Na jaren te worstelen met eten (lees: te weinig eten en uiteindelijk bingen) weet ik als geen ander hoe vervelend het kan zijn als je honger/verzadigingsgevoel op hol geslagen is. Maar hoe krijg je dat weer in balans? Ik heb een oefening voor je!

Altijd honger?

Allereerst is het goed om te begrijpen dat als je hongergevoel van slag is, dit 9 van de 10 keer komt omdat je niet voldoende in contact staat met je lichaam. Heb je het idee dat je altijd honger hebt? Dat je nooit verzadigd raakt? Dan kan het zijn dat je (opnieuw) moet leren wat honger precies is, hoe je het herkent, welke soorten honger je kan onderscheiden en wanneer je nu het beste kan eten. Je lichaam geeft dat namelijk heel goed aan, maar doordat je hoofd de overhand neemt, kom je verder af te staan van dit gevoel.

Hoe kan je weer voelen wat honger is?

Als je aan spruiten denkt, dan kan je vast de smaak voor je halen. Of als je aan jam denkt. Of hoe je je voelt als je veel te weinig geslapen hebt? Je lichaam slaat ervaringen op. Je kunt er daarom bij komen, ook als je niet daadwerkelijk spruiten aan het eten bent. Soms kan het makkelijker zijn om je ogen te sluiten als je probeert bovenstaande voorbeelden naar voren te halen. Dit geldt ook voor honger.

Wanneer is eten het antwoord?

Probeer eens voor je te halen – al dan niet met ogen dicht – wat je ervoer in de volgende situaties:

1. Wat voelde je toen je na een lange dag werken thuis kwam met honger maar je nog boodschappen moest doen en nog moest koken. Waar voelde je deze honger in je lichaam? Welke kenmerken had deze honger? Waar merkte je dit aan? Kan je dit omschrijven? Bijvoorbeeld: duizelig, rammelende buik, flauw, misselijk, trillende handen. Ik noem dit de fysieke honger.

2. Wat voel je als je enorme zin hebt in dat ene koekje of chipje? Waar voel je jouw cravings? Hoe uit zich dat? Bijvoorbeeld: waterige mond, specifieke smaak in je mond willen hebben. Ik noem dit de mondhonger.

3. Wat of waar voel je het als je uit verveling of gewoonte aan het eten ben? Waar zit de drang? Zit die ook in je mond of ergens anders? Bijvoorbeeld: bezig zijn met je handen, afgeleid door bijvoorbeeld televisie. Ik noem dit de vervelingshonger.

4. En als je uit emotie eet? Waar voel je de drang dan? Als je gefrustreerd, gestrest of misschien verdrietig bent en je hebt zin om te eten. Hoe merk je dan dat je zin hebt om te eten? Voelt het als een leegte die je wilt vullen? Waar voel je dit dan? Ik noem dit de emotiehonger.

Merk je dat je de verschillende soorten ‘honger’ waarschijnlijk wel degelijk kan onderscheiden van elkaar? Je lichaam geeft de signalen wel, maar in plaats van daarnaar te luisteren hebben we ons aangeleerd om het antwoord te zoeken in eten. Bijvoorbeeld door de craving ofwel mondhonger te stillen met wat voor handen is. Maar het ‘geheim‘ is: alleen bij twee van deze vier soorten honger is eten het antwoord!

Bij welke twee soorten honger zou je moeten eten?

De fysieke honger ligt voor de hand. Dit is je lichaam die schreeuwt om eten. Je lichaam moet gevoed worden! De andere honger die te stillen is met eten is de mondhonger. Heb je enorme craving naar bijvoorbeeld Nutella? Eet dan Nutella! Eet een boterham of rijstwafel met Nutella. De kunst is om de craving te stoppen door precies dat te geven waar het om vraagt.

Is er geen Nutella in de buurt? Dan heeft het stillen van de trek met iets anders wat wel voor handen is – bijvoorbeeld koekjes – geen zin. De craving naar iets specifieks is er niet voor niets, er gaat nou eenmaal niets boven Nutella. De kunst is daarnaast ook om het dus bij 1 cracker met Nutella te houden. Eet je er meer (ik heb wel eens een pak rijstwafels belegd met Nutella gegeten) moet je je afvragen: is de tweede écht net zo lekker als de eerste? Of ben je gewoon uit gewoonte/verveling of emotie aan het eten?

Let op! Het is belangrijk dat je eerst de fysieke honger stilt, voordat je de mondhonger gaat stillen. Want als je met fysieke honger aan de Nutella of koekjes gaat, dan zijn de rapen gaar!

Eten uit emoties

Bij verveling, gewoonte of emotie ligt het anders. Deze honger is van andere aard. Deze honger vraagt eigenlijk niet om eten maar om aandacht. Waarom voel je je zo? Ben je verdrietig? Mag dat verdriet er zijn? Waarom verveel je je? Wat kan je doen om de verveling tegen te gaan? Een heel blog kan gewijd worden aan het analyseren van deze twee soorten honger! Bottom line is: food is never the answer!

Emotie of verveling? Food is never the answer!

Het vergt wat oefenen maar als ik het kan, kan jij het ook! En nog steeds is het soms tricky! Makkelijk is het zeker niet maar ik hoop dat je met deze oefening wat meer in contact kunt komen met jezelf. Als het lukt om wat vaker de aandacht naar je lichaam te brengen, zal je op den duur de signalen die het afgeeft gaan herkennen. Elk lichaam is anders en iedereen ervaart de verschillende soorten honger op verschillende manieren. Ga na waar jij dit voelt en kijk of je signalen kan filteren. Dat zal niet makkelijk zijn met al dat ruis waar je brein voor zorgt!

Laat me vooral weten of je hiermee uit de voeten kunt en of je zelf ook nog tips hebt voor mij en voor andere meiden. Want ik weer zeker dat veel mensen dit kunnen gebruiken!

X Ana

Lees ook: Zo kom je van die opgeblazen buik af