Een tijd terug schreef Japke over het gebruik van de term ‘fitgirl’. Bijna een jaar geleden – 4 april 2015 om precies te zijn – ben ik begonnen met Personal Body Plan. Tegelijkertijd ben ik hierover gaan bloggen. In mijn omschrijving op deze website stond dan ook:

“Ana Lopez Swinkels – Fit girl to be. Zo lang zij zich kan herinneren is zij al met voeding en sporten bezig maar niet altijd met het gewenste resultaat. Sinds 6 april is Ana bezig met Personal Body Plan. Naast het trainen in de sportschool traint ze voor de Dam tot Damloop (16k) en de halve marathon (21k).”

Het artikel van Japke had me aan het denken gezet. Want wanneer was het tijd voor mij om de ‘to be’ weg te halen? Zelf had ik daar altijd wel vage ideeën bij. Behalve de doelen van het hardlopen, wilde ik bijvoorbeeld  net als de andere meiden een strakke buik hebben, een sixpack(je) zodat ik ook met een blote buik op de website kon.

Inmiddels zijn we dus bijna een jaar verder. De Dam tot Damloop is uitgelopen, de halve marathon van Amsterdam ligt ver achter me en train nu door om dit komend jaar weer te kunnen doen. Ik sportte altijd al wel met enige regelmaat, maar het afgelopen jaar train ik vier uur per week in de sportschool, twee à drie keer per week hardlopen. Soms nog een potje tennis en ook van een stukje fietsen (thanks to het leven in Amsterdam!) ben ik niet vies. Best fit toch? Maar mijn sixpack ligt nog altijd verborgen achter een lekker warm vetlaagje. Met mijn blote buik op de website? Haha! Nou, nee.

En nee, ik heb geen minderwaardigheidscomplex, mocht je dat concluderen uit bovenstaande. Maar issues heb ik wel zeker. Hierover heb ik al vaker geblogd, een geheim is het zeker niet. Voor een strak lichaam is het belangrijk te beseffen dat 80% van je doel vanuit voeding moet komen, en 20% van je resultaat afhankelijk is van sporten. Dat besef, besef ik mij maar al te goed. Dat is de reden dat ik nog geen sixpack heb en voorlopig niet zal hebben. Misschien zelfs wel nooit ga hebben. Maar wil dat dan zeggen dat ik mezelf dus nooit een fitgirl zal mogen noemen?

Ik neem even de vrijheid om de vraag zelf te beantwoorden: nee! Ik pas! Ik sluit me graag aan bij Japke’s definitie, namelijk:

“Een ‘Fitgirl’ is een meisje, vrouw of jongedame die erg ‘fit’ bezig is of wil worden. Dit zal inhouden dat deze vrouw meerdere malen per week lekker gaat sporten en probeert om zo gezond en goed mogelijk te eten.”

Wat mij betreft voegen we daar aan toe:

“Een fitgirl heeft een goede balans of probeert deze te vinden tussen fysieke én mentale progressie”.

Met dit in acht neming verander ik mijn profielomschrijving per direct. Ja, kijk maar eens goed! De ‘to be’ is wat mij betreft voorgoed verdwenen. En nu ga ik lekker 10 kilometer hardlopen want de Zandvoort Circuit Run van 20 maart staat voor de deur. Doei!

X Ana

Ps. Ik ben nu ook via instagram te volgen: analopezswinkels