Confession: ik ben bloemkoolfan. Bloemkool is gezond, koolhydraatarm, je kunt er eindeloos mee variëren en het is superlekker. Rauw, gekookt, geroosterd; ik ben er dol op. Mijn favoriet is toch wel de rijstvariant: bloemkoolrijst. En het leuke is, je kunt het zelf super snel maken. Hoe? Zo maak je zelf bloemkoolrijst.
Kant-en-klare bloemkoolrijst
Bloemkoolrijst klinkt heel hip, hot & happening, maar eigenlijk is het niet meer of minder dan geraspte bloemkool. Hou je van easy? Het ligt kant-en-klaar in de schappen op de groenteafdeling bij de Appie (dit is de enige supermarkt waar ik het tot nu toe gespot heb). Nu ben ik meer het ‘DIY-type’, maar ik geef toe: de kant-en-klare versie heeft ook wel eens in mijn boodschappenmandje gelegen.
Zelf bloemkoolrijst maken
Zo easy als je het bij de Appie koopt, zo simpel kun je zelf ook bloemkoolrijst maken. Dat doe je zo:
Wat heb je nodig?
– bloemkool
Verder heb je nodig: keukenmachine of blender en een (thee)doek
Hoe maak je het?
1. Snijd de bladeren van de bloemkool.
2. Was de bloemkool en dep de kool droog met een (thee)doek.
3. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en maal de roosjes fijn in een keukenmachine of blender.
En meer is het niet. Zo simpel kun je zelf bloemkoolrijst maken.
Recepten met bloemkoolrijst
Met bloemkoolrijst kun je 101 (misschien zelf wel 1001) verschillende gerechten maken: van een pittige curry tot een crispy salade. Ik zeg; leef je uit en gooi al je creativiteit in de strijd. Mijn favoriete recept? Ik heb er meerdere, bijvoorbeeld deze:
Bloemkoolrijst met broccoli & granaatappel
Wat heb je nodig?
(voor 1 portie)
– 200 gram bloemkoolrijst
– 100 gram zoete aardappel
– 150 gram broccoli
– ½ rode ui
– handje granaatappelpitjes
– handje verse koriander (ongeveer 3 takjes)
– snuf peper
– snuf zout
– tl (kokos)olie
Verder heb je nodig: een (kook)pan en een wok- of hapjespan
Hoe maak je het?
1. Maak de bloemkoolrijst zoals ik hierboven uitgelegd heb (of koop de kant-en-klare versie).
2. Was de zoete aardappel en de broccoli.
3. Snijd de zoete aardappel in blokjes, de broccoli in roosjes, de rode ui in halve ringen en de koriander in fijne stukjes.
4. Kook de zoete aardappel in ongeveer 15 minuten gaar. Kook de laatste 5 minuten de broccoli mee.
5. Verhit de (kokos)olie in de wok of hapjespan en fruit de rode ui 4 tot 5 minuten op laag vuur.
6. Voeg de bloemkoolrijst, zoete aardappel, broccoli, koriander, peper en zout toe aan de wok of hapjespan en bak 10 tot 15 minuten op middelhoog vuur.
7. Schep je bord lekker vol en garneer met de granaatappelpitjes. Eet smakelijk!
Tip: Kook een extra portie en eet het de volgende dag als lunch op je werk.
PS. Heb je op de foto met de kant-en-klare bloemkoolrijst ook de broccolivariant gezien? Ook daar maak je heerlijke gezonde en koolhydraatarme gerechten mee. Wil je graag een recept? Laat het me weten in de comments.
Eet smakelijk, liefs Lianne
Lees ook: Recept bloemkoolpizza – lekker en gezond