Je hebt er weer een intensieve workout er op zitten en je voelt je top fit! Je verbetert je gezondheid met een goede workout, toch? Ja zeker, maar toch is het ook ontzettend belangrijk om op de hygiëne te letten tijdens het sporten. Want er zijn fouten waar de meeste van ons niet eens over na denken tijdens een workout. En deze fouten zouden zo maar eens je gezondheid aan kunnen tasten. Een verkoudheidje ligt namelijk op de loer als je niet bewust bent van één van deze hygiënefouten. Word er dus bewust van en lees mee welke hygiënefouten wij fitgirls zo nu en dan nog wel eens maken.

1. Yogamat oprollen

Na een lekker rondje hardlopen bewaar je je zweterige hardlooplegging niet voor de volgende zweterige hardloopronde toch? Zweterige, warme en donkere plekken zijn een wahalla voor bacteriën. En een opgerolde yogamat is dus precies de plek waar bacteriën zich graag nestelen als jij klaar bent met je workout. Één van deze bacteriën die vaak voorkomt op een zweterige yogamat zijn propionibacteria acnes, die acné en huidaandoeningen kan veroorzaken. Dus begin maar vast met het reinigen van je yogamat! Lees hier hoe je je yogamat het beste schoon kan maken.

hygiëne fouten

2. Workoutkleding de hele dag blijven dragen

Hoe comfortabel je sportkleding ook kan zitten, dampende, zwetende kleding kan veel bacteriën met zich meebrengen als je het langer zou dragen na een workout. Misschien heb je na je workout gelijk een afspraak gepland staan? Zorg dat je nieuwe, schone kleding mee hebt. Net als bij de opgerolde yogamat kunnen bacteriën zich prima nestelen in gebruikte workoutkleding en deze kunnen uitslag op je huid veroorzaken. Het beste is om meteen te douchen na een intensieve workout en je daarna om te kleden in schone kleding.

3. Met handen zweet wegvegen

Zoals je misschien al wel weet zijn sportscholen een badplaats voor bacteriën. Verschillende fitness apparaten zitten vol met andermans bacteriën. Wees er bewust van dat je niet met je handen het zweet van je gezicht af veegt nadat je een fitnessapparaat hebt gebruikt. Gebruik in plaats van je handen een eigen handdoek waarmee je het zweet van je gezicht af kan vegen. Was je handen zodra je klaar bent met je workout en er is verder niets meer aan het handje! Gooi je gebruikte handdoek zodra je thuis komt gelijk in de was, anders nestelen de bacteriën zich ook dieper in de gebruikte handdoek.

hygiëne fouten

4. Niet je eigen waterfles gebruiken

Het kan soms vervelend zijn om de hele tijd een flesje water met je mee te dragen door de sportschool heen. Toch is dit wel een betere optie dan halverwege je workout even uit de kraan te drinken of andermans flesje te gebruiken. Uit een onderzoek blijkt dat een openbare kraan of waterfonteintje gemiddeld 2,7 miljoen (?!) bacteriën bevatten. Klinkt als een perfecte manier om een verkoudheidje op te lopen of niet? Het is dus verstandiger om voortaan altijd je eigen waterflesje mee te sjouwen door de sportschool heen.

5. Gezicht wassen

Mocht je nou echt geen tijd hebben om een volledige douche te nemen na het sporten, gooi dan wel even wat water in je gezicht na een workout. Bacteriën kunnen namelijk in je poriën blijven zitten als je je gezicht niet goed reinigt na een workout. En verstopte poriën zorgen voor een onregelmatige en beschadigde huid. Neem één minuutje de tijd om je gezicht te wassen met water na een intensieve workout. Smeer hierna een goede moisturizer op je huid want dit helpt de roodheid te verminderen. Je poriën zijn je later dankbaar!

hygiëne fouten

Hoor jij ook bij één van de fitgirls die één of meer van deze hygiënische fouten maken? Nu weet je ze allemaal, ben je er bewust van en kun je het in de toekomst voorkomen! Heb jij nog een hygiënische fout die vaak gemaakt wordt maar niet in dit lijstje voorkomt? Laat het ons weten in de reacties hier onder!

Moet je koffie drinken voor of na het sporten? De do or don’t lees je hier!