Select Page

Een fitgirl zijn, wie wil dat nou niet?

Of althans: wie wil er niet zo uitzien? Voor mij is het in ieder geval een droom die ik al jááááááááren najaag. Zolang ik mij kan herinneren ben ik ontevreden met mijn figuur. En dan niet zó ontevreden dat ik niet gelukkig kan zijn – want laten we eerlijk zijn, er zijn belangrijkere dingen in het leven – maar wel genoeg dat ik me er nooit bij neer heb willen leggen dat ik voor mijn gevoel niet de beste versie van mezelf ben. Dit resulteerde in (on)regelmatig sporten en het uitproberen van verschillende diëten. Zo was ik een periode fanatiek aan het bootcampen, dan weer een hele zomer niets aan het doen, dan was ik weer koolhydraatarm aan het eten, dan weer geraffineerde suikervrij en dan vond ik dat ik alles moest kunnen eten maar met mate, etc. Omdat ik hiervan nooit resultaat zag op de weegschaal of in de spiegel heb ik ook een tijdje bij een diëtist gelopen. Zij ging na wat ik at, hoeveel ik bewoog en of het allemaal in balans was. Haar conclusie was: je BMI is 23, je taille 73 cm, je bent gezond, einde verhaal. Ik voelde me niet echt begrepen. Ik wéét wel dat ik niet ongezond ben, maar dat wil toch niet zeggen dat ik het op moet geven? Dat ik de kans dat ik ooit een fitgirl zal zijn op mijn platte maar toch echt geen six-pack-buik moet schrijven?

Personal Body PlancartIcantbelieveIwasdoingitwrong

Ik dacht het niet! Dankzij de health hype waar we nu middenin zitten kwam ik in aanraking met Personal Body Plan (PBP). Je hebt hier wellicht al eerder van gehoord, fitgirl Chantal en Denise zijn hier namelijk ook mee bezig. Zelf raakte ik ook met name enthousiast van de persoonlijke verhalen die worden gedeeld via de Facebookpagina van PBP. Hoewel met een veilige afstand, ging ik PBP en hun succesverhalen volgen. Gedachtes zoals “mij is nog nooit iets gelukt, waarom zou dit dan wel lukken” spookten in het begin nog door mijn hoofd, maar later dacht ik “als zij het kunnen, dan kan ik het ook!”. Zodoende schreef ik me in bij PBP en ben ik per 6 april gestart. Met volle moed maar nog enigszins achterdochtig zit ik nu in mijn vierde week van het traject van in totaal 6 maanden. En ik hoor mijn vriendinnen al denken: “Oh jee, daar heb je Ana weer met wéér wat anders”. Maar hé, that’s just me 😉

Bij PBP komen vier belangrijke aspecten bij elkaar: gedrag, coaching, training en voeding. De achterliggende gedachte is dat je je gedrag bij de wortels aanpakt. Samen met je coach en met gedragschallenges ga je kijken wat je doel is en wat je moet doen om daar te komen. Als je dat eenmaal helder hebt is het een stuk makkelijker (niet altijd!) om bepaalde keuzes te maken. Je stapt uit de slachtofferrol en gaat inzien dat alleen jijzelf verantwoordelijk bent voor jouw gedrag en de daarbij horende keuzes. Door middel van een persoonlijk eet- en trainschema zet je jezelf aan het werk. Dat is echt even werken! En soms ook behoorlijk confronterend: ik doe verslag van álles wat ik eet aan mijn coach – ook die zak chips die ik gedachteloos heb weggewerkt, de niet 1 maar per ongeluk 5 Snack a Jacks die ik als pre-cooking meal heb verorberd en  ook de one-too-many-cocktailtjes van de vrijdagavond.

Via FFG kun je vanaf vandaag mijn challenge volgen. Ik zal enerzijds verslag doen van mijn week maar ook zal ik mijn wekelijkse prep-schema’s met recepten delen.

Ik hoop hiermee nog veel meer fitgirls te inspireren om hun droom na te jagen. Dat iedereen de beste versie van zichzelf mag zijn of worden! Maar ook jullie aanmoediging kan ik goed gebruiken, dus: Hup! Ana! Hup! 😉

X Ana