Nadelen aan een koolhydraatarm dieet

Koolhydraten hebben door de jaren heen een behoorlijke naam gekregen. Een behoorlijke als in dat iedereen er wel wat van vindt en koolhydraten op een gegeven moment werden aangewezen als dikmakers. En zo ontstond natuurlijk het koolhydraatarme dieet, want met minder koolhydraten, zou afvallen een eitje zijn. Nu ben ik sowieso niet zo geen groot fan van diëten dus om hier geheel objectief tegen aan te kijken lukt me niet, maar ik wil het toch even hebben over de nadelen die aan een koolhydraatarm dieet kleven.

Ik raad het je niet af, want ik heb ook verschillende succesverhalen gehoord van mensen. Zelf let ik er bij het avondeten ook altijd op dat ik minder met de aardappelen en pasta en wat extra groenten toevoeg aan het gerecht, maar ik heb ze zeker niet helemaal geschrapt. En ik eet bijna iedere dag mijn geliefde volkoren broodjes. Maar het ging er verder helemaal niet om wat ik wel of niet eet, het ging om de nadelen aan een koolhydraatarm dieet.

1. Tekort aan vitaminen en mineralen

Omdat fruit en groenten ook koolhydraten bevatten, worden deze regelmatig geschrapt uit het dieet met als gevolg dat men een tekort aan vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Het lichaam krijgt hierdoor vaak te veel vet binnen en te weinig vitaminen waardoor er gezondheidsrisico’s kunnen optreden.

2. Slechte stoelgang

Bij het volgen van een koolhydraatarm dieet krijg je normaal gesproken heel weinig vezels binnen. Dit leidt onder andere tot een mindere werking van de darmen en dus een slechte stoelgang.

nadelen-aan-een-koolhydraatarm-dieet

3. Veel verzadigd vet en eiwitten

De recepten die het koolhydraatarme dieet toestaan zijn vaak vol met verzadigde vetten en eiwitten. Voor de nieren zijn veel eiwitten belastend en dus is het opletten voor mensen met diabetes en een hoge bloeddruk. Een grote hoeveelheid verzadigd vet is goed voor niemand.

4. Moeilijk vol te houden

Een van de grootste nadelen aan een koolhydraatarm dieet is dat het moeilijk vol te houden is. Je moet heel veel schrappen uit je ‘gewone’ eetpatroon waardoor het een vrij grote opgave is. Punt is dus vaak dat mensen in het begin wel degelijk kilo’s kwijt raken maar al gauw een terugval hebben en zo een jojo effect creëren.

5. Weinig energie

Door het schrappen van koolhydraten moet je je energie uit eiwitten en vetten halen. Dit is echter een stuk lastiger omdat deze veel moeilijker door je lichaam worden afgebroken en omgezet dan bij koolhydraten het geval is.

Ik denk dat het belangrijk is om altijd op zoek te gaan naar een goede middenweg. Koolhydraten uit volkoren producten zijn geen boosdoeners en zorgen juist voor een gevarieerd eetpatroon. Maar ik blijf van mening dat overal waar je te voor zet (te veel of te weinig) nooit goed is!

Ursula las het boek van top judoka Edith en dat zette haar weer even helemaal op scherp. Je leest er hier meer over.

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more