Al een tijdje probeer ik zoveel mogelijk vegan en dus plantaardig te eten. Ik noem mezelf niet graag een veganist want daarvoor maak ik momenteel nog te vaak uitzonderingen en zijn er soms andere afwegingen die ik mee laat spelen. Eén van deze dingen is dat ik soms kies voor de gezondste optie, ook als dat betekent dat dat niet de veganistische optie is. ‘Maar vegan eten is toch gezond?’ hoor ik mijn moeder al vragen. En met mijn moeder velen anderen. Maar is plantaardig eten gezond? En is dat altijd het geval?

Vegan eten gezond?

Eerder schreef oud-collega blogger Anna van wel. Veganistisch eten is dus 100% plantaardig. Je krijgt niet de ongezonde vetten binnen van bijvoorbeeld varkensvlees of lactose en dergelijke. Dat klopt helemaal, dat soort nadelige ingrediënten krijg je inderdaad niet meer binnen. Maar of dat automatisch betekent dat alles wat plantaardig is gezond is? Ik vind van niet.

Minder bewerkt?

Anna neemt namelijk aan dat alle veganistische opties minder bewerkt zijn. Ik denk dat haar voedingspatroon automatisch betekende dat ze verser, minder bewerkt ging eten toen zij veganistisch ging eten. Mijn ervaring is toch anders. In het begin at ik bijvoorbeeld geen chips meer. Vaak zit daar melkpoeder in, wat betekent dat het niet 100% plantaardig is. Ook at ik geen snoepgoed meer, want die worden gemaakt met gelatine. Maar na een tijdje plantaardig eten leerde ik in welke chips wel melkpoeder was gebruikt (bijvoorbeeld paprikachips) en welke melkpoedervrij was (bijvoorbeeld naturelchips), of ging ik voor andere alternatieven zoals Chinese nootjesmix. Snoep met gelatine at ik niet meer, maar er is genoeg snoepgoed te vinden – de ‘harde snoepjes’ zoals een chupachup – zonder gelatine.

Oud patroon met plantaardige alternatieven

Zo ben ik langzaam weer in mijn oude eetpatroon vervallen, ook al was dat met plantaardige opties. Dat besef kwam toen ik opeens vaker dan ooit frietjes ging eten. Frietjes, iets dat ik altijd liever niet at, at ik nu omdat het weer ‘mocht’ maar daar wel met ketchup in plaats van mayonaise. En dus ook eerder een frietje met ketchup dan een salade met geintenkaas. En falafel? Hartstikke lekker! Maar blijft ook een bewerkt caloriebommetje.

 

vegan

Deze chili sin carne is best wel gezond, op de chips dus na.

Vegan eten misschien toch niet zo gezond

Tja, toen kwam ik toch eigenlijk wel tot het besef dat veganistische opties voor mij helemaal niet betekende dat ik gezondere keuzes maakte.  Misschien is dat voor andere mensen minder een probleem, maar ik vind het nog best moeilijk om plantaardig, gezond en niet teveel bewerkt te eten.

Een paar producten die wel vegan zijn maar niet per se gezond, of in ieder geval behoorlijk bewerkt:

  • Vegan kaas
  • Vegan kant-en-klaar-burgers
  • Falafel
  • Vegetarische/veganistische vleesvervangers
  • Vegan chocolademelk
  • Naturel chips
  • Sommige koekjes
  • Pure chocoladepasta
  • Pure chocoladehagelslag

 

vegan

Ik gebruik ook wel eens vleesvervangers. Maar of die nou per se gezond zijn?

Ga bij jezelf na: wat zijn jouw motieven om vegan te eten?

De boodschap hier is niet “eet deze producten nooit meer” of “deze producten zijn ongezond of slecht”. De boodschap is dat het goed is om te blijven nadenken bij wat je in je lichaam stopt. Er is genoeg eten te vinden in de supermarkt dat vegan is. Maar vraag je af wat je doel is. Wil je puur voor het milieu of klimaat vegan eten? Dan kan het je misschien minder bommen dat er ergens veel suiker of vet in zit. Wil je plantaardig eten maar kies je toch voor snel qua tijd? Dan is zijn plantaardige burgers misschien wel dé oplossing voor jou. Maar ik kom er dus zelf steeds meer achter dat ik gezond eten nog steeds hoog in het vaandel heb staan en dat juist dit verder naar achteren geschoven lijkt doordat ik me blind heb gestaard op vegan eten.

Gezond eten staat voor mij nog steeds hoog in het vaandel

Dus, goed blijven nadenken waarom je iets doet en wat jouw doelen zijn, folks! That is all I am saying 😉 En of ik nog van plan ben om vegan eten voort te zetten en zo ja hoe? Dat wordt vervolgd… Stay tuned.

Ik ben natuurlijk weer super benieuwd: wie herkent zich hierin? Of misschien juist wel niet? Betekende voor jou plantaardig eten al automatisch dat je minder bewerkt ging eten, zoals Anna? En hoe ervaren vegetariërs dit?

X Ana

Vegan Nutella is super easy om zelf te maken! Smullen maar.