Tijdens mijn zoektocht naar supplementen stuitte ik al gauw op het volgende ‘probleem’; de meesten zijn bedoeld voor de ietwat oudere mens. Nu is dit ergens logisch, want zij hebben het misschien meer nodige dan vitale jonge meiden zou je denken maar dat is niet altijd waar. En nu weet ik ook wel dat als er op de verpakking of in de omschrijving op internet een doelgroep staat vermeldt, anderen groepen niet direct worden uitgesloten maar toch beïnvloedt het mijn mening wel degelijk heb ik gemerkt. Want ik voel mij ten slotte niet aangesproken. Goed, tijd voor een onderzoekje om te kijken naar welke supplementen dan wél geschikt zijn voor jonge vitale vrouwen.

Biotine

Biotine is een van de supplementen die zowel goed zijn voor binnen en buitenuit. En daarmee bedoel ik je uiterlijk, want biotine zorgt onder andere voor gezonde huid, haar en nagels. Daarnaast draagt het bij aan een heldere geest (en dus aan je leerprestaties!) en heeft biotine een gunstig effect op je energielevel en gemoedstoestand.

Omega 3

Daar is ‘ie weer! De inmiddels welbekende omega 3 supplementen mogen ook in dit rijtje niet ontbreken. Visolie zorgt bijvoorbeeld voor een goed werkend zenuwstelsel. Ook als je wel veel vis eet is visolie als nog een goede aanvulling, uit Japans onderzoek is namelijk gebleken dat het ook een sterke positieve invloed heeft op hart- en bloedvaten bij mensen die al wel voldoende vis aten.

supplementen-1

IJzer

Als je veel bloed verliest tijdens je menstruatieperiode kan je een ijzer tekort oplopen. Dit merk je aan een bleke huid, vermoeidheid, snel buiten adem zijn en rusteloze benen. Ook jongeren onder de 22 jaar, vegetariërs en zwangere vrouwen hebben meer kans op een tekort aan ijzer. Te veel ijzer kan echter schadelijk zijn voor je lever dus ga niet zomaar beginnen met deze pillen.

Vitamine D

Veel jongeren hebben een tekort aan vitamine D is onlangs nog uit onderzoek gebleken. Nu ga ik er natuurlijk vanuit dat jullie lezers, net als ik, ook bezig zijn met gezonde voeding en wanneer je dit doet, is de kans op een tekort aanzienlijk kleiner. Wanneer je vegetariër bent, weinig buiten komt, veel alcohol drinkt of een vetarm dieet volgt behoor je tot de groep bij wie een tekort vaker voorkomt. Dit leidt tot een tekort aan energie, spier- of gewrichtspijn, bloedend tandvlees, lusteloosheid of zelfs angstaanvallen.

Ben jij ook regelmatig in de sportschool te vinden? Dan herken jij je vast in een van deze blunders!