Op het moment van schrijven zit ik in het vliegtuig naar Kroatië. Met vriendlief ga ik 2,5 week op vakantie. Een vrij ongeorganiseerde vakantie wel te verstaan. We landen op Split en daar slapen we de eerste nachtjes. De rest van de vakantie vullen we daar van moment tot moment in. Ik houd ervan om niet altijd te weten wat me te wachten staat. Een groot contrast met hoe ik afgelopen maanden mijn dagelijkse leven heb ingevuld met Personal Body Plan. Ik heb namelijk geleerd dat deze lifestyle makkelijker is vol te houden als je dingen zoals je trainingen en bepaalde maaltijden van te voren plant. Zelfs als ik een avond wil hebben waarbij ik niet alles tot in de puntjes kan uitstippelen en tracken, plan ik die ruimte nog steeds. Als ik weet dat ik in de avond naar het park ga om daar met vrienden te genieten van een salade, stokbrood en smeersels dan zorg ik dat ik overdag weinig eet (heb nog wel soms honger, dat zal niet helemaal de bedoeling zijn, ik moet daar nog wel een balans in zien te krijgen). Dan zorg ik dat ik bijvoorbeeld niet 400 calorieën over heb voor mijn avondeten, maar 800. En zelf dan kom ik denk ik vaak over m’n budget heen. Bbq’s, eten in het park, borrels… Dat blijven mijn zwakke punten. Toch lastig, want je kunt in het leven niet alles plannen. Hoe gaan jullie om met deze momenten?

vakantie

Even terug naar de vakantie. We gaan dus redelijk ongeorganiseerd maar zeker niet onvoorbereid. Als je dingen zowel op de bonnefooi wilt doen maar toch je doelen niet uit het oog wilt verliezen dan is een goede voorbereiding handig. Mijn voorbereiding houdt in dat ik:

1. Mezelf gewogen heb voor de vakantie. Het zegt niet veel en het is niet mijn meetmoment maar ik vind het toch prettig om straks te kunnen meten wat ik op vakantie al dan niet voor elkaar heb kunnen krijgen.

2. Appartementen boven hotels zal kiezen. Camping zou ook een goed idee zijn, maar dat is niet aan mij besteed. In het appartement wil ik namelijk dat er een keuken(tje) is en koelkastje zodat ik in ieder geval de keuze heb om zelf iets klaar te maken. Ik ben gewaarschuwd voor Kroatië: veel Italiaans eten, veel vlees en gefrituurde vis. Nu zal vlees voor mij geen probleem zijn – lekker veel eiwitten – maar het zal vaak gepaard zijn met sauzen en koolhydraatrijke bijgerechten. Eerder, toen ik met vriendinnen een lang weekend naar Porto was, hebben we ook een appartement gehuurd. Dit is goed bevallen en een banana pancake in de ochtend is zo verkeerd nog niet. Door dus een appartement te verkiezen boven een hotel heb ik wat meer vrijheid om te kiezen wat ik doe met eten. Waarschijnlijk ontbijt en/of lunch zelf en in de avond lekker uit eten.

3. Sportkleding, schoeisel én springtouw ingepakt heb. Als ik deze spullen niet meeneem, dan kan ik dus sowieso niet gaan hardlopen of sporten. Hoewel ik daar misschien uiteindelijk minder vaak gebruik van maak dan ik van te voren denk dat ik ga doen: als ik de spullen niet bij me heb dan kan ik het dus bij voorbaat al op mijn buik schrijven.

4. Trainingen bij me heb die ik op vakantie kan uitvoeren. Ik heb de Bikini Body Guide van Kayla mee, waar o.a. fitgirl Mandy helemaal fan van is. Het handige van deze workouts is dat je weinig attributen nodig hebt, of attributen die redelijk makkelijk te vervangen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld flesjes waren gebruiken in plaats van gewichten. Verder heb ik ook een vakantieschema mee van PBP. Zo op het oog kreeg ik het idee dat een sportschool daarvoor toch handig zou zijn. Ik ga er zelf vanuit dat ik geen sportschool zal zien komende drie weken, maar misschien kan ik er wat oefeningen uithalen die ik wel kan doen.

5. De snacks voor onderweg in porties heb verpakt of heb gekocht. Op reisdagen eet ik vaak slecht. Een echte maaltijd is moeilijk om mee te nemen en soms lastig te plannen of gewoonweg te duur. Dat zijn de dagen waarop je vaak leeft van krentenbollen, appels, nootjes, chips, boterhammen en pakjes drinken. Dit kan anders dacht ik. Ik heb tomaatjes mee maar ook nootjes in kleine verpakkingen zodat ik wat meer controle heb over de portie. Ditzelfde geldt voor de Bolletje krokante koekjes. Dit valt natuurlijk al niet helemaal onder super gezonde voeding maar het is wel handig als tussendoor op een reisdag. Ik heb nu gekozen voor een koekje die per stuk verpakt is, in plaats van per 2 of 3. Per verpakking is het 100 calorieën. Dat is te overzien en ook voor deze koek geldt dat het makkelijker te tracken en dat de verpakking helpt bij portion control.

6. Één goed sluitbaar Tupperware bakje bij me heb. Daar zitten nu mijn tomaatjes in maar kan ik tijdens de vakantie gebruiken om bijvoorbeeld snackjes of salade in te vervoeren. Ook heb ik een plastic vork (niet wegwerp maar een goede) bij me. Altijd handig!

Ik hoop dat deze voorbereidingen er dus voor zorgen dat sporten en gezond eten toch nog on top of mind zijn, ook al ben ik op vakantie en ben ik niet van plan om al te veel te plannen. Over een kleine drie weken zal ik weer verslag doen. Eens even kijken of het allemaal is gegaan zoals ik nu hoop dat het zal gaan 😉

vakantie

Op welke manier neem jij je fitjourney mee op reis? Vind je het lastig om er rekening mee te houden op vakantie? En ook ben ik heel benieuwd hoe je het doet met bbq’s en andere sociale gelegenheden. Laat het me hieronder weten!

X Ana
Ps. De inhoud van mijn blogs zijn net zo gepland als mijn vakantie. Niet echt dus;-) Meestal schrijf ik over wat me echt op dat moment bezig houd dus het kan zijn dat het tijdens de vakantie iets stiller is. Van de andere kant.. Als in een blog kan schrijven in het vliegtuig dan kan ik dat vast ook wel op het strand;-)
Bron foto’s: Pinterest