In de zomer van 2013 ben ik begonnen met mijn fit journey. Ik was het eerste half jaar ziek geweest en ik heb toen vooral aandacht besteed aan het beter worden. Daardoor was ik helaas nog steeds veel te zwaar. Toen de scholen na de zomer weer begonnen en ik mijn werkzaamheden als lerares Nederlands weer oppakte, ben ik in een paar maanden tien kilo afgevallen. Dat heb ik voornamelijk gedaan door weinig te eten en drie keer in de week naar de sportschool te gaan. Mijn workouts bestonden uit één keer in de week bodypump en twee keer in de week een rondje langs de crosstrainer en langs de krachtapparaten. Haalde ik eruit wat erin zat? Absoluut niet!

Hoe het allemaal begon

In oktober dat jaar vroeg een vriendinnetje van mij of ik eens mee wilde om een Crossfit les bij te wonen. Dat was zo’n rare gewaarwording! Al tijdens de warming-up merkte ik dat mijn fitheidsniveau heel erg laag was. En ook tijdens de zwaar geschaalde workout viel alles me zwaar, maar wat was het gaaf om mijn grenzen op te zoeken. Vanaf december 2013 ben ik gaan crossfitten en ik kan niet anders zeggen: “Crossfit verandert levens!” Ik ben begonnen om twee tot drie keer in de week te crossfitten, dat werd al gauw meer, tot ongeveer vier á vijf keer per week. Je traint, je boekt vooruitgang en je ziet je lichaam veranderen. Daarnaast heb je heel veel contact met anderen. Mensen die hun levensstijl al drastisch hebben omgegooid en zich daar zo goed bij voelen. Dat heb ik in het voorjaar ook geprobeerd, mijn eetpatroon omgooien en goed voor mezelf zorgen. Dat lukte tot aan de zomervakantie tot daar ook weer de klad in kwam. Wel heb ik het hele jaar vooruitgang geboekt wat betreft trainen. Eind 2014 was ik, getraind, dat dan weer wel, bijna weer op mijn oude gewicht. Daardoor heb ik besloten om 5 januari 2015 het roer nogmaals helemaal om te gooien. Want hoe kon ik zo hard trainen om het er vervolgens weer bij aan te eten?

Weg met de koolhydraten en suikers

Ik heb mezelf een ander eetpatroon aangeleerd, eentje met veel minder koolhydraten dan ik gewend was. Brood, aardappelen en pasta heb ik geschrapt en daarnaast kwamen er geen snoepjes, koekjes en chocola meer in. Alhoewel, hele pure chocolade heb ik gelukkig nooit gedag hoeven zeggen. Een eetpatroon op die manier omgooien kost in het begin veel tijd. Je moet goed nadenken wat je gaat eten en over het algemeen kost het wat meer tijd dan boterhammen smeren. Daarom had ik één dag in het weekend als food-prep-day. Ik maakte lunches klaar, zorgde ervoor dat er al wat groente gekookt was en bakte kip zodat dat ook voor het grijpen lag. Daarnaast ben ik nog fanatieker gaan sporten, dat heeft niet zoveel te maken met het feit dat ik wilde afvallen, maar ik wilde sterker en fitter worden en Crossfit heeft me gegrepen. Dat betekent dan ook dat ik sinds dit jaar bijna elke dag train. Teveel?! Dat zou heel goed kunnen, maar zolang ik me er zo bij voel, kan het niet anders dan goed voor me zijn!

Transformation Tuesday

”Ik ben in 6 maanden bijna 30 kilo afgevallen en ik had nooit gedacht dat ik me zo zou voelen. BMI-technisch ben ik nog steeds te zwaar, maar ik voel me fitter, sterker en beter dan ooit!”

Ik merk dat ik nu op een soort plateautje kom en ik moet zeggen dat ik dat prima kan handelen. Ik ben zo tevreden met mijn journey tot nu toe en ik ben voor het eerst trots op mezelf dat ik dit voor mezelf heb gedaan, dat ik de stap heb gezet om een betere versie van mezelf te maken! Dat is dan ook hetgeen dat me gemotiveerd houdt. Ik voel me zo duidelijk anders dan een jaar geleden, geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om terug te vallen en weer naar de oude ik te gaan. Dat betekent overigens niet dat ik niet eens een terugval heb. Ook ik heb weken waarin het eens drukker is of waarin ik me een keer minder blij voel. En helaas val ik dan ook weleens terug in oude gewoontes en ga ik eten, heel veel eten. Maar ik weet inmiddels dat ik overal een keuze in heb. Soms kies ik ervoor om dan eens heel veel te eten en soms kies ik ervoor om sterk te zijn en iets te gaan doen wat ik leuk vind (CROSSFIT ;-))

Een geheim heb ik niet, bij mij is het de spreekwoordelijke knop geweest. En vanaf het moment dat je resultaten gaat voelen en zien, zal dat hetgeen zijn dat je door laat gaan. Het is zo ongelofelijk fijn om te merken dat je algehele fitheid vooruitgaat en dat je opeens gaat stralen. En dat stralen komt heus niet alleen doordat je letterlijk lekkerder in je vel zit, maar juist doordat je dat van binnenuit voelt, dat is hetgeen wat mensen zal doen opvallen.

Meer transformaties zien? Kijk hier!