Select Page

Daar waar ik dacht dat de grootste uitdaging zou zijn om de weekenden door te komen, ben ik er nu achter wat daadwerkelijk de grootste uitdaging is: op vakantie gaan met je vriendinnen naar Porto. Ik kan dan ook niet zeggen dat ik het binnen de 80%-20% regel heb kunnen houden. Ik denk met een beetje creatief tellen dat ik eerder op 20% zat van het eten dat wél binnen mijn dieet paste. Heb ik dan niet mijn best gedaan? Jawel, toch wel! Maar de grootste les is misschien wel dat het gewoon niet altijd kan gaan zoals jij zelf voor ogen hebt.  Vandaag vertel ik jullie meer over de obstakels die ik ben tegengekomen en heb ik hier en daar wat tips over hoe je de schade enigszins kunt beperken.

Pancake met uitzicht

Pancake met uitzicht

Ontbijt 

Persoonlijk vond ik het echt een groot voordeel dat ik en mijn vriendinnen een appartement huurden in plaats van een hotel of B&B waar het ontbijt al min of meer voor je bepaald is. Doordat we nu een keuken hadden kozen we ervoor om in ieder geval het ontbijt zelf klaar te maken voordat we op pad gingen. Een banana pancake (voor het recept zie mijn prepmenu’s), yoghurtjes, wat fruit of wat noten is eigenlijk overal wel te vinden of makkelijk te maken. Als je appartement uitgerust is met een koelkast en een koekenpan kom je al een heel eind.

Lunch

Met een goed ontbijtje op zak heb ik in ieder geval 1 van de 3 hoofdmaaltijden al goed in kunnen vullen. Zeg dat we dan tussen 11.00 en 12.00 dan eindelijk op pad gingen (ja het was echt een luiervakantie dus we waren niet van ons dakterras weg te slaan) dan kwam de eerste beproeving rond 14.00 uur: lunch. Met de groene duimpjes van PBP in mijn achterhoofd dook ik vol overgave in de menu’s van de restaurants. Meestal kwam ik dan uit op een salade of een visje. Nou prima toch? Zou je denken! Maar in mijn ervaring waren de salades vooral gevuld met slablaadjes en werd er veel dressing gebruikt. Het resultaat is dat ik me niet voldoende gevuld voelde met een salade die dus maar voor een klein deel voldeed aan mijn wensen. Beter zou zijn om in dit geval een lekker visje te bestellen. Hoewel je zou verwachten dat dit in Porto wel makkelijk zou moeten kunnen, was dit toch niet echt het geval en heb ik mijn salade aangevuld met brood. In een enkel geval kon ik er groenten bij bestellen, dit heb ik dan ook gedaan. Dus dat viel dan mee, zij het dan dat ook hier vaak de olijfolie vanaf droop. Tip is dan ook om te vragen of eventuele saus, dressing of olie apart geserveerd kan worden. Mocht de ober je verzoek ondanks de taalbarriere begrijpen, dan heb je de dosering op dat moment weer zelf in de hand.

De tweede beproeving komt er meteen achteraan. Het is namelijk tijd voor dessert. Ik ben met vriendinnen, die allemaal volop willen genieten van de Bourgondische toetjes die Porto te bieden heeft. De chocoladetaartjes en cheesecakes zijn voor mij redelijk makkelijk te weerstaan. Dat wil zeggen: ik bestel ze zelf niet maar kan het natuurlijk niet laten om zeker 1,2 of – in het geval van cheesecake – 3 of 4 hapjes ’te proeven’. Als ik wist hoe ik dit obstakel had kunnen omzeilen, dan had mij dat een aardig aantal calorieën bespaard. Helaas.

Tussendoor

Nadat je zo uitgebreid geluncht hebt is het tijd om uit te buiken. Een kleine wandeling is fijn! Rond een uur of 18.00/19.00 zijn we weer terug in het appartement en wordt de onderweg ingekochte wijn en/of port open getrokken. Dit gaat gepaard met het openen van twee zakken chips. Hoewel ik het normaal altijd jammer vind dat ik geen wijn of port mee kan drinken omdat ik dat niet lekker vind, komt het dus nu goed uit. Om de chips zoveel mogelijk te ontwijken zorg ik dat er cherrytomaatjes zijn. Maar toch, 2 of 3 handjes chips eet ik dan toch mee. Heb je zelf meer moeite met het weerstaan van een glaasje wijn, probeer dan om de koolhydraten/vetten inname die dag te beperken, kies voor een lekker drankje en geniet er dan vooral lekker van.

Salade

Was heerlijk! Maar is dit een salade?

Diner

Al kletsend maken we ons klaar om weer de deur uit te gaan. Rond 22.00 uur hebben we een reservering bij een van de vele restaurantjes die we van te voren zorgvuldig hebben uitgezocht via Tripadvisor. Porto is echt een tapa-stad. Het diner bestaat dan uit het delen van hapjes, meestal zo’n 4 of 5 verschillende gerechten. Het eten is hier heerlijk maar het meeste is wel echt heel vet: worst, gefrituurd en weinig groenten staan op het menu. Ik probeer van alles wel te proeven en de echt vette dingen met mate te eten. Maar toch, door het gebrek aan alternatieven eet ik meer en vetter dan ik wil. Echt een oplossing hiervoor in het geval van Porto heb ik niet. Wel raad ik je aan om als het geen tapas is, je eigen voor/hoofdgerecht te kiezen. Je hebt dan beter in de hand omdat je al het eten op één bord ziet liggen. Bij tapas eet je kleine dingen zonder een idee te hebben van hoeveel je in totaal hebt gegeten. En wederom, als je er groenten bij kan bestellen, dan kun je zo op die manier proberen nog aan je groenten te komen.

De laatste beproeving van de dag is dan weer het dessert van het diner. Ai! Als de cakejes en taartjes weer op tafel staan dan moet ik echt moeite doen om er niet van te snoepen.

Geniet en probeer je winst te zien

Porto was echt top. Het was heerlijk weer en het voelde echt als vakantie. Ook met mijn vriendinnen heb ik veel lol gehad. Voor eten vond ik het echt heel moeilijk. Het idee van PBP is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het behalen van je doel. Dat je vanuit wilskracht en met een doel in het vooruitzicht je keuzes kunt beïnvloeden. En daar sta ik ook helemaal achter. Maar toch, als je op vakantie bent kun je wel zo goed mogelijk proberen je best te doen maar voor een deel worden je keuzes op vakantie ook beïnvloed door de mensen met wie je bent, de menukaart en de mogelijkheden om te sporten. Ik heb mijn sportschoenen meegenomen en heb op één ochtend 7 km gelopen, ik heb daar waar het kon zelf gekookt (ontbijt), ik heb steeds salade besteld en waar het kon extra groenten, ik heb gevraagd voor de dressing apart (en niet gekregen). Ondanks dat ik dus lang niet alles heb kunnen doen zoals ik het idealiter had gewild, en ik soms minder genoten heb dan ik zou willen omdat ik me niet wilde laten gaan maar ook niet volgens plan kon eten, probeer ik mijn winst te zien: eerder zou ik helemaal niet opgelet hebben op vakantie en zou ik alles onder deze noemer naar binnen gewerkt hebben, ik zou nooit mijn sportschoenen hebben meegenomen, ik zou niet hebben bedacht om mijn eigen ontbijt te maken, ik zou geen cherrytomaatjes hebben gekocht als tussendoor, ik had veel meer alcohol gedronken en bovenal had ik me achteraf veel schuldiger gevoeld! Nu heb ik genoten en pak ik het vanaf terugkomst weer op waar ik gebleven was.

X Ana