Select Page

Krijg jij wel eens honger door fruit? Sommige mensen eten geen tussendoortjes. Ik ben niet zo iemand, want ik krijg altijd rond 11.00 uur in de ochtend al een flinke hongerklop. Niet zo gek, aangezien ik vaak rond 6 uur in de ochtend opsta en mijn ontbijt vóór 7 uur al vaak achter de kiezen heb. Bovendien zit er dan meestal al een flinke workout en fietstocht naar werk op.  Op werk lunchen we samen en dat betekent dat we om 12.00 uur de tafel dekken. Dat is nog best vroeg, maar ik heb er dan dus al een lange ochtend op zitten. Fruit dan maar?

Honger door fruit

Een uurtje voor de lunch. Een mooi moment voor een appeltje, dacht ik. Maar op een of andere manier zorgde dit na een half uurtje voor een nóg grotere en onstilbare honger. Het resultaat: ik plunderde de gezamenlijke lunchtafel (en als ik niet uitkijk dan krijg ik ook een echte eetbui!).

Bloedsuikerspiegel

Wat blijkt nou? In appel zit “veel” suiker en kan daarom je bloedsuikerspiegel laten schommelen. De glycemische index van appels is aan de hoge kant. Nu kan dat per appelsoort verschillen, hoe zoeter hoe meer suiker en hoe hoger de index. De glycemische index (GI) geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Voeding met een lage GI wordt minder snel opgenomen en geeft minder bloedsuikerpieken en minder schommelende bloedsuikers (bron: Diabetesfonds).

honger door fruit

Zuur in appel zorgt voor extra hongergevoel

Behalve fruitsuikers bevat een appel ook nog: pectine, appel- en citroenzuur, een heel klein beetje oxaalzuur, amberzuur, aromatische stoffen, mangaan, zwavel, calcium, ijzer, fosfor, kalium, vezels en enzymen die de stofwisseling stimuleren. Daarom wekt een appel (na ongeveer een half uur tot drie kwartier) eetlust op. Daarnaast kunnen de zuren in een appel het lichaam laten geloven dat je honger hebt (bron: gezondr)

Honger door fruit? Neem er een nootje bij!

Kan je dan beter geen fruit meer eten tegen de honger? Jawel hoor. Je kan bijvoorbeeld een fruitsoort kiezen met een lagere GI. Maar wat ook kan is een klein handje noten tegelijk met je appel eten. Noten bestaan voornamelijk uit gezonde eiwitten en onverzadigde vetten. Daarbij zit ook goede voedingsvezels die je bloedsuikerspiegel stabiliseren.

Als je fruit vergelijkt met andere producten dan is de GI nog steeds laag. Dus laat je hier niet teveel door leiden. Maar merk je ook dat je juist honger krijgt na het eten van een appel of ander fruit, probeer dan eens een handje noten erbij te eten. Dit is de reden dat deze combinatie ook is opgenomen in mijn voedingsplan.

 

eetdagboek honger door fruit

 

Ik vond het zelf wel geinig om te ontdekken dat het niet alleen gaat om wat je eet. Ook gaat het niet alleen over calorieën maar timing en samenstelling van eten zijn minstens zo belangrijk. Ben je benieuwd of je misschien sowieso al teveel suiker binnen krijgt? Herken de signalen. Of wil je meer weten over honger, welke soorten honger ik onderscheid en hoe je ze kunt herkennen? Doe deze oefening!

Let jij ook op de timing en combinatie van jouw eten? Ik ben benieuwd!

X Ana

Gek op appels? Probeer eens dit recept voor appel crumble!