Trainen voor de halve marathon van Amsterdam, de Mizuno Halve Marathon, die plaatsvindt op 16 oktober 2016. Het is voor mij de eerste keer dat ik hier in mijn uppie voor train. De tweede keer dat ik de uitdaging aan ga. Via dit blog houd ik je op de hoogte van dit proces. Lees hier over week 1, 2 & 3, 4 en 5, 6 en 7.

In de hitte

In voorbereiding op de dam tot Damloop heb ik de eerste training van volgende week een week naar voren gehaald. Met andere woorden; ik begin op maandag met een loop van 90 minuten D1. Die ging redelijk goed maar ik had het wel zwaar want het was 31 graden geweest die dag en de hitte was overal behoorlijk blijven hangen.

Daarnaast kom ik in de knoei met eten. Ik at nu twee sneetjes brood met filet americain ongeveer 2,5 uur voor de training. Na de training en na het douchen is het al half 10. Dan warm ik mijn groenten nog even op. Ik heb geen honger maar na 14km hardlopen zal ik toch wat binnen moeten krijgen. De volgende dag heb ik méga honger en kan ik het nauwelijks stillen. Tijdens de lunch op werk – die normaal al moeilijk te trotseren is – eet ik dan ook écht veel. Gerust 4,5 of 6 sneetjes brood zonder echt verzadigd te raken. Ai!

trainen-voor-halve-marathon-8-en-9

Vroege vogel

De tweede loop is een korte. 30 min D2. Heerlijk! Als je steeds die lange trainingen hebt dan voelen die van 30 minuten zó kort. Kan er echt van genieten! Ik ren ‘m ook echt vroeg: 6.15 uur ben ik op pad. Ik ben net klaar als het echt licht begint te worden en ik dus dan pas een fatsoenlijke foto kan maken 😉

trainen-voor-halve-marathon-8-en-9

Dam tot dam

En dan is daar derde loop. Zondag 18 september zou ik volgens schema 10 km testloop moeten doen maar in plaats daarvan ren ik de Dam tot Damloop. 16,1 km. Hoewel ik me van te voren voorneem dat het me niet om de snelheid gaat omdat ik deze juist rustig wil lopen zodat ik lekker verder kan trainen de week hierop, valt het me toch tegen dat ik er 1:45 min over doe. Dat is langzamer dan vorig jaar, toen ik ‘m voor de eerste keer liep en daar 1:37 over deed.

Het scheelt maar 8 minuten maar omgerekend is dat het verschil tussen 9,4 en 10 kilometer per uur. Ik had gehoopt dat ik minstens zo snel was geweest nu ik interval train maar de hitte van deze warme septemberdag viel vies tegen. En hoewel het de gezelligste loop is van Nederland, die afleiding zorgt ook dat ik niet in mijn runners high kom. Ik mijn eentje gaat het makkelijker. Herkenbaar?

trainen-voor-halve-marathon-8-en-9

Nou ja, doel was ook dat ik lekker verder kon trainen. Dus dat ga ik dan ook doen!

Tóch vermoeider dan ik dacht

De eerste training van week 9 is dus die 90 minuten op D1. Toch nog best wel heftig na zondag. Ik wissel ‘m nog snel op woensdag de tweede training doen van 60 minuten climaxduurloop. Gelukkig gaat die goed! Ik maak een mooi rondje en op weg naar huis pik ik het cadeautje op die ik voor vriendlief zijn 30ste verjaardag heb gekocht. Ik ben net op tijd thuis voordat hij naar werk gaat zodat ik hem ermee kan verrassen.

Vrijdagochtend sta ik vroeg op. Ga ik die 90 minuten dan nu redden? Ik begin goed maar uiteindelijk raak ik zo afgeleid door de prachtige zonsopkomst dat ik bijna te laat kom voor mijn teamuitje. Ik moet het daarom bij 11 km houden, ongeveer 80 minuten maar wel met veel pauzes waar ik ontzettend van genoten heb! Want kijk:

trainen-voor-halve-marathon-8-en-9

Door alle verjaardagen en extra werkdag lukt het me niet om nog een keer te rennen die week. Ofja, redden… Het was een bewuste keuze. Even had ik het gevoel dat het me allemaal een beetje teveel werd. Ik laste even een pauze in.

Week 8 & 9 Programma

Wil je ook meetrainen? Dit was het programma voor deze twee weken:

Week 8
Training 1 60 min. wisselduurloop
Training 2 30 min. D2
Training 3 testloop 10 KM
Week 9
Training 1 90 min. D1
Training 2 60 min. climaxduurloop
Training 3 6×5 min. D3 (p=4 min.)

Waarbij: D1 = langzame duurloop (ca. 7.00-7.30 minuten per km); D2 = normale duurloop (ca. 6.30-7.00 minuten per km); D3 = snelle duurloop (ca. 5.30-6.00 minuten per km)

Wil je vanaf week 1 beginnen? Kijk dan hier. Of hier voor week 2 en 3. Of hier voor week 4 en 5. Of hier voor week 6 en 7.

Hoe gaat het bij jullie? Zijn jullie al bijna klaar voor de halve marathon? Of nog andere leuke loopjes komende periode?

X Ana