Negen maanden geleden heb ik voor het eerst in mijn leven een halve marathon gelopen. Een hele prestatie, al zeg ik het zelf. Het viel me niet mee, ik had het zwaar maar ik heb ‘m uitgelopen, dat kun je hier teruglezen.

Na de halve marathon heb ik een tijd de lange afstanden gelaten voor wat het was. In februari had ik mijn eerste loop van 10 km (Groet uit Schoorl-run), gevolgd door 12 km (Circuit van Zandvoort-run) en de laatste in juni 16 km (Zuidas-run). Die laatste viel me overigens ook zwaar. In de hitte lopen vind ik echt vreselijk en het was in de weken vooraf met trainen zwaar maar op de dag zelf ook. Intussen zijn we bijna zes weken verder en heb ik sindsdien alleen maar korte afstanden gerend (5km).

Trainen halve marathon

Feb – 10 km: Groet uit Schoorl

16 oktober 2016: TCS Amsterdam halve marathon

Maar precies over 12 weken staat de halve marathon weer voor de deur. Oeps, wat gaat de tijd snel! 21 km is een afstand die – zelfs als je ‘m al een keer gelopen hebt – ontzettend lang lijkt/is. Na deze weken steeds maar 5km gelopen te hebben (en het dan nog zwaar hebben aangezien het zo benauwd is!) lijkt de halve marathon weer heel erg ver weg.

Trainen halve marathon

Maart -12 km: Circuit van Zandvoort met Sabrina

Trainen

Vorig jaar liep ik met mijn maatje Imke. We hielden ons niet aan een schema maar verlegden gewoon steeds de afstand. Het was fijn om met z’n tweeën te lopen. We hadden veel steun aan elkaar, vooral op de moeilijke momenten. Maar Imke laat het dit jaar afweten. Ze is op wereldreis en komt niet voor de halve marathon terug naar Amsterdam. Hoewel het moeilijk voor te stellen is dat iemand dat niet zou doen; ik respecteer haar keuzes. Ook als dat betekent dat ik in mijn eentje voor die 21 km moet gaan trainen.

Trainen 4

Juni – 16 km: Zuidas

Nu ik dus zielsalleen aan deze uitdaging van mijn tweede halve marathon begin kan ik wel wat extra steun gebruiken: van jullie natuurlijk! Ik ga weer lekker bloggen over de voortgang. Zo heb ik toch nog sociale druk om te blijven trainen. En om het toch wat anders aan te pakken dan vorig jaar heb ik dit keer wel een schema uitgezocht. Het is een schema van Runnersworld voor als je als doel hebt de halve marathon uit te lopen. Dus geen specifiek snelheidsdoel. Nou heb ik die stiekem wel, want ik wil natuurlijk sneller lopen dan vorig jaar. Toen liep ik 9,1 km per uur en deed ik in totaal 2:18 uur over de 21km. Dat was toen vrij langzaam voor mij dus hopelijk kan ik dat nu verbeteren. Anderzijds; ik voel me nu minder getraind dus we zien wel waar dit schip strandt.

Volgende week is de eerste trainingsweek. Precies 3 maanden voor de halve marathon van Amsterdam. Moedig je me weer aan? Dan houd ik jou op de hoogte van mijn trainen voor de halve marathon!

X Ana