Mijn laatste meting was eigenlijk afgelopen weekend. Maar zoals jullie misschien intussen weten liep ik een beetje achter op schema. Dit kan ik nog wel inhalen, want het programma duurt in totaal 26 weken. Ik heb dus nog twee weken… Een mooi moment voor mezelf om even terug te blikken. En mocht je zelf nog overwegen om met Personal Body Plan te starten, dan is dit materie om over na te denken.

+ Ik ben nauwelijks afgeweken van mijn trainingsprogramma

De eerste vier weken was dit drie keer in de week. De rest van de weken was dit vier keer in de week. Hoewel ik hiervoor ook altijd wel een lekker sportritme had, ben ik toch trots dat ik zo regelmatig ben gegaan. Zelfs op vakantie heb ik gesport, dit had ik anders niet zo snel gedaan. Ik voel me trots!

you are going to great

– De kosten

Het programma met coach (wat je dus sowieso het eerste half jaar doet) is 79 euro per maand. Dit is los van je abonnement bij de sportschool. Ik vind dit toch wel prijzig. Als je het tweede half jaar door wilt gaan met coach betaal je hetzelfde. Zonder coach (dus met app  waarin je calorieën kan tracken, gedragslessen in staan en met een soort forum waar mensen in zitten die tegelijk met jou zijn gestart) is 19 euro. Dit scheelt nogal! Je betaalt dus eigenlijk 60 euro voor het hebben van een online coach.

– Online

Hoewel ik veel aan mijn coach heb gehad, blijft het toch een chatgesprek. Enerzijds is het daardoor makkelijk om snel even wat te vragen. Maar als je met bepaalde dingen écht moeite hebt dan is een chatfunctie toch niet hetzelfde als wanneer iemand tegenover je zit. Het is vooral een mentale coach.

+ Progressie

Ik heb progressie geboekt. Ook al gaat het in baby steps, het blijft vooruitgang. In totaal ben ik vier kilo kwijt. Niet alleen dat, maar ook vooral de verhoudingen van mijn lichaam zijn veranderd. Ik denk wel dat ik andere verwachtingen had toen ik hier aan begon maar desalniettemin ben ik blij met de vooruitgang die ik heb geboekt. Ik hoop ook dat ik dit zo voort ga zetten het komend halfjaar, zodat ik echt kan zeggen dat ik de lifestyle eigen heb gemaakt. De belangrijkste les die ik je mee zou willen geven als je begint met een dergelijk programma: je moet het toch écht zelf doen. Of laten. Er is niemand die je meetrekt naar de sportschool en voor jou je benen laat bewegen. Er is niemand die dat koekje uit je hand pakt. Dat vond ik soms wel een lastig besef: ik sta hier alleen voor. Als ik iets wil bereiken dan zal ík dit zelf moeten doen. En het is hard werken. Er is nog wel één ding dat ik graag wil proberen: zie dit filmpje.

progressie 2

– Tijd

Het programma is zo dat je vier dagen traint, twee dagen actief herstel hebt en één dag rust. Dit vind ik wel écht veel. Nu had ik zelf verschillende doelen naast elkaar (zoals de dam tot dam lopen volgende week!) en wilde ik ook niet stoppen met tennis waardoor ik wel voldoende beweging kreeg. Maar ik kan je wel vertellen, mijn agenda was aardig vol zo. Zelf vond ik het een hele prestatie en heb ik het voor elkaar gekregen om er een routine in te krijgen (weet je nog mijn blog van mijn weekindeling?) maar ik vond het wel heftig dat dat ook eigenlijk hetgeen is wat van je verwacht wordt. Ook als je ze een beetje volgt op Facebook: het is allemaal maar heel ‘normaal’ dat je naast je vier trainingen op je actieve hersteldagen zoiets doet als spinning, hardlopen, zwemmen of iets anders wat ik toch echt niet snel als ‘herstel’ classificeer. Bijkomend: de dagen waarop je actief herstelt is ook je calorie-inname lager. Dat heb ik toch maar snel allemaal gelijk getrokken. Als ik een half uur, uur of anderhalf uur ga hardlopen dan heb ik die ‘extra’ calorietjes toch écht wel nodig. Gelukkig was dat geen probleem en werd dat aangepast, maar toch. Ik krijg het niet echt uit mijn hoofd dat ik daardoor minder progressie boek. En als ik ‘maar’ een half uur ga hardlopen voel ik me nog haast schuldig dat ik daarvoor meer moet eten. Kortom, sporten kost tijd. En alles bij elkaar ook veel tijd.

+ Routine gevonden met eten en het behalen van mijn eiwitdoelstelling

In het begin was ik allemaal aan het hannesen met weekmenu’s en het preppen. Misschien weten jullie dit nog wel. Intussen heb ik wel een redelijk vast menu voor mezelf waarmee ik meestal wel meer dan 100 gram eiwitten per dag binnen krijg. Ik ontbijt namelijk met 250 gram kwark (met het e.e.a. er in), lunch met een salade waar kip, vis of hüttenkäse in zit en het avondeten zorg ik ook altijd dat er voldoende eiwitten in zitten. De koolhydraten en vetten zijn iets makkelijker te behalen, dus dat komt meestal wel goed.

– Food minded-moeheid

Een tijdje terug schreef ik een artikel over food mindedness. Hoewel ik een routine heb gevonden met betrekking tot de drie hoofdmaaltijden, ben ik absoluut niet minder food minded geworden. Ik probeer wel mijn maaltijden steeds wat groter te maken zodat ik weinig ruimte heb om te snoepen, maar daar valt nog veel winst te behalen. Ondertussen word ik wel een beetje moe van het altijd maar met bezig zijn met eten, het tracken en afwegen van mijn eten. Ook baal ik dat ik soms niet kan eten wat ik wil, omdat ik dan al te snel over mijn caloriebudget heen ga. Ik zal nu niet meer snel een bakje noten halen. Want 1) de calorieën tikken te hard aan, 2) ik kan er niet van af blijven. Portion control blijft mijn zwakke punt.

foodmind 5

+ Een onderwerp om over te bloggen

Niet alleen het programma vond ik fijn, ik heb ook ontzettend genoten van het hebben van dit onderwerp om over te schrijven. Ik heb veel steun aan mijn volgers gehad en ik heb het idee dat ik andersom ook wat voor jullie heb kunnen betekenen. Heel erg bedankt hiervoor! Graag blog ik nog even door zodat ik een stok achter de deur heb om mijn ervaring te delen. Vanaf nu zijn jullie mijn coach 😉 Maar het kan zijn dat het met iets mindere regelmaat is. Ik hoop dat er steeds meer sprake is van een automatische mindset is en dat ik minder tegen problemen aanloop. Laten we maar zo stellen: geen nieuws is in dit geval goed nieuws!

Mocht je nog vragen hebben over mijn ervaring met Personal Body Plan, stel deze dan gerust! Het programma is namelijk wel echt aan te raden en veel mensen hebben hier baat bij maar het gaat lang niet altijd over rozengeur en maneschijn zoals sommige verhalen doen geloven. Het is toch echt bikkelhard werken. Elke aanmoediging die je kan krijgen zal je nodig hebben. Dus hup …(eigen naam invullen)…, hup! 😉

X Ana