FAQ over sporten aan een fitgirl: heel wat vragen heb ik de afgelopen jaren gekregen. Ik blog nu precies twee jaar voor followfitgirls! De meeste reacties zijn positief, sommige zijn kritisch maar de meeste mensen in mijn omgeving zijn vooral geïnteresseerd en vragen door. Met name over sporten! In dit blog lees je de 3 FAQ over sporten aan een fitgirl (that’s me!) gesteld worden met een eerlijk antwoord.

FAQ over sporten aan een fitgirl 1: Sport je elke dag?

Nee ik sport niet elke dag. Rust is belangrijk voor spierherstel. Dit merk ik vooral wanneer ik een lange duurloop heb gedaan of wanneer ik spierpijn heb na een krachttrainingssessie. Mijn lichaam heeft rust nodig. Ik probeer niet dezelfde spieren twee dagen na elkaar te belasten, zeker niet op dezelfde manier. Zo ga ik bijvoorbeeld nooit twee dagen achter elkaar hardlopen, ook al is het rondje nog zo klein. Mijn benen vinden dat niet zo fijn!

Ik sport wel bijna elke dag maar dus erg afwisselend. Ik combineer hardlopen met krachttraining met yoga en mobiliteitslessen. Af en toe ga ik ook boksen. Maar het belangrijkste blijft daarbij dat ik blijf luisteren naar mijn lichaam. Ik heb sowieso één rustdag per week, soms twee en als mijn lichaam dat nodig heeft drie.

FAQ over sporten aan een fitgirl

FAQ over sporten aan een fitgirl 2: Is zoveel sporten wel gezond?

Allereerst: wat is gezond? Wat voor de één gezond is, hoeft voor de ander niet zo te zijn. In de loop der jaren heb ik het sporten opgebouwd. Ik ben niet van nul dagen naar zes dagen sporten gegaan. Ik ben het sporten en bewegen gewoon steeds leuker gaan vinden en heb gemerkt hoe makkelijk het is om je wat fitter te voelen. Sport je nooit of vind je dit echt een absolute ramp? Dan is zes keer in de week sporten misschien niet gezond. Voor mij voelt dit wel goed. Door de afwisseling die ik zojuist al noemde voel ik mij fitter dan ooit. Mijn conditie is goed, ik ben sterk en ook steeds leniger/mobieler (al valt hier zeker nog veel winst te behalen!). Ik heb nog nooit een erge blessure gehad en dit probeer ik ook tegen te gaan door bij de kleinste ‘pijntjes’ al aan de bel te trekken. De fysio geeft me dan wat oefeningen en dan gaan de pijntjes ook snel weer weg.

Dan de vraag of het mentaal gezond is. Of is het gewoon bewegingsdrang? Ik geef toe: sporten is verslavend. Er wordt endorfine in je hersenen aangemaakt en dat geeft een kick na het sporten. Endorfine kun je zien als een natuurlijk feel good drug. Ik houd van het gevoel dat ik krijg van een flinke workout. Ik ben graag high on life! Sprake van buitenproportionele bewegingsdrang zoals bij sommige stoornissen het geval kan zijn is bij mij geen sprake. Ik sport eigenlijk nooit langer dan één uur achter elkaar – op een lange duurloop tijdens de halve marathontraining na – en eigenlijk ook nooit meer dan twee uur per dag (en dat is al exceptioneel hoor!). Er is helemaal niks met elke dag bewegen! Betekent dit dat iedereen dit zou moeten doen? Ik blijf er bij: doe wat goed voelt voor jou!

FAQ over sporten aan een fitgirl 3: Hoe doe je dat, zo vaak sporten?

Nog belangrijker dan discipline en doorzettingsvermogen zijn: gewoontes en prioriteiten. Die twee dingen hangen echt samen. In het begin moet je misschien veel moeite doen om een sportroutine op te bouwen. Excuses als ‘geen zin’ of ‘moe’ moet je met veel moeite aan de kant schuiven. Totdat je eenmaal een patroon hebt ontwikkeld die voor je werkt. Je hoeft dan niet meer na te denken of je wel zin hebt, je gaat gewoon. Je hebt het gedrag eigen gemaakt, een nieuwe gewoonte gecreëerd. Dit kost aanzienlijk minder energie dan in het begin, waar je elke keer moest vechten om die sportschoenen aan te trekken.

FAQ over sporten aan een fitgirl

Minder nadenken, meer doen!

Zo werkt het ook voor mij. Ik denk niet na over de vraag ‘zal ik wel of niet gaan sporten’. Ik ga gewoon sowieso, het is eigenlijk geen vraag meer en dus ook geen gevecht. Als je eenmaal wat langer sport dan weet je ook wanneer het echt niet gaat en je een rustdag moet inlassen. Maar 9 van de 10 keer dat ik van te voren denk geen zin te hebben, ga ik toch. Als ik na 15 minuten nog steeds geen zin heb of met lood in mijn schoenen loop dan mag ik van mezelf naar huis keren. Weet je hoe vaak dat voorgekomen is in de afgelopen twee jaar? Precies drie keer! Sporten is zo’n gewoonte voor me geworden dat het me minder energie en mentale kracht kost om te gaan sporten.

Elke keer dat ik iets wijzig in mijn sporten moet ik opnieuw op een bepaalde manier wennen. Heb ik een nieuw trainingsschema? Dan kan ik daar de eerste drie keer wat meer tegenop zien omdat ik weet dat ik langer bezig ben dan wanneer ik gewend ben aan een bepaald schema. Of nu het licht is in de ochtend en ook in de avond langer licht, weet ik dat de kans aanwezig is dat ik na werk meer zin heb in sociale dingen dan in sporten. Dus ik sport dan vóórdat ik aan mijn dag begin en zet ik de wekker om 06.00 uur. Geloof me, ook voor mij is dat even wennen. Maar ik weet dat het moment waarop ik echt geen zin heb omdat ik veel te lekker in mijn bed lig maar van heel korte duur is. Dit is ook letterlijk waar ik mezelf aan herinner als de wekker gaat: “kom op, Ana! Het is maar één kort momentje dat je je zo voelt. Sta op, en het is weg!”. Gek genoeg werkt dat.

 Jouw omgeving zal nooit jouw sporten bovenaan je prioriteitenlijstje zetten want dat levert henzelf niet direct iets op

Jouw prioriteiten stellen kan alleen jijzelf

Oja, en prioriteiten. Ja die moet je toch echt voor jezelf maken. Dat is het punt waarop je omgeving ook altijd kritiek zal hebben. Maar vergeet niet: jouw omgeving zal nooit jouw sporten bovenaan je prioriteitenlijstje zetten want dat levert henzelf niet direct iets op. Liever ziet jouw omgeving dat je hen altijd bovenaan het prioriteitenlijstje zet. Jij bent de enige persoon die voor jezelf je prioriteiten kan stellen. Jouw vriendinnen mogen het raar vinden dat je misschien een half uurtje of wat later bent op jullie afspraak omdat je graag nog even je rondje hardlopen afmaakt, want zij balen alleen van het feit dat ze jou daardoor een uurtje minder lang zien. Bovendien worden ze mogelijk geconfronteerd met het feit dat jij iets doet wat zij in hun prioriteitenlijstje verder naar achteren hebben geschoven. Weet je – net als ik – dat sporten maakt dat jij lekkerder in je vel zit? Dan staat sporten hoog in de prioriteitenlijst en kan het zijn dat sommige dingen soms daarvoor moeten wijken. En daarmee bedoel ik heus niet dat sporten altijd op één moet staan en onder je sociale leven hoeft te lijden, maar meer dat alleen jijzelf die keuzes kan maken. Ik kom liever niet later op een afspraak met vriendinnen, dus zet ik mijn wekker om 06.00 uur zodat niets in de weg van het sporten staat. Mocht dat wel een keer het geval zijn: tja, het is míjn leven en ik weeg zelf af wat op dat moment goed voor mij is. Soms betekent dat ik er voor kies om het sporten te laten schieten maar soms betekent dat dus dat ik wat later aansluit!

Heb jij nog prangende vragen over sporten aan mij? Laat ze hieronder in een bericht achter! Misschien volgt dan wel ‘FAQ over sporten aan een fitgirl part two’ 😉

X Ana

 

Lees ook: vragen & antwoorden die het vaakst gesteld worden aan een fitgirl