Select Page

“We zijn zo gewend om te onderzoeken wat er niet goed gaat, dat we over het hoofd zien wat er wel goed gaat”

Dat wij Nederlanders klagers zijn is een feit. We willen altijd alles beter, sneller en perfecter doen en het is nooit goed genoeg. Ik kwam hierover laatst een artikel tegen in de Linda, dat dankbare mensen gelukkigere mensen zijn, alleen dat we vaak vergeten dankbaar te zijn.

Ernst-Jan Pfauth heeft het Dankboek bedacht. In dit dagboek kun je dagelijks dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent, en waarom. Volgens meerdere studies word je van dit dagelijkse ritueel optimistischer, tevredener én socialer.

 Ik doe het zelf ook. Elke avond voordat ik ga slapen schrijf ik 5 dingen op waar ik dankbaar voor ben die dag. En het werkt! Het zorgt ervoor dat ik de focus leg op wat goed ging die dag, wat ik heb behaald en waar ik trots op ben. Dit kunnen hele kleine dingen zijn, zoals dat de zon scheen of dat ik ondanks mijn enorme weerstand tóch die workout heb gedaan. 

Hoe kan dit voor jou werken qua voeding en beweging?

Een dankbaarheidslijstje kun je ook toepassen met je dieet of sportdoelen. Vaak richten we ons alleen maar op wat niet goed gaat of wat beter kan. Zelf ben ik hier ook een expert in. Maar wat nou als we opschrijven wat wél goed is gegaan die dag? Bijvoorbeeld dat je je de gehele dag aan jouw dagmenu hebt gehouden. Dat je die zware oefeningen toch hebt gedaan ook al had je geen zin. Dat je nee hebt gezegd toen jou een goddelijk taartje werd aangeboden! Of dat je door de regen bent gaan hardlopen. 

Een dankbaarheidslijstje voor het slapen gaan kan er voor zorgen dat je even stil staat waar je trots op bent die dag. In plaats van te piekeren over wat je de volgende dag nog beter of sneller gaat doen. Of blijven hangen in dat ene koekje die je stiekem toch hebt gegeten. Waarom daar op blijven richten als je ook 5 dingen hebt gedaan die dag die wel goed zijn? Of zijn gebeurd waar je dankbaar voor bent? 

Dankbaarheidslijstje.

Probeer er een ritueel van te maken. Bij mij heeft het ook even geduurd voor ik dit in mijn systeem kreeg. Maar nu kan ik niet meer zonder. Ik vind het ook heel leuk én fijn om terug te lezen op dagen dat ik even niet zo lekker in mijn vel zit of gedemotiveerd ben om gezond te blijven eten en bewegen. Mij heeft het geholpen elke dag mijn dankbaarheidslijstje te delen met een goede vriendin van mij. Maar je kan het natuurlijk ook gewoon voor jezelf op schrijven. Je moet vooral doen wat voor jou werkt. 

Graag deel ik een lijstje van mijzelf met jullie. Zodat je een idee hebt hoe ik het doe. 

Waar ben ik dankbaar voor vandaag? Waar ben ik trots op ? Wat heb ik goed gedaan vandaag?

  1. Dat het zonnetje heerlijk scheen vanochtend toen ik een wandeling maakte naar de supermarkt. 
  2. Dat ik een heerlijk gerecht voor mijzelf heb gekookt ook al was ik heel moe. 
  3. Als ik ‘s ochtends een intensieve workout heb gedaan op mijn roeiapparaat. 
  4. Dat ik gezellig geluncht heb met mijn beste vriendin. En hier van heb genoten! 
  5. Dat ik op tijd naar bed ben gegaan. 

Ik ben benieuwd wat je van mijn idee vindt! Misschien dat je er al bekend mee bent en er al ervaringen mee hebt, of dat je het gaat uitproberen en ervaren of het misschien ook voor jou kan werken. Ik hoor het graag van jullie. 

Liefs, Mandy.