Eerder deze week hebben jullie kunnen lezen dat ik sinds 6 april begonnen ben met mijn challenge om een fitgirl te worden. Gemist? Lees het hier dan terug. Zoals Denise ook al eerder met jullie heeft gedeeld is voeding erg belangrijk als je resultaat wilt boeken: 80% is afhankelijk van je voeding terwijl je training maar voor 20% meetelt (ongeveer dan hè!). Hoewel ik altijd wel bezig was met gezond eten en dacht dat ik goed bezig was, zag ik zelf toch nooit echt resultaat. Een salade met gerookte kip, kikkererwten, avocado, witte kaas en tomaatjes is toch super gezond? Jazeker, de ingrediënten wel maar het aantal calorieën per portie was rond de 800 toen ik het ging tracken! Dan wordt het toch wel lastig om een negatieve energiebalans te creëren en dus resultaat te zien.

Handpalmmethode

Is het noodzakelijk om al je eten te tracken? Nee hoor, er zijn verschillende methodes die je kunt gebruiken. Zelf heb ik gekozen voor de handpalm methode. Dit wil zeggen dat ik in handpalmen omschreven krijg wat ik het beste kan eten. Een voorbeeld is:

Groenten: 2x Open handpalm
Eiwitten: 1x Open handpalm
Vetten: 1x Gesloten handpalm

 

Daarbij maak ik wel van elke maaltijd een foto die ik naar mijn coach stuur. Het is dus minder secuur dan het tracken van je eten in apps zoals FatSecret, maar het werkt voor mij prettig dat ik niet al mijn eten hoef af te wegen.

Groene duimpjes

Bij PBP maken ze onderscheid tussen trainingsdagen en de geen-trainingsdagen (actief herstel). De voeding is voor deze dagen ook ietwat verschillend. In principe is de basis dat je koolhydraatarm eet maar dat je op de trainingsdagen wel een kleine hoeveelheid koolhydraten inneemt. Je krijgt daarbij een lijst met producten met groene duimpjes = geschikt voor mijn doel, oranje duimpjes = deels geschikt en dus gematigd consumeren en rode duimpjes = bij uitzondering consumeren. Het uitgangspunt hierbij is dat alles je alles mag eten, maar dat je in je achterhoofd houdt dat sommige producten je sneller bij je doel zullen brengen dan anderen.

Thaise Kippensoep

Thaise kippensoep

Met deze duimpjes in verschillende productcategorieën (eiwitten, koolhydraten, vetten, groenten, fruit, superfoods) in mijn achterhoofd stel ik een weekmenu voor mijzelf samen. Omdat wordt aangeraden om elke 3 à 4 uur iets te eten ben ik al meteen na de eerste week overgegaan op het preppen van mijn maaltijden. Ik bedenk van te voren welke maaltijden ik in het weekend wil gaan maken voor de week daarop. Hoewel ik het menu wel voor de hele week samenstel, bereid ik het voedsel zelf maar voor 3 dagen vooruit. Dit laat wat meer ruimte over voor spontaniteit omdat je bijvoorbeeld een bereide maaltijd de dag erna nog kunt eten. Ook kun je je groenten langer vers houden als ze niet bereid zijn. Bovendien kan ik vaak drie dagen vooruit beter inschatten dan een hele week. Dat ik toch het menu al samenstel is zodat ik op zondag in één keer grote boodschappen kan doen. Is preppen nog helemaal nieuw voor je? Dan raad ik je aan om Mandy’s tips een keer te lezen.

Voor de luie koks

Ik houd van lekker eten. Nou ja, wie niet? Als ik soms weekmenu’s voorbij zien komen dan begrijp ik niet hoe sommige mensen nog kunnen genieten van eten, zo saai! Ik probeer dus vaak recepten bij elkaar te zoeken waarbij ik bijvoorbeeld niet plain sperziebonen eet, maar bijvoorbeeld met een lekkere pittige sambal. Ook probeer ik te variëren in groenten om te voorkomen dat ik niet alleen maar komkommer, tomaat en paprika aan het eten ben. Maar ik ben geen keukenprinses en een redelijk luie kok dus de gerechten moeten vooral niet te ingewikkeld zijn. De recepten die ik gebruik zijn in sommige gevallen aangepast maar zeker niet altijd. Stiekem ben ik eigenlijk zo lui dat ik eigenlijk op zoek ging naar geschikte kant-en-klare weekmenu’s maar ik deze dus niet kon vinden 😉

Yoghurt met appel en lijnzaad: ideaal voordat je gaat slapen

Je kunt wellicht inspiratie opdoen van de samenstelling van mijn menu’s, of misschien zelfs het hele weekmenu eens uitproberen. Let wel, elke persoon is anders en mijn menu is nu voornamelijk gericht op het eten van groenten en eiwitten omdat het eten van deze producten bij mijn personal body plan passen.

Wekelijks zal ik mijn menu’s hier posten. In het weekend, zodat je het kan gebruiken voordat je de boodschappen voor die week gaat doen. Ook zal ik mijn eigen weekmenu’s evalueren. Tenslotte is het ook voor mij allemaal nieuw en is niet elk recept dat ik gebruik misschien zo lekker of geschikt als dat ik dacht. Ook als jullie feedback hebben op mijn weekmenu’s of recepten, of misschien zelf nog lekkere recepten hebben die ik mee kan nemen, hoor ik het heel graag!

X Ana

PS. Download mijn eerste prep-schema hier.