Bedankt voor je komst, maar je kunt weer gaan. Als je 10 kilo bent afgevallen, bel ons dan! Oei, een heupomtrek van 105cm, wat kom je hier eigenlijk doen?
Je bent perfect voor onze campagne, als je wat slanker was geweest…

Toen ik op mijn 17e begon met wat modellenwerk was ik slank maar niet dun. Maar de real life Barbie afmetingen van 90-60-90, daar kwam ik niet eens bij in de buurt.
Belachelijk, vond ik. Ik had een prima BMI en het zou ongezond zijn om 10 kilo af te vallen. Ik vertikte om mij met het ‘ideaalbeeld’ uit de modellenbranche te conformeren, bleef trouw aan mezelf en liet me niet downtalken, zo vertelde ik aan iedereen die het wilde horen.

Als ik heel eerlijk ben, was dit niet de reden dat ik niet alles op alles heb gezet om destijds toch 10 kilo af te vallen. Diep in mijn hart wist ik dat ik de dedication miste, hoe graag ik ook modellenwerk deed en doe. Het gekke is, doorzettingsvermogen en volharding zijn juist woorden die mij perfect omschrijven, maar blijkbaar niet op dit gebied. Ik wist van mezelf dat ik lekkernijen niet kon laten staan en geen zin had om 4 dagen per week naar de sportschool te gaan.
Ik leg de lat graag (te) hoog voor mezelf en dit in combinatie met een hoge mate van faalangst, was reden genoeg voor mij om een pokerface op te zetten en te doen alsof ik zo sterk in mijn schoenen sta dat ik voor niks en niemand afval “omdat zij vinden dat het moet”.

Mijn ouders waren trots, mijn vriendinnen jaloers op mijn ‘zelfverzekerdheid’ en de jongens op school waren ongetwijfeld blij dat er niets zou veranderen aan mijn nogal volle bilpartij.
Terwijl ik eigenlijk ook zo fit en slank wilde zijn, maar mezelf en mijn omgeving niet wilde teleurstellen als het me niet zou lukken. Overigens werd ik nog steeds geboekt voor fotoshoots en modeshows, waardoor ik een vertekend beeld kreeg van mijn eigen lichaam. Ik wilde niet zien dat mijn heupen steeds breder werden en mijn buikje steeds iets boller. Broekmaat 38 is prima en nog ruim onder de gemiddelde maat 42 van de Nederlandse vrouw, zo vertelde ik mijzelf.

Maar stiekem was ik stikjaloers op al die strakke en dunne lijfjes om mij heen. De komst van Instagram heeft ervoor gezorgd dat ik urenlang scrolde door foto’s van meiden die ik niet ken, wat resulteerde in enorme huil- en eetbuiten uit jaloezie. Instagram modellen bekijken werd bijna een dagtaak, tot ik op datzelfde sociale media appje een plaatje tegenkwam met de tekst: “She turned her can’t into cans and her dreams into plans”.

Er ging een knop om. Ik keek in de spiegel naar mijn gemiddelde, normale lichaam en dikke ogen van het huilen. Als ik echt wilde dat er iets veranderde, dan moest ik daar wat voor doen.
Naar een sportschool gaan en lukraak op wat apparaten klooien is niets voor mij.
Wat voor mij goed werkt, is om telkens een kant en klaar programma te volgen die binnen afzienbare tijd ‘afgerond’ is, bij voorkeur een waar je in een kalender kunt afstrepen wat je hebt gedaan. Een voorbeeld hiervan is het Insanity schema van Shaun-T, waarbij je geen fitness apparatuur nodig hebt. Momenteel zit ik in week 12 van de Bikini Body Guide van Kayla Itsines, ook dit schema bevalt me erg goed. Bovendien zorg ik dat ik wekelijks zo’n 2-3 keer train met hardlopen, afstanden variërend tussen de 5 en 20 kilometer.

 

granny

Naar de sportschool gaan is niet echt mijn ding…

Doordeweeks drink ik alleen water en groene thee en probeer veel groenten, fruit en kip te eten.
Maar de hoeveelheid proteïnen en koolhydraten op mijn bord afwegen, dat gaat me een stap te ver. Prep-meals en mij van alles ontzeggen waar ik gewoon enorm van kan genieten; ook niet mijn ding. Dus ondanks mijn switch naar een gezondere lifestyle en een strakker lijf, eet ik nog steeds witte boterhammen met Nutella en drink ik ’s weekends zoete mixdrankjes en wijntjes. Ik drink geen spinaziebietensapjes en bereid mijn eten niet in kokosolie. Maar m’n conditie is nog nooit zo goed geweest, m’n mini spierballetjes en pieterpeuterige buikspiertjes laten zich zien en hoewel mijn benen zeker niet slanker zijn geworden, zijn ze strakker dan ooit.

fitness

Mijn at home fitness kamer, waar hondje Rebel ook vaak ‘meetraint’ (oftewel heel erg in de weg ligt).

Mijn doelstelling van de afgelopen jaren? Onder de 60 kilo wegen, een thigh-gap creeëren en een blokjesbuik trainen. Mijn doel voor het komende jaar? Een lekkere inbetweener blijven tussen een healthy en een happy leven. Inclusief burpees, snoepjes, squats en cocktails. Mijn Transformation Tuesday zit dus vooral tussen mijn oren: ook al ben ik geen Instagramfitnessmodel of heb ik een dramatische before & after foto van een enorm gewichtsverlies: ik ben helemaal oké zoals ik ben!

instagram

Instagram: motiverend of een fantasiewereld?         

transformatie

Mijn Before & After. Niet heel dramatisch, wel de goede kant op.

 

Heb jij ook een goed verhaal en progressie foto’s? Geef je op voor de rubriek Transformation Tuesday door een mail te sturen naar info@followfitgirls.com