Quinoa is de laatste tijd heel erg populair geworden! Maar wat maakt het dat dit zo goed in de smaak valt bij iedereen? Wat is quinoa eigenlijk?

Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De bloemetjes zijn witgeel van kleur. De plant kan tussen 60 centimeter en 2 meter hoog worden.

De zaden lijken op graankorrels. Ze worden ook als graan in de keuken gebruikt. In Nederland dient quinoa vooral als vervanger van rijst of couscous. Glutenvrij, eiwitrijk, veel vitamines en mineralen!

Het lijkt van een afstandje ook wel een beetje op couscous, maar de smaak is toch echt heel erg eigen.
Ik vind het echt ontzettend lekker en de structuur draagt daar aan bij.
Probeer het lekker eens uit met dit onderstaande recept, dat heel goed kan als bijgerecht of als maaltijd!

Ingrediënten (2 pers)

  • 100 gram Quinoa
  • 500 gram spinazie
  • stuk of 10 champignons klein gesneden
  • parmezaanse kaas

is dat het? ja dat is het!
met weinig ingrediënten een ontzettend lekkere maaltijd op tafel zetten.

De quinoa heb ik eerst goed afgespoeld met lauw water. Even laten staan. Vervolgens maak je de quinoa een beetje hetzelfde klaar als risotto. Ik heb dus een pannetje gepakt en water toegevoegd, gewacht tot het in de quinoa is getrokken en vervolgens weer wat water toegevoegd. (dat water heb ik van te voren gekookt dat scheelt wat in tijd).

Normaal gesproken maak je risotto natuurlijk klaar met bouillon en of wijn. Aangezien ik bouillon erg zout vind en wijn persoonlijk niet zo’n lekkere smaak vind om mee te koken, gebruik ik gewoon water en voeg ik uiteindelijk eventueel nog wat kruiden toe voor wat meer pit. Vergeet niet dat de parmezaan het ook iets pittiger maakt!

Als de quinoa een klein beetje is gegaard (na ongeveer 5 minuten oid) voeg je de spinazie en de champignons toe.
En je vervolgt het garen van de quinoa en het doorroeren van de hele pan. Bij mij was het na 15 minuten op een lekkere, beetgare manier klaar. (ik vond dat wat langer duren dan ik had verwacht, maar ik ga het volgende keer eens apart koken en later bij elkaar voegen; ik vind vaak deze manier van koken wel lekker omdat dan de smaken zo in elkaar trekken). Als alles gaar genoeg is, draai je het vuur uit en doe je de parmezaanse kaas erbij. Dit roer je rustig door; net zo lang totdat het is gesmolten door het gerecht heen.

Het is een heel leuk basisgerechtje waar je eindeloos op kan variëren.

Eet smakelijk!

Ciao!

Manon