De afgelopen weken heb ik mijn dagen lekker in het warme Costa Rica doorgebracht. Sommige mensen die op vakantie gaan blijven door trainen. Ik niet. Ik doe helemaal niets. Ik mijn lichaam totale rust gegund voor een periode van drie weken. Maar als je terug bent, hoe vind je dan de motivatie weer om naar de sportschool te gaan? En wat is de juiste manier van trainen om de draad weer op te pakken? Ik neem je mee in mijn come back journey.

Waarom rust tijdens de vakantie?
De vorm van training die ik doe is krachttraining. Als je aan hardlopen doet is het makkelijker om dit door te zetten tijdens mijn vakantie. Uiteraard kan dat met krachttraining ook door te trainen met je eigen lichaamsgewicht. Maar ik kies er bewust voor om mijn lichaam volledige rust te geven. Waarom? Je lichaam en spieren kunnen op deze manier volledig herstellen. Als je lichaam goed is uitgerust heeft dit vaak als resultaat dat je sterker en fitter bent dan voor je vakantie. Je spieren zitten namelijk weer vol energie.

sporten na de vakantie

Hoe lang neem je dan rust?
Voor mij was de langste periode dat ik ooit niet heb getraind. Zelf had ik er vroeger ook moeite mee om een training over te slaan. Ik had het idee dat mijn spierkracht en -massa direct zouden afnemen. Nu heb ik daar minder moeite mee. Gelukkig maar. Want je verliest echt niet zo snel je spierkracht en -massa.

Na twee tot drie weken rust verandert er vrij weinig aan je spierkracht. Pas na drie tot vier weken is de kans groter dat je spierkracht iets achteruit gaat. Maar de afname van spierkracht wordt natuurlijk groter als je langer niet traint. Neem dus ook niet te lang rust. Je zult dan merken dat je heel hard je best moet doen om weer op je oude niveau te komen.

Maar goed, dat gezegd hebbende is het na een periode van rust weer tijd om te gaan trainen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik tijdens mijn vakantie al weer enorm zin had om te trainen (lichte verslaving misschien). Bij anderen is die motivatie wellicht iets verder te zoeken. Wellicht kan het artikel van Ursula: 6x Motivatie na de vakantie je hier goed mee op weg helpen.

Sporten na de vakantie – de manier van trainen
Rust is goed en als het goed is kom je sterker en fitter terug, maar verwacht dit niet direct bij de eerste training. Dit verschilt natuurlijk wel per persoon en ook hoe lang je rust hebt genomen. Je lichaam is volledig uitgerust, maar je spieren moeten wel weer wennen aan het trainen. Na een week rust zul je wellicht merken dat je direct sterker bent, maar met drie weken rust zul je misschien een stapje terug moeten doen. Als je zwaar traint kan het zijn dat je niet direct op je oude niveau terug bent. Pak dan iets minder gewicht en doe iets meer herhalingen om je spieren weer te laten wennen aan de oefeningen. Je zult merken dat je na twee/drie trainingen weer kunt trainen op je oude gewicht of zelfs daarboven.

Zelf heb ik de eerste keer dat ik mijn benen trainde de kilo’s flink naar beneden gehaald. Ik heb meer herhalingen gedaan dan normaal om mijn benen weer aan het trainen te laten wennen. En dit was maar goed ook. Ik merkte dat ik qua kracht veel meer gewicht aan zou kunnen, maar mijn lichaam moest enorm wennen om de oefeningen weer uit te voeren. Mijn benen waren enorm aan het trillen en voelde enorm verzuurd. En ja, nu twee dagen later kan ik de trap bijna niet op en af van de spierpijn. Ook bij het bovenlichaam heb ik het gewicht naar beneden gegooid en de herhalingen omhoog. Maar na twee of drie trainingen is dit voorbij en zal ik weer harder gaan trainen dan ooit te voren 😉

Hoe dan ook, het is belangrijk te luisteren naar je eigen lichaam. Je merkt vanzelf als je een keer een week rust nodig hebt (ook al ga je niet op vakantie) en pak daarna de draad weer op. Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen hierin en hoe jullie te werk gaan na vakantie/rust.

Liefs, Manon