Ben ik een fitgirl? Als ik Instagram moet geloven, doen “fitgirls” niet anders dan gezond eten en vooral heel veel trainen. De perfecte foto’s van gezonde ontbijtjes vliegen je om de oren om half zeven in de ochtend en ook hardlopen en trainen nog voor de rest van Nederland wakker wordt is eerder regel dan uitzondering. En ik? Ik doe er ook aan mee. Weliswaar iets minder overtuigend, maar toch. Maar zou ik mezelf een fitgirl noemen? Wanneer ben je dat eigenlijk?

Zoals ik al zei doe ik zelf ook mee aan de “fitgirl-hype”. Ook op mijn Instagram feed vind je foto’s van wat ik eet en van mijn trainingen. Maar die mooie ontbijtjes zie je bij mij zeker niet dagelijks, zelfs niet wekelijks voorbij komen. Ik geef eerlijk toe dat ik liever een kwartier langer in bed blijf liggen dan dat ik in alle vroegte een Instagramwaardig ontbijt in elkaar ga knutselen. Ik geef ook eerlijk toe dat ik best graag zo iemand zou willen zijn die wel alle energie van de wereld heeft en altijd al die gezonde ingrediënten in huis heeft om zulke ontbijtjes mee te maken. Ik zou willen dat ik met alle gemak een reep chocola, een zak chips of een zak drop kon afwijzen. Helaas. It’s not gonna happen.

Waarom post ik dan toch die fitfoto’s op Instagram?

Simpel: omdat het iets is wat van mij wordt verwacht. Plaats ik een foto waarop ik aan het hardlopen ben (bij voorkeur ook nog met een snelle tijd erbij) en een paar veel voorkomende hashtags, dan krijg ik 100 likes en meteen een paar nieuwe volgers erbij. Plaats ik een foto waarop ik op vakantie ben, of met vriendinnen of met mijn vriend een wijntje drink? Een tiende van de likes en meteen wat volgers kwijt. Een vakantiefoto van mijn laatste vakantie op Curaçao kostte me maar liefst 15 volgers. Blijkbaar willen mensen dus alleen maar van me zien dat ik sport en gezond eet. En als blogger heb je nou eenmaal veel volgers nodig, dus moet je wel bepaalde keuzes maken in de foto’s die je plaatst. En begrijp me niet verkeerd, ik houd me heel graag bezig met sporten en gezonde voeding, het lukt alleen niet altijd. En soms wil ik ook gewoon een groot bord friet. Met snacks. En een hele dikke klodder mayo. En de hele dag in mijn chilloutfit op de bank hangen en Netflixen. Dat zie je alleen niet op mijn feed voorbij komen.

Eet- en sportdagboek Ellen

Is dat niet een beetje raar?

Ja, dat vind ik eigenlijk wel. Ik vind het soms wel lastig om te merken dat je er alleen maar “bij hoort” als je alleen maar bezig bent met gezondheid. Althans, wanneer je alleen maar die kant van je leven laat zien. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand bestaat die echt alleen maar gezond eet. Die elke ochtend in alle vroegte gezonde Instagramwaardige ontbijtjes maakt. Die elke dag (soms wel twee keer) gaat sporten. Bij wie een cheatday bestaat uit 2 Oreo koekjes. En vooral, die nooit eens te veel en te vet eet, een wijntje (te veel) drinkt en lekker 8 uur per nacht slaapt. Soms voelt het alsof ik mijn volgers misleid. Want als je mij niet kent en je ziet mijn feed, dan zie je ook vrijwel alleen maar fitfoto’s. Ik snap dat mijn volgers me ook volgen vanwege die foto’s en niet zitten te wachten op mijn privéleven. Ik hoop wel dat iedereen snapt dat dit maar een klein deel van mijn leven is.

Wanneer ben je een fitgirl?

Vind ik mezelf een fitgirl? Als ik mezelf vergelijk met al die andere fitgirls op social media vind ik mezelf een stuk minder fitgirl. Maar al die fitgirls plaatsen om dezelfde reden alleen maar die fitfoto’s. Zij hebben hun volgers ook nodig en dit is nou eenmaal wat er van ze wordt verwacht. Weten wij veel of ze daadwerkelijk om 6 uur in de ochtend al zo’n uitgebreid ontbijt hadden klaargemaakt inclusief dat gezellige bosje bloemen ernaast? Ik kan zo’n foto ook op zondagmiddag maken en dan op maandagochtend in alle vroegte online zetten en me vervolgens nog eens omdraaien. Staar je dus niet blind op die mooie foto’s, maar probeer je te beseffen dat dit momentopnames zijn.

Ik ben zelf vrij veel bezig met gezond eten en sporten. Ik volg een voedingsschema en een trainingsschema en ik baal er soms van als dat in de soep loopt. Soms heb ik het echt te druk om 4 keer per week naar de sportschool te gaan. Ik weet dat het geen excuus is, maar ik heb ook niet altijd zin (of eigenlijk nooit…) om na 6 uur slapen weer in alle vroegte uit bed te komen om te gaan hardlopen voor mijn werk. Er zijn genoeg meiden die dat wel kunnen (en willen). Toch lukt het me nog best aardig om me aan mijn eetschema te houden en als ik een keer echt niet kan sporten, weet ik toch elke dag die 12.000 stappen te halen. Ik ben er bewust mee bezig en zorg op die manier dat ik gezond blijf en lekker in mijn vel zit. Als je dan ook nog resultaat ziet, werkt dat natuurlijk alleen maar motiverend. Ik zou doodongelukkig zijn als ik niet meer (zo veel) kon sporten en als ik ongezonde keuzes qua eten zou moeten maken.

Ik heb dan misschien geen sixpack, maar heb de afgelopen maanden ervaren hoe ontzettend moeilijk het is om die een te krijgen en hoe snel je hem weer krijg bent als je heel even de focus verliest. Zo lukte het me om op mijn vakantie een platte buik te hebben. Deze foto maakte ik ’s ochtends: goed licht, bruine huid, nog niet gegeten en geposeerd (dus aangespannen). Je kunt je voorstellen dat het er al heel anders uitziet na wat eten en niet aangespannen, laat staan zittend. Al die sixpackfoto’s kun je dus best met een korreltje zout nemen!

fitgirl

Een fitgirl is wat mij betreft dus niet iemand met een perfect lichaam. Ook niet iemand die alleen maar gezond eet en elke dag traint. Een fitgirl is in mijn ogen iemand die de balans heeft gevonden tussen gezond en fit zijn en van het leven genieten. Ik denk dat je veel gelukkiger bent en lekkerder in je vel zit als je gezond leeft, maar je moet het niet overdrijven. Gewoon door de week gezond eten, proberen niet te snoepen en lekker sporten. Dan kun je in het weekend best een keer die pizza laten bezorgen of een zak chips leeg eten. Of allebei.

Volg jij me al op Instagram? Vind jij jezelf een fitgirl?

Liefs, Ellen

Ana vroeg zich dit eerder ook af, lees wat zei hierover schreef