Tabata wat?! Ja, je leest het goed: Tabata training. Ik ga jullie in dit artikel wat vertellen over tabata training.

Wat is tabata?

Tabata is een vorm van intensieve intervaltraining waarbij je je VO2 max wilt verhogen. Een wat?! VO2 hoeveel?! De VO2 max, of ook wel het maximale zuurstofopnamevermogen, is het maximale volume (V) zuurstofgas (O2) dat het menselijk lichaam per tijdseenheid kan transporteren en metaboliseren bij lichamelijke inspanning, gemeten op zeeniveau. En nu moet je de zin nog 3 keer lezen voor je het snapt. Dus makkelijker gezegd; de VO2 max wordt vaak genoemd als de maat voor conditie en uithoudingsvermogen. Deze maat geeft aan hoeveel zuurstof jouw lichaam maximaal per minuut kan opnemen. Met die zuurstof worden vetter en suikers in de spieren verbrandt. DUS; met een tabata training kun je en je conditie verhogen en er daarmee voor zorgen dat je stofwisseling omhoog gaat. En als je stofwisseling hoger is betekent het dat je meer kunt eten. Ennnnn daar doen we het voor toch?! Ik in ieder geval wel! Food, food, food!!! Hahah! ;-).

Zo doe je het!

Het leuke van Tabata is dat je het met elke vorm van sport kunt doen. Het principe is dat je in een ritme van 20 sec op (extreem hoge intensiviteit) en 10 sec af (actieve rust) een oefening gemiddeld 8 keer uitvoert. In totaal ben je ongeveer 4 minuten bezig. Wie wil nou niet zo’n snelle work-out?! Je kunt bijvoorbeeld fietsen, touwtje springen, squats op de crosstrainer, sprinten en ga zo maar door.  Het is belangrijk dat je het maximale uit jezelf haalt. Dus voor die 20 seconden ga je voor de volle 110%.

Ik heb voor jullie een filmpje van mezelf opgenomen waarbij ik de Tabata training op de loopband uitvoer. Hierbij zet ik de loopband niet aan maar zet ik het stijgingspercentage op het hoogste punt. Door het rennen gaat de band bewegen (extra zwaar). Kijk en geniet hoe ik hieronder kapot ga, haha!

https://youtu.be/3DUzYI6DBnY

Gebruiken jullie de Tabata ook in jullie workouts? Zo ja, hoe? En op welke manier?

See you again next week!

Liefs,
Chantal