De dagen worden koeler en donkerder. Het is weer zover de zomer is voorbij en de herfst en winter veroveren ons landje. Natuurlijk ben ik dol op de zon en loop ik het liefst de hele dag in een luchtig topje en korte broek met flipflops. Helaas moeten we toch vaarwel zeggen tegen de zon, en omarmen we de herfst- en wintermaanden.

winterdepressie

Heb jij last van een Winterdepressie?

Voel jij je in de herfst- en wintermaanden vaak energieloos, klaag je veel, ben je bedroefd en wil je de hele dag in bed blijven liggen? Is je antwoord ja, dan heb jij waarschijnlijk net zoals vele andere mensen in Nederland last van een winterdepressie.

Het klinkt natuurlijk heel logisch dat deze depressie te maken heeft met de zon. De zomer is officieel voorbij. De zomer doet ons goed door tja, de zon! Door de zon worden wij vrolijk en energiek, dit komt ook wel door de vitamine D die jou lichaam extra aanmaakt door de zonnestralen. Gelukkig is zoiets als een winterdepressie seizoensgebonden, uiteindelijk moeten we er gewoon even doorheen!

winterdepressie

Tips tegen een Winterdepressie

Ik ga het eerlijk bekennen, maar ik heb zelf wel last van een winterdepressie. Het liefst lig ik de hele dag in mijn warme bed en kijk ik mijn favoriete series online. Dit jaar heb ik besloten om het anders te gaan doen. Vandaar dat ik research heb gedaan voor tips tegen een winterdepressie!

  • Drink water of kruidenthee in plaats van drankjes met cafeïne.
  • Eet veel groenten en fruit, hier zitten namelijk veel antioxidanten in!
  • Zorg ervoor dat je lichaam voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. Zo zorgt magnesium ervoor dat jij je minder vermoeid voelt. Zorg er ook voor dat je vitamine D in huis hebt, aangezien we in de wintermaanden minder zonlicht hebben, maakt je lichaam ook minder vitamine D aan.
  • Het schijnt dat een regelmatig voedingspatroon erg goed voor je is tijdens de wintermaanden. Zorg daarom dat je in deze periode op vaste tijden eet, zodat je jou lichaam voldoende energie kan geven.
  • Zorg voor voldoende beweging. Onder andere door te bewegen maak je het stofje tryptofaan aan, dit stofje wordt in je lichaam weer omgezet in serotonine waardoor jij je goed gaat voelen! Hiervoor hoef je echt niet bikkelhard te trainen, zelf wandelen en yoga schijnen al effectief te zijn.
  • Eet voldoende omega 3 vetten. Deze vetten vind je onder andere in olijfolie, zaden, noten en vis.
  • Plan leuke dingen in met vrienden en familie. Dit is een goede afleiding om niet aan je winterdip te denken. En uiteindelijk heb je toch de grootste lol met je vrienden. winterdepressie
  • En de beste tip: verwen jezelf! Plan eens een avond in voor jezelf en doe alleen de dingen die jij wil doen. In mijn geval zou dat zijn een New Girl marathon met gember/citroen thee en mijn choco chip cookies!

Tot slot: Niet alleen krijgen we last van een winterdepressie. Veel mensen hebben ook last van een herfstdip. En daarom organiseren wij de #HAPPYDEHERFSTDOOR Challenge! Klik hier voor meer info en om je aan te melden.

happy de herfst door challenge

Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips. Ik ben erg benieuwd of jij ook zo’n last hebt van een winterdepressie en wat jij er tegen doet?