Het is weer de tijd van het jaar; warme chocolademelk, geuren van kaneel en sinaasappel en natuurlijk stoofperen. Altijd als ik stoofperen maak, kom ik erachter dat ik te veel heb gemaakt. Misschien kennen jullie dit (luxe) probleem wel. Ik vind het altijd zo zonde als ik veel moet weggooien dus wilde ik graag mijn overgebleven peertjes in een ander recept verwerken. Aangezien een kopje thee op zondag nog net even iets lekkerder wordt met een stukje goede koek of chocolade, wilde ik graag daar een oplossing voor vinden. Een stoofpeertjes koek.
En hij is echt ontzettend lekker, de stoofpeer maakt het een klein beetje “moist” en geeft echt een winter geur, smaak en kleur. Het is niet totaal ongezond, maar er zit wel redelijk veel boter in. Voor de mensen onder ons die echt enorm aan het diëten zijn raad ik het af, maar als je jezelf klein cheat momentje van de week gunt kan dit best. En als je het in een grote vorm maakt doe je je buren, ouders, vriendinnen of klasgenoten weer eens een plezier.

Ingrediënten:

6 stoofpeertjes
1 theelepel bakpoeder
120 gram havermout
80 gram spelt meel
kaneel
100 gram boter
eventueel honing of stevia

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Het kan dus op twee manieren; of je houdt net als ik een paar stoofperen over en dan zijn ze dus al klaar voor gebruik. Anders zul je eerst even de peertjes tot stoofpeertjes moeten maken:

Ik schil de peren, doe ze in de pan met suikervrije diksap. (Ik vind dit lekkerder dan alcohol en hierdoor hoef je geen suiker toe te voegen!) Voeg dan wat sinaasappelschil en kaneel toe. Eventueel een paar kruidnageltjes en laat dit ongeveer een uur opstaan op laag vuur, echt stoven dus.
Laat ze afkoelen voordat je ze gaat gebruiken in dit recept.

Snijd de stoofperen in kleine stukjes. Doe, behalve de boter, alle ingrediënten bij elkaar in een kom.
De boter is handig om een klein beetje te laten smelten voordat je die er bij doet.
Het wordt een vrij stevige massa (dat is goed). (afhankelijk van het vocht van de peren kun je nog een scheutje water toevoegen als het té stug is; dat is lastig in te schatten) Ik heb een beetje stevia gedaan(2 eetlepels), maar veel is niet nodig want de peren zijn heel zoet.

Vet je springvorm goed in. Verdeel vervolgens je stevige deeg over de vorm. Het komt niet zo hoog en dat is ook de bedoeling; zie de foto hierboven. Ik vond het zo leuk aan deze ronde vorm dat het er zo gezellig uit ziet als een soort pizza slice voor je gasten. Ik kreeg toevallig gasten dus dat is een leuke manier van presenteren. Als je ze liever recht hoekig hebt; be my guest natuurlijk! 😉

stoofpeertjeskoek

 

Het is fijn om hem iets te laten afkoelen, daar wordt hij iets steviger van.
Zet de thee, warm de chocolademelk op of klop je cappuccino, en nu maar lekker genieten van die oh zo heerlijke wintersmaak! Aangezien er fruit in zit, kun je dit afgedekt in de koeling max 2 dagen goedhouden!

Geniet er van:)

 

Meer healthy recepten op Followfitgirls zien? Klik hier.