De afgelopen vier weken (lees hier deel 1, deel 2 en deel 3) heb ik jullie meegenomen op de weg naar een gezondere levensstijl dit door tips en eigen ervaringen. Deze week zijn we aan het laatste deel beland: ‘Reacties van buitenstaanders en hoe je daarmee omgaat’.

Oké, dit is iets dat je niet zelf in de hand hebt, en hangt volledig af van jouw leefomgeving, maar toch wou ik hier kort toch ook iets over vertellen. Voor mij was dit namelijk wel een issue de eerste maanden… hopelijk hebben jullie hier wat steun aan.

Verandering brengt reactie met zich mee… of die verandering nu lichamelijk of mentaal is, je gaat zien opmerkingen van buitenaf volgen snel. Dit heb ik zelf aan de lijven ondervonden. Ik kreeg opmerkingen van verschillende mensen. Ik heb deze proberen op te splitsen in verschillende groepen: eerst heb je diegene die totaal niet geïnteresseerd zijn in gezonder leven, dan zijn er de reacties van je familie/vrienden, van mede-gezondheidsliefhebbers en ten slotte heb je ook nog de ‘kon ik ook maar zo leven’ mensen. Deze laatste groep zal je om tips vragen maar vervolgens alles afkeuren wat je doet.

gezonder leven

Eigen ervaring

Ik heb deze in hokjes geduwd omdat het zo voor mij makkelijker/dragelijker was om met reacties om te gaan. Zo kreeg ik recent de opmerking van een collega: ‘Kan jij eigenlijk nog wel kleren kopen nu? Want jouw kledij zit altijd zo los de laatste tijd, niet echt flatterend hoor…’ Wat later hoorde ik dat ze samen naar een event gingen, zonder aan mij iets te vragen. Toen ik vroeg waarom ik niet uitgenodigd was, was haar antwoord: ‘Jij moet toch sporten of zoiets…’ Ik geef toe dit komt hard aan, waardoor ik niets meer vertelde over de dingen die ik deed. Wat ook niet de juiste reactie was van mezelf want ik groeide enkel nog verder weg van de groep. Ik begon zelfs te denken, dat ik inderdaad zelf voor het ‘probleem’ had gezorgd.

Paar maanden geleden dacht ik: nu is het genoeg geweest, ik wil dit oplossen. Ik heb me samengezet met de personen in kwestie en hen het volgende gezegd: ‘Vroeger (voor de gezonde levensstijl) hoorde ik er altijd bij. Mensen bekeken mij niet als degene die ’s morgens vroeg gaat lopen en gezond at. Ik was toen gewoon Sofie, die gezellig meedeed met de vettige vrijdag (frietjes halen ;-)) en die altijd iets te vertellen had.

Ik heb hen gezegd dat ik nog altijd graag wil meedoen en betrokken wil worden bij hun activiteiten. Ik ben namelijk nog altijd de Sofie van toen. Dat ik van hun kant ook hoop dat zij begrip kunnen opbrengen voor mijn manier van leven. Want door gezonder te leven heb ik meer energie en sta ik positiever in het leven. Dat zie je ook op de werkvloer en daar hebben mijn collega’s dan toch ook baat bij. Er zijn er nog enkele die niet echt gedraaid zijn na mijn uitleg (deze behoren tot de ‘kon ik ook maar zo leven’ groep), maar toch ook een aantal weer wel. Daarvoor deed ik het!

Van familie en vrienden kreeg ik aanvankelijk positieve en bezorgde reacties zoals: ‘je ziet er goed uit en gelukkig, maar pas op dat je niet te veel vermagerd.’ Normale reactie denk ik… heb hen uitgelegd wat ik at op een dag en wat ik voor sport deed en dan waren ze gerustgesteld. Hun opmerkingen apprecieerde ik ook echt en deed ik iets mee.

Mijn collega gezondheidsliefhebbers kwamen op hun beurt dan weer vragen om tips. ZALIG! ☺ Word ik zo blij van als ik iemand kan helpen en zie dat ze daar successen mee boeken.

gezonder leven

Conclusie

Als je anders bent, andere interesses hebt dan wat de norm is in jouw omgeving dan ga je opvallen. Dit kan positief en negatief zijn. Aan jou om dit aan te pakken en een oplossing te zoeken.

Tip: In sommige mensen moet je soms echt geen energie stoppen (lees ook deel 3), als zij je enkel afbreken en niet luisteren naar jouw kant van het verhaal hoeft het ook niet denk ik.

De kanttekening van gezonder leven is misschien wel het volgende: tuurlijk kruipt er veel tijd in en is het een heus werk en geregel om structuur te krijgen. Het brengt verandering met zich mee, die soms niet in goede aarde valt. Maar eens je die manier van leven vast hebt, is het een gewoonte zoals alle andere dagelijkse dingen. Je prioriteit ligt ook ergens anders. Hierdoor kunnen er soms harde reacties de kop opsteken. Maar stel jezelf dan de vragen: wil ik terug naar mijn oude ik? Futloos en moe? Altijd met honger rond lopen? Nee hoor… ik ben gelukkig met hoe ik nu ben. Er zijn veel nieuwe deuren open gegaan en ik heb veel nieuwe vrienden gekregen. Dus 2016 is voor mij het jaar geweest van de ‘gezonde verandering en een heus groei proces’. Hopelijk kan 2017 dit voor jullie ook zijn.

Heel veel succes loves!

Liefs,

Sofie

Lees ook: Crossfit training met de fitgirls!