Fitgirl zijn, bloggen, het valt niet altijd mee. Er is al heel lang een onderwerp wat ik op de agenda wil zetten, maar lastig te formuleren vind. Ook weet ik nog niet precies wat mijn punt is. Maar ik ga maar gewoon beginnen met typen in de hoop dat het zich vormt tot en logisch verhaal 😉

Negatieve feedback

Waar ik namelijk mee zit de negatieve feedback die soms op onze (mijne) artikelen wordt geleverd. En daarmee bedoel ik niet te zeggen dat je als lezer niet mag reageren op wat je leest, maar soms frustreert het me omdat het toch wel tegenstrijdig is en ik soms ook niet begrijp wat mensen precies verwachten.

Misschien is het zo nog steeds wat vaag, dus ik verduidelijk het met een voorbeeld. De fitgirls op dit platform delen regelmatig eet- en sportdagboeken. Wij zijn geen specialisten, geen diëtisten, noch zeggen wij van onszelf het ideale eetpatroon te hebben. We zijn gewoon individuen die het leuk vinden om met sport en voeding bezig te zijn.

Bloggen over afvallen

Het bijhouden van een eetdagboek is een manier om lezers te laten zien hoe wij dat doen, en welke manier voor onszelf werkt of juist niet. In sommige gevallen gaat het om afvallen. Niet elke fitgirl op dit platform heeft dit als doel maar er zijn er een paar die – net als ik – doelen hebben als het gaat om sporten en eten. Dit meten we door middel van het meten van onze vetpercentages. Om het vetpercentage te verlagen, weet je inmiddels hopelijk wat je moet doen: minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbrandt. En zoals je hopelijk inmiddels ook weet, is dit per lichaam enorm verschillend. Om dat voor elkaar te krijgen doen of laten we juist dingen. Het komt in ieder geval niet vanzelf.

Sport- en eetdagboeken van een fitgirl

Nu ga ik ervan uit dat de lezers die smullen van onze eet- en sportdagboeken dit lezen omdat ze het interessant vinden. Of om te kijken hoe iemand anders haar dag invult. Ik ga er ook vanuit dat onze lezers niet klakkeloos dingen overnemen en zelf blijven nadenken. Dus dat als ik een eetdagboek bijhoud waarbij ik minder eet dan ik verbrand, ik dit niet doe om anderen zo te inspireren dat ze dit overnemen of een eetprobleem aan te praten. Dat ik iets inzichtelijk probeer te maken op de keuzes en afwegingen die ik maak om tot een bepaalde energiebalans te komen.

Aanzetten tot anorexia

En ik denk dat de meeste lezers dat ook gewoon doen. Maar een enkele lezer – of althans de lezer die zich durft te uiten – is bang dat eetdagboeken met een negatieve energiebalans mensen aanzet tot anorexia. Of vinden dat we te obsessief bezig zijn met calorieën tellen. Of het belachelijk vinden dat we de afweging maken om een stuk te wandelen in plaats van fietsen vanwege de calorieën, ook al is het een balansdag.

 

fitgirl

Verwachtingen: De kaders waarin je je als fitgirl mag bevinden

En dat is hetgeen waar ik over struikel. Een fitgirl mag wel fit zijn, en mag wel afvaltips geven en sportdagboeken delen maar ze mag vooral niet té gezond zijn. We verwachten dat de fitgirl ook nog steeds in balans is en chocolade en taart eet en sporten skipt. Op het moment dat we een kijkje geven in wat afvallen of fit zijn op sommige momenten óók inhoudt, zetten we meteen aan tot anorexia.

Het punt dat ik wil maken

Mijn boodschap is driedelig:

  1. Geef onze lezers meer credit! 99% van de lezers kan prima omgaan met de inhoud van een artikel en zal echt wel zelf eruit kunnen pikken wat voor haar interessant is. Die 1% die hierdoor wordt getriggerd om ongezond gedrag te vertonen, heeft professionele hulp nodig. Een sportdagboek met een negatieve caloriebalans is echt niet meteen een trigger.
  2. Besef dat voor het halen van bepaalde doelen bepaalde keuzes worden gemaakt. Een appel in plaats van een plakje cake. Een stuk lopen in plaats van fietsen. Als je af wilt vallen betekent dit vaak op de kleine dingen letten, zeker als je al regelmatig sport en in grote lijnen gezond eet.
  3. Bedenk dat om zoiets over te kunnen brengen op jou als lezer, gekozen wordt voor een bepaalde vorm. Dus een sport- en eetdagboek, of inzicht in de calorie-inname van die dag of juist verbranding. Het is gewoon de keuze van de blogger om iets inzichtelijk te maken. Maw: dat ik voor een balansdag bijhoud hoeveel ik verbrand, wil niet zeggen dat ik obsessed ben met calorieën. Of dat ik dat dan altijd doe. Iedereen moet kunnen doen wat voor hem/haar werkt.

Wat vind jij hiervan?

Mmm… vond het nog best lastig om helder te formuleren en hoop dat mijn punt duidelijk is en dat ik echt niet de gevoeligheid van sommige meiden onderschat. Ik ben tenslotte zelf van mijn probleem af, maar juist daarom denk ik dat er soms te gevoelig wordt gereageerd.

Laat me hieronder weten hoe jullie hier in staan!

X Ana

Niet alleen spreek ik uit ervaring, maar ook vroeg ik Lianne – onze fitgirl in strijd met anorexia – hoe ze het fitgirl zijn combineert met haar gevecht.