We kregen onlangs de vraag van een van onze lezers over hoe je groenten lekker kunt maken. Erg vervelend natuurlijk als je gezond wilt eten, maar je krijgt de meesten groenten niet door je keel. Of bestaat er zoiets als groenten leren eten? En hoe gaat dat dan in zijn werk?

Je smaakpupillen trainen

Er wordt gezegd dat baby’s voeding 10-15 keer moeten proeven voordat zij gewend zijn aan de smaak. Het is dus niet zo dat jij iets echt niet lust, want je smaakpupillen zijn continu in ontwikkeling. Als jij veel zoet eet, past je smaak zich hier ook op aan. Maar mensen die bijvoorbeeld suiker schrappen, zeggen het na een tijd ook niet meer te missen. Simpelweg omdat je je smaakpupillen hierin ’traint’. Je kunt dus wel degelijk dingen leren eten als je het een beetje slim aanpakt.

Schrap de kale groenten

Groenten zijn noodzakelijk; daar kom je niet onderuit. Leg je er dus niet bij neer dat jij ze niet lust want het heeft ook een beetje met doorzetten te maken. En het allerbelangrijkste is om het voor jezelf lekker te maken. Kies bijvoorbeeld voor je favoriete gerecht en voeg daar wat groenten aan toe zodat je het grote deel van je maaltijd wél heel lekker vindt. Kale groeten eten zou ik als ik jou was nog even achterwege laten. Maak liever een lekkere pasta of curry en voeg hier beetje bij beetje meer groenten aan toe. Snijd de groenten eventueel in hele kleine stukjes zodat ze met het blote oog niet meteen opvallen. Vaak zit het ook deels tussen de oren dat je iets echt niet denkt te lussen dus een beetje verstoppen wil nog weleens werken (dé truc bij kinderen).

Pureer!

Een andere truc is om de juicer of blender erbij te pakken. Sapjes hoeven namelijk niet alleen maar uit fruit te bestaan, maar kunnen ook prima voor het grootste deel uit groenten bestaan. Zo kun je met rode bieten, spinazie en andijvie veel kanten op zonder dat je direct de smaak van groenten te pakken hebt. Ook hierbij geldt: maak het lekker voor jezelf. Voeg gerust wat mango of ananas toe als jij hiervan houdt.

Succes! Hebben jullie nog goede tips om groenten te leren eten?