Door de weeks wil ik niet te ingewikkeld koken. Dan kom ik pas rond 19.00 uur thuis, al dan niet met boodschappen. Eigenlijk wil ik dan gewoon dat het eten in 15 minuten of minder op tafel staat. In 15 minuten kan ik nog heel wat op tafel krijgen. Ik zit nu in de burger-bouwen-fase. Eerlijk is eerlijk, in 15 minuten krijg ik het niet voor elkaar om zelf een gezonde burger te maken. Al helemaal niet omdat ik sinds een tijdje vegan eet. Vegan burgers zijn niet super ingewikkeld, maar toch stiekem nog wel tijdrovend. Daarom kies ik er door de weeks voor om kant-en-klare vegan burgers te kopen. In mijn huge Albert Heijn zijn er onder andere de bietenburgers waar ik ontzettend fan van ben. Maar ben je niet vegan, dan kan je dit natuurlijk ook gewoon met een vleesburger maken. Kies dan wel voor een magere variant, of een kipfilet!
Dit artikel is dus ook niet echt een recept te noemen. Het is meer om te laten zien hoe je in een handomdraai een toch wel heel lekker maaltje op tafel kan toveren.
Wat je nodig hebt om een gezonde burger te bouwen:
- 1 hard broodje, bijvoorbeeld Italiaanse bol of volkoren broodje
- 1 burger naar keuze
- Sla, ik neem het liefst rucola
- Ketchup, ik neem zelf Heinz met 50% minder suiker
- Mosterd, ik neem zelf Zaanse grove mosterd
- 2 of 3 tomaten, in schijven gesneden
- Augurken in schijfjes
Wat moet je doen?
- Bak de burger met een klein beetje olie (olijf of kokos) aan beide kanten tot deze gaar is.
- Snijd je broodje door midden.
- Smeer beide kanten met een klein laagje ketchup en mosterd
- Leg een handje rucola op de onderste helft van het met ketchup en mosterd besmeerde broodje.
- Leg daar een paar plakjes tomaat op.
- Daar bovenop komt de burger.
- En weer daar bovenop nog 1 of 2 plakjes tomaat en de augurken.
- Eventueel kun je er nog een laagje rucola tussen doen alvorens je de bovenkant van het broodje er op legt.
- Met twee handjes rucola en de rest van de tomaten maak ik een salade. Hier doe ik een beetje olijfolie, peper, zout en balsamico op.
Tadaa! Je hebt nu je portie koolhydraten (= broodje), eiwitten (= burger), vetten (=olie) en vezels (= tomaat, rucola, augurk). Mocht je het nog te weinig vezels vinden, dan kun je ook nog wat extra groenten hierbij maken. Soms ga ik nog voor zoete aardappelfrietjes uit de airfryer of deze heerlijke boontjes (die ook snel op tafel staan!).
Soms ligt het allemaal net wat meer voor de hand dan je zou verwachten. Dus sta je een keer met honger in de winkel, klaar om met een bak kant-en-klare-nasi in je mandje te stoppen, denk dan toch eens aan deze optie. Ik zeg niet dat het bouwen van deze burger een schoonheidsprijs of Michelin ster verdient, maar het is toch echt wel heel lekker, simpel en nog best wel gezond.
Smakelijk!
X Ana
PS. Je kan het lekker aftoppen met dit zelfgemaakte vegan-ijs