (hopelijk) steeds naar een hoger level breng. Mijn fitjourney duurt dus al langere tijd en is nog (lang) niet ten einde. Het is voor iedereen verschillend, maar het is nooit te laat om te starten! Je kunt me vanaf vandaag volgen via FollowFitgirls en Instagram.

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren met deze Transformation Tuesday!

Liefs,
Laura

Klik hier om Transformation Tuesday’s te lezen