Ik ben groot fan van de korte workout sessies oftewel de 7 minute workout. In minder dan tien minuten tijd effectief trainen. Er wordt zelfs gezegd dat je in 7 minuten bijna net zoveel effect kan verrichten als in een uur vanwege de hoge intensiviteit en het gebrek aan rustmomenten. Ik vind het vooral ideaal om ’s ochtends een training te kunnen doen (en daar hoef je enkel de wekker 7 minuten eerder voor te zetten, dat is nog een keer te doen toch?). Nu ga ik ’s avonds als ik thuiskom nog graag een rondje rennen om toch even van het zonnetje te kunnen genieten, maar als het weer dit dadelijk niet meer toelaat, train ik graag thuis. Oké, allemaal leuk en aardig, maar de vraag is natuurlijk hoe effectief zijn deze korte workouts nou eigenlijk?

Het effect

Er zijn diverse wetenschappers die inmiddels hebben bevestigd dat de korte workouts echt groot effect hebben. Dit heeft ermee te maken dat je alle spiergroepen traint en een combinatie doet van kracht en cardio. De rustmomenten zijn minimaal en de inventiviteit is hoog. Doordat het slechts een paar minuten per dag kost, is de kans groter dat je het lang volhoudt. Bovendien kan de workout overal gedaan worden dus ook als je op reis of vakantie bent. Naast vele succesverhalen zijn er ook veel mensen die de workouts te kort vinden om echt resultaat te kunnen zien en die de 7 minute workouts gauw weer laten voor wat ze zijn onder het mom ‘wat te mooi klinkt om waar te zijn, is vaak ook te mooi om waar te zijn’.

korte-workouts

De training

Zoals bij iedere training, verschilt het denk ik heel erg per persoon of het iets is wat voor jou bevalt of niet. Ikzelf ben wel enthousiast en merk ook wel degelijk verschil. Ik moet wel zeggen dat ik het vaak niet bij zeven minuten laat, want als de tijd het toelaat doe ik er vaak nog een ronde achteraan. En dan zweet je zeker wel! Door de populariteit zijn er inmiddels vele apps te vinden die je helpen met de 7 minute workouts, maar je kunt ook verschillende video’s vinden op YouTube. De workout bestaat doorgaans uit twaalf oefeningen die je ieder in dertig seconde uitvoert. Tussen de oefeningen door heb je tien seconden rust. Het enige wat je nodig hebt is je eigen gewicht, een muur en een stoel.

Ik vind het ietwat overdreven om te stellen dat je in zeven minuten tijd het effect kan hebben van een uur trainen, maar als je echt actief meedoet, is het naar mijn idee zeker wel effectief. En bovendien is zeven minuten trainen per dag nog altijd beter dan zero minuten. Wil je dagelijks in een paar minuten tijd je buikspieren trainen? Check dan deze e-guide met complete schema’s voor zowel beginners als gevorderden.

Hebben jullie ervaring met de 7 minute workout? Let me know!