Als ik aan quiche denk, dan denk ik aan zo’n kant en klare quiche die nog een minuut in de magnetron moet. Dat is gelijk een reden voor mij om quiches uit de supermarkt te ontwijken. Maar mijn moeder maakte vroeger echt de geweldigste healthy quiches met broccoli, de lekkerst quiches die ik mij kon herinneren. Dus ik wilde heel graag een lekkere, verse en healthy quiche maken en deze met jullie delen. En het is ook nog eens heel erg leuk recept om zelf te maken! Of je het nou als avond eten gebruikt, als lunch of misschien wel voor een kleine slice bij een feestje, het kan allemaal! Let’s make some healthy quiche!

Ingrediënten:

 • 1 kleine bloemkool
 • 200 g spinazie (klein gehakt)
 • 6 champignons klein gesneden
 • Oregano
 • Kokosolie
 • 6 eieren
 • 120 g speltbloem
 • 1,5 tl bakpoeder
 • 120 g kaas
 • Boter om de vorm in de vetten (dit mag dus ook weer kokosolie zijn; wat jij wilt!)
 • Sesamzaadjes
 • Zout/zwarte peperquiche

Zorg ervoor dat je een springvorm hebt die 24 cm doorsnede is en verwarm je oven alvast voor op 200 graden. Maak de bloemkool schoon en snij deze vervolgens in roosjes. Kook de bloemkoolroosjes voor ongeveer 12 minuten. Het lekkerste is als ze gaar zijn, maar niet dat het prut wordt als je er op drukt. Giet ze daarna af en spoel ze na met koud water. Laat ze vervolgens even staan.

Ondertussen kun je de champignons even aanbakken. Doe dit met een beetje zout en oregano. Oregano en sesamzaadjes zijn echt een top combinatie. Naar smaak kun je ook een beetje peper gebruiken.

Doe de bloemkoolroosjes in een grote kom en voeg de champignons en de zes eieren hier aan toe. Schep het mengsel om en zorg dat alles door elkaar zit zonder dat het te “glad” wordt. Doe de spinazie, speltbloem en bakpoeder erbij en schep het weer om zodat het gelijk verdeeld wordt. Dit kun je dus het beste een beetje voorzichtig doen want het is wel zo fijn als de bloemkool geen drapperige puree wordt. Tenslotte doe je als laatste ingrediënt de kaas er door. Let op: kaas is natuurlijk niet per se ontzettend gezond maar er is wel een richtlijn voor. Volwassenen wordt aangeraden niet meer dan ongeveer 30 gram kaas per dag te eten en dan het liefst 20+ of 30+ waar minder verzadigde vetten in zitten. Dus kies een bewuste soort kaas uit!

Bekleed de springvorm met bakpapier. Op de onderkant en de zijkanten kunnen met kokosolie of boter worden ingesmeerd (ik vind het mooi dat hij dan wat netter wordt; je kan natuurlijk ook alles bekleden met bakpapier). Giet het mengsel voorzichtig in de vorm en strooi als laatste de sesamzaadjes eroverheen.

Zet de vorm in het midden van de oven en bak ongeveer 45 minuten. Dan is hij mooi stevig en als het goed is kleur hij wat goudbruin (zie op de foto aan de zijkant). Laat de healthy quiche hierna een klein beetje afkoelen en enjoy!

Misschien nog even een gekke tip: ik had hem gemaakt en hij was uiteraard te groot voor mij en mijn vriend. De dag daarna heb ik nog een stukje gepakt uit de koeling als lunch en het leek net alsof hij nog iets lekkerder was toen hij even had gestaan. Niet zo gek idee dus om dit recept s’middags te maken en pas s’avonds op te eten o.i.d. 🙂

Ciao!

Manon

P.s. heb jij ook een heerlijk healthy quiche recept? Laat een reactie hier onder achter of deel je foto op Facebook of Instagram!

Meer inspiratie op doen voor lekkere recepten? Wat dacht je van dit recept voor een hartige pannenkoek