Klaar voor het eerste deel van onze trip naar een gezonde levensstijl? Ga zitten, neem een kop thee, lekkere snack en start reading darlings!

Alles valt of staat met een goede organisatie en zelfkennis. Was ik geslaagd met het bereiken van mijn doel (een blijvende gezond levensstijl) als ik mijn planning zo liet? Of als ik mezelf eerst niet even onder de loep had genomen? Nee, absoluut niet! Waarom niet… wel mensen vallen veel te snel terug in oude (ongezonde) gewoontes. Zeker als het snel snel snel moet gaan. “Ik neem wel snel een broodje kaas, want nu even geen tijd om een salade te maken.” Klinkt bekend in oren niet? Ja hé, bij mij ook.

No panic at the disco… In dit artikel deel ik met jullie mijn eigen ervaringen zowel tips als struggles ivm het plannen en personaliseren van jouw nieuwe levensstijl.

STRUCTURE AWAY…

5uur: opstaan + groot glas lauw water;
5u15: morning run;
6u00: douchen en klaar maken voor het werk;
6u45: heerlijk gezond ontbijten (aka. mijn favoriet moment van de dag ☺ )+ opruimen;
7u30: off to work, note: met een zak bomvol eten en drinken;
8u00 tot 12u30: bankieren…. Snack moment om 10uur
12u30 tot 13u30: lunch
13u30 tot 17u00: bankieren… Snack moment om 16 uur
18u00 tot 19u00: krachttraining, yoga of boksles
19u00 tot 19u45: snelle douche en kokkerellen
19u45:  diner is served
20u30: karweitjes in het huis (waaronder voorbereiding lunch en diner voor morgen)
22u00 tot 22u30: mails en social media checken met uiteraard een evening snack 😉
23u00: dromenland roept

Voilà, meer als dat is het niet… als ik het zelf zo zie staan oogt het heel eenvoudig en saai. Misschien is dat wel ergens zo, maar man wat heb ik gezocht naar de juiste basis structuur. Het vraagt ook wel discipline om steeds de voorbereidingen te doen en je te houden aan het schema… maar daar later meer over.

gezonder leven

Stel een schema op

Wat ik aanraad is om op een rustig moment even te gaan zitten met pen en papier. Noteer hoe een standaard weekdag er voor jou NU uitziet. Als dit op papier staat begin je met jouw eetmomenten in te plannen. Ikzelf eet 6 maal per dag (3 grote maaltijden en 3 snackmomenten), dit is natuurlijk voor iedereen verschillend en kun je het beste even bekijken met een voedingscoach. Plan deze in op een moment dat je even kan gaan zitten. Ook al is het maar 5 minuten, een snack moment duurt voor mij ook nooit langer dan dat. Maar ik zal er altijd voor zorgen dat ik zit op dat moment. Staan de eetmomenten in het schema? Top!

Het eten op zich is niet moeilijk om te plannen hé? Het maken van je gezonde voeding dan weer wel natuurlijk. Oké… klaar om jouw nieuwe beste vriend te ontmoeten?

Dadaa… de diepvriezer! Man wat heb ik dat ding de laatste twee jaar al veel open en dicht gezwaaid en nee niet om bitterballen en frikadellen er uit te halen. 😉 Zoals ik al zei voorbereiding is alles. Dus ga je nu enkele momenten in plannen wanneer je tijd hebt om wat groenten te stoven, salades te maken, gezonde snacks te bereiden etc… De gestoofde groenten kan je makkelijk bewaren in de diepvriezer. Salades maak ik meestal voor drie dagen dwz: ik maak maandagavond drie salades voor dinsdag, woensdag en donderdagmiddag.

gezonder leven

Snelle tips:

  • Plan per week één moment in dat je uitgebreid boodschappen gaat doen. Maak een lijstje voor je naar de winkel gaat. Bekijk de etiketten en vergelijk. Zorg dat je niet met grote honger in de winkel staat… kwestie van niet in de verleiding te komen.
  • Homemade! Zo belangrijk!! Probeer niet gezond te doen door snel snel een salade te gaan halen bij de supermarkt om de hoek. Daar zitten best vaak veel verborgen ongezonde vetten en suikers in.
  • Leer genieten van koken en de voorbereidingen. Zie het als me-time… je bent namelijk heel goed aan het zorgen voor jezelf.
  • Aan te raden is (zeker in het begin) om dagplanningen te maken. Elke dag is anders dus een dagplanning kan misschien wat meer werk geven maar geloof mij, die houvast ga je goed kunnen gebruiken.

DAN NU BEWEGING…

Oké iedereen weet ‘fit body’s are made in the kitchen’… waar! Geregeld en gezond eten doorheen de dag is mega belangrijk. Beweging is dat even zeer. Persoonlijk zie ik dat ik minstens 45 minuten per dag ‘bewuste beweging’ heb. Drie tot vier maal per week kan je mij daarboven op nog vinden in de fitness, yoga- of boksles.

Ook voor dit onderdeel geldt: plan voor jezelf minstens 3 bewuste bewegingsmomenten per week in. Dat kan bijvoorbeeld ook een middagwandeling zijn op het werk met de collega’s.

Ziezo, het eten en beweging staat gepland!

Vind je dit wat te freaky op het vlak van structuur en planning? ☺ Denk je oh boy… wat een gezever allemaal… wel wacht dan nog even tot ik aan deel vier zit… reacties en opmerkingen van buitenstaanders. ☺ Je bent namelijk niet alleen 😉 In dat artikel ga ik de reacties en opmerkingen van buitenstaanders nuanceren.

Planning is er lauter om structuur te geven! Ziet mijn planning er elke dag zo uit? Nee tuurlijk niet… ik doe ook wel eens iets leuks hoor 😉 En natuurlijk gaat mijn leven veranderen met de jaren… kinderen bijvoorbeeld. Dan is het aan mij om wijzigingen door te voeren zodat ik gezond kan blijven leven. Alles opnieuw bekijken, prioriteiten stellen en op de veranderingen af stemmen.

gezonder leven

HALLO… IK BEN… 

Hierboven las je dat het aan te raden is om een afspraak te nemen bij een voedingsdeskundige. Klopt! Voor mij toch alleszins, ik heb veel hulp en steun gehad van mijn coach Saartje. In het artikel dat vorige week verscheen kan je lezen dat dit niet de eerste maal was dat ik naar een diëtiste ging… en dat ik het deze keer anders wou aanpakken. Wel dat deed ik, en wel op deze manier.

Ik wou uit mijn voorgaande pogingen leren en zo ben ik te weten gekomen dat ik eigenlijk nooit deed wat IK wou doen. Ik deed wat de deskundigen zeiden en deed dit goed, maar aangezien dit iets opgelegd was kon ik het niet volhouden. Het advies paste gewoon niet bij mij, punt! Vandaar dat ik een lijstje had opgesteld met dingen die ik haar wou laten weten voor we aan het proces begonnen:

Het eerste wat ik zei was:
1. Ik wil geen dieet;
2. Ik wil gezonder en gelukkiger worden;
3. Ik wil geen streefgewicht vooropstellen;
4. Ik wil een gezonder leven dat past binnen mijn dag dagelijkse verplichtingen;
5. Ik wil een voeding- en sportschema dat past bij mij = SOFIE: grote (lees: berg eten) eter, vegetariër met voorliefde voor veganisme, hecht belang aan voedzaam en pure producten, sportschema met zowel cardio als krachttraining.

Met andere woorden durf uit te komen voor wat jij belangrijk vindt. Je moet elkaar (een onbekende) leren vertrouwen, dit kan enkel door te praten en hem/haar te vertellen wat jij wil. Als hij of zij dit niet doet en je gewoon een standaard dieet voorschrijft: Zet je recht en maak dat je weg komt! Vraag om een persoonlijk eet- en/of sportschema.

Je coach moet luisteren naar jou, maar het omgekeerde is even belangrijk. Je coach is getraind en weet als geen ander wat werkt en wat niet! Doe wat ze zegt, heb vertrouwen en neem haar of zijn raad ten harte.  Ik ben mijn coach eeuwig dankbaar dat ze oprecht naar mij geluisterd heeft en rekening heeft gehouden met mijn noden. Zij was op haar beurt (bij de maandelijkse metingen) heel enthousiast omdat ze wist dat ik perfect deed wat ze me vroeg. Heb vertrouwen in elkaar en luister naar elkaar.

Veel succes met het opstellen van de planning en jezelf op de eerste plaats zetten. Volgende week gaat het over excuses, wilskracht en hoe je daar mee om gaat.

Tot dan loves!

Liefs,

Sofie

Lees ook: De decembermaand door als fitgirl