Laatst somde ik 10 veel voorkomende fabels over fitness voor jullie op. In deze reeks mogen de 10 fabels over (sport) voeding dan eigenlijk ook niet achterblijven. Ben je benieuwd over welke fabels ik het heb? Ik heb 10 fabels over (sport)voeding voor jullie verzameld!
10 x Fabels over (sport) voeding
Fabel 1: Sporten op een lege maag is slecht voor je
Deze gedachten verwijzen we gelijk naar ‘fabeltjesland’. Je verwacht het misschien niet, maar je verbrandt meer vet als je voor het ontbijt sport. Dit wil niet zeggen dat je moet sporten als je honger hebt, dan kun je beter eerst ontbijten. Heb je daar geen ‘last’ van, dan kun je prima eerst gaan sporten en daarna ontbijten.
Fabel 2: Als je op dieet gaat, verlies je vet
Als je op dieet gaat eet je minder calorieën waardoor je vooral spieren en vocht verliest. Een te zwaar dieet is voor veel mensen niet vol te houden, waardoor vaak alles wat je bent afgevallen, er weer bij komt. De sleutel tot succes als je wilt afvallen is een gezond eetpatroon met onder andere groenten, fruit en gezonde vetten. Dit eetpatroon, in combinatie met een goed sportschema, draagt bij aan het verliezen van vet (gewicht).
Fabel 3: Je mag na 9 uur ’s avonds niet meer eten
Veel mensen denken dat je na een bepaald tijdstip in de avond niet meer mag eten omdat je dan aankomt. Dit is niet waar want je vetverbranding stopt niet opeens in de avond. Juist in rust begint vaak het herstelproces van je lichaam. Je komt pas aan als je over je dagelijkse caloriebehoefte heen gaat. Verdeel je voeding goed over de dag, zodat je ook na het avondeten nog iets kunt eten.
Fabel 4: Van vet eten word je dik
Bij droog trainen (vet verliezen) wordt vaak de fout gemaakt om vetten te vermijden omdat ze bang zijn dat dit vet gelijk wordt opgeslagen. Dit is niet waar, niet alleen vet bevordert de vetopslag, maar juist de combinatie van vetten met koolhydraten. Voor ons lichaam is het makkelijker om energie uit koolhydraten te halen dan uit opgeslagen lichaamsvetten. Bij een overschot aan koolhydraten wordt de vetverbranding trager. Als je wilt afvallen is het belangrijk om de vetreserves in je lichaam aan te spreken voor de benodigde energie. Hoe je dit doet? Eet minder koolhydraten en eet/drink meer groenten en eiwitten.
De toename van eiwitten zorgt niet alleen voor voldoende voedingsstoffen in je spieren, het verhoogt ook je vetverbranding.
Dit komt omdat eiwitten aminozuren bevatten die een belangrijke rol spelen bij de vetverbranding. Wil je vet verliezen? Zorg dan dat je gezonde eiwitten en vetten (onverzadigde- en meervoudig onverzadigde vetten) binnen krijgt en zorg ervoor dat je de inname van geraffineerde suikers vermindert. Geraffineerde suikers zijn bijvoorbeeld kristal-, riet-, basterd- en poedersuiker.
Fabel 5: Door extra eiwitten te eten, val je sneller af
Dit is een ‘halve fabel‘. In eiwitten zitten per gram net zo veel calorieën als in koolhydraten. Als je heel veel eiwitten eet, kom je dus ook aan. Eiwitten geven je wel een meer verzadigend gevoel dan koolhydraten en vetten. Daarnaast bestaan voedingsmiddelen niet volledig uit eiwitten, maar zijn ze vaak een mix van macronutriënten.
Als je meer eiwitten eet, bescherm je hiermee de afbraak van je spiermassa bij het afvallen, en een verhoogde spiermassa zorgt voor een hoger calorieverbruik in rust.
Eiwitten hebben een toegevoegde waarde als het gaat om verzadiging, en je herstel na een zware training, maar er zit wel een maximum aan de hoeveelheid eiwitten die je per dag binnenkrijgt. Belangrijk is dat je kijkt naar hoeveelheid calorieën je over een hele dag eet. Zit je hoog in het aantal calorieën? Dan val je van veel extra eiwitten niet af. Ook hier is het code woord: balans!
Fabel 6: Je lichaam kan maar 30 gram eiwit per uur opnemen
Nee! De hoeveelheid eiwitten die je lichaam kan verwerken heeft met verschillende aspecten te maken, onder andere met de vetvrije massa die een persoon heeft. Bij veel vetvrije massa en veel training heeft het lichaam meer eiwitten nodig. Ook speelt de hoeveelheid calorieën die iemand dagelijks binnenkrijgt een rol. Iemand met veel massa en een zwaar trainingsschema heeft meer calorieën nodig en in verhouding dus meer eiwitten, dan iemand met weinig massa en een licht(er) trainingsschema.
Fabel 7: Van bananen eten word je dik
Weer een mooie fabel, mits je geen tros bananen per dag eet. Een banaan bevat iets meer koolhydraten dan een appel. Een kleine banaan bevat ongeveer 100 calorieën, maar bevat ook veel vitamines en mineralen. Vergelijk een banaan eens met een eierkoek die ongeveer 155 calorieën bevat en uit weinig voedingsstoffen bestaat. Zo zie je maar, laat je voedingskeuze niet alleen leiden door de aantal calorieën. Een banaan is bijvoorbeeld een goede brandstof om je caloriebehoefte voor of na een training aan te vullen.
Fabel 8: Alle enkelvoudige koolhydraten zijn ongezond
Ook dit is een ‘halve fabel‘. Tot de enkelvoudige koolhydraten behoren onder andere snoep en chips, waardoor enkelvoudige koolhydraten een slechte naam hebben. Door de hoge glykemische index in enkelvoudige koolhydraten, kan je bloedsuikerspiegel flink stijgen. Dit wil niet zeggen dat alle enkelvoudige koolhydraten ongezond zijn. Fruit en zuivel zijn ook voorbeelden van enkelvoudige koolhydraten die (met mate) wel gezond zijn.
Fabel 9: Vleesvervangers bevatten evenveel ijzer als vlees
Als vegetariër kan ik je vertellen dat dit zeker niet zo is. In een vleesvervanger zit bijvoorbeeld minder ijzer dan in een stukje rood vlees. Ook wordt ijzer uit vleesvervangers minder goed opgenomen dan ijzer uit vlees. Wil je de opname van ijzer verhogen? Neem dan vitamine C, om dit proces te stimuleren.
Fabel 10: Om af te vallen kun je beter vruchtensap dan frisdrank drinken
Nee, een glas vruchtensap bevat ongeveer evenveel calorieën als een glas cola of sinas (ca. 105 kcal per glas van 250 ml). Druivensap bevat zelfs meer calorieën (ca. 160 kcal per glas), maar tomatensap bevat juist weer minder calorieën (ca. 43 kcal per glas).
Weten jullie nog meer fabels over (sport)voeding die echt niet in dit lijstje mogen ontbreken? Dan hoor ik het graag in een reactie hieronder of deel je fabel op de Facebook-pagina of het Instagram-account van Followfitgirls!
Veel liefs,
Laura
Benieuwd naar welke fabels er over fitness vaak als feit gezien worden? Lees dan mijn artikel 10 fabels over fitness.