Het werd wel weer eens tijd voor een eetdagboek. Misschien dat het je opvalt, maar het is niet heel erg vegan. Ik probeer wel zoveel mogelijk plantaardig te eten maar ik ben tóch iets soepeler geworden. In tegenstelling tot mijn blog van een paar maanden terug, waarbij ik juist de uitdaging aan ging om weer meer te focussen op vegan. Al was de werkelijke focus op meer onbewerkt. En dát lukt wel aardig!

Hoe moet je dit blog lezen? Dit eetdagboek is puur ter inspiratie en amuserend bedoeld. Gebruik dus je verstand, en neem het niet klakkeloos over. We zijn geen diëtisten en elk lichaam is anders. Wat werkt voor mij hoeft niet voor jou te werken.

Lol in koken

Waarom iets soepeler? Ik vind het leuk om te koken. Door de jaren heen heb ik ook veel verschillende recepten met jullie gedeeld. Ik merkte alleen dat ik de lol in het koken een beetje verloren was. Vegan koken hoeft absoluut niet moeilijk te zijn. Maar ik ben nog niet zo’n held met het kruiden van mijn eten waardoor het regelmatig voorkwam dat het niet smaakte of dat een recept totaal mislukte.

Het gevolg is dat ik binnen mijn comfortzone bleef: dezelfde gerechten maken die wél lukten, en als ik geen zin had om na te denken dan pakte ik steeds vaker mijn telefoon om gebruik te maken van thuisbezorgd.nl.  Dat is natuurlijk niet erg; maar ik merkte dat de reden was dat ik dus geen lol meer had in het koken. Dus nu kook ik op dat soort momenten liever iets waar ik wél zin in heb, en dan soms maar met een beetje kaas, zoals een heerlijke risotto. Dat geeft me op de lange termijn veel meer voldoening dan het bestellen van (vegan) eten.

 

eetdagboek

 

Eetdagboek

Dit eetdagboek van mij wordt niet heel speciaal. Het is vandaag vrijdag 13 april. Vrijdag is de dag dat ik aan FollowFitgirls werk. Dus lekker vanuit thuis bloggen en foto’s maken. Meestal vliegt de tijd snel voorbij. Ik heb ook minder trek in tussendoortjes dan wanneer ik in Utrecht op kantoor aan het werk ben. In dit geval komt het mooi uit, want ik heb vanavond een vrijdagmiddagborrel met vriendinnen, inclusief eten.

Ontbijt: +/- 150 gram sojayoghurt met een halve banaan, 1 kleine kiwi, 2 grote aardbeien en ongeveer 30 gram zelfgemaakte granola.

Lunch: een grote kom zelfgemaakt gerookte tomatensoep en een speltboterham met hummus, tomaat en paprikapoeder. 5 tomaten (van die semi-kleine) met een heel klein beetje witte kaas en knoflookolie.

eetdagboek

 

Avondeten: Ik eet met een vriendinnengroep bij iemand thuis. Ze heeft heerlijk gezond gekookt: geroosterde bloemkool uit de oven en een salade met geroosterde wortel en halloumi (recept van Francesca Kookt, een aanrader!). Maar je begrijpt wel dat ik ook gegeten heb van het kaasplankje en de zoutjes die op tafel stonden tijdens de borrel. En ik heb ook een scroppino gehad als aperitief. We hadden veel te vieren!

 

eetdagboek - boterham met hummus

Drinken: 2 koffies met scheutje sojamelk, water, Coca Cola Zero en een scroppino.

 

eetdagboek - koffie

 

Beweging

Ik begin mijn ochtend productief. De wekker gaat om 7.00 uur en ik begin met een rondje van 6 km. Ik ben aan het herstellen van een knieblessure die ik tijdens wintersport heb opgelopen. Het rondje voelt gelukkig goed!

Overdag ben ik thuis aan het werk. Dan beweeg ik niet super veel, maar juist daarom besluit om niet zittend maar staand te werken. Ik ben wel bezig met het maken van foto’s (ik heb mijn best gedaan op dit eetdagboek!). Tussendoor ben ik ook wel met het huishouden bezig, wat ook wel telt als beweging 😉

Om half zes sta ik op het punt om op de fiets te stappen om naar die vriendin te gaan waar ik blijf eten, maar ik besluit te gaan lopen. Het is 3,7 km; ongeveer 40 minuten lopen. Het is heerlijk weer, dus why not? Ik zet een Australische podcast aan (why? Dat lees je hier!) en ga aan de wandel. Het enige nadeel is dat ik ook lopend terug moet. Maar ook in de avond is het heerlijk weer, dus ik vind alles prima.

eetdagboek - beweging

Reflectie

Ik tel mijn voedingscalorieën allang niet meer. Maar met een sporthorloge om mijn pols, check ik nog wel regelmatig wat ik heb verbrand over de hele dag. Zo heb ik ook een reality check. Thuis werken betekent namelijk aanzienlijk minder beweging dan een normale kantoordag. Ik hoef niet de gebruikelijke 15 km te fietsen van en naar het station. Ook zijn er geen collega’s aan wiens bureau ik sta met vragen. Ik let daarom op dat ik voldoende beweeg en stappen maak op mijn thuiswerkdag. Dan maak ik dus de keuze om te gaan lopen in plaats van fietsen (moet het wel lekker weer zijn!). Ik weet dat het openlijk uiten van deze keuzes mij niet altijd in dank worden afgenomen (omdat dit aan zou zetten tot eetstoornissen, ik heb hier een andere mening over). Maar ik voel me aan het einde van de dag gewoon 100 x lekkerder. Ik ben dus zelf best wel tevreden met de eindstand van vandaag: 2400 calorieën verbrand; 16.500 stappen gezet.

En qua eten? Ik heb heerlijk genoten van de hapjes tijdens de borrel. Ik had tussendoor iets meer kunnen eten. Dat was deels bewust omdat ik wist dat ik in de avond zou gaan snoepen, maar ook omdat ik niets in huis had.

Houd jij wel eens een eetdagboek bij? En merk je ook dat je bewustere keuzes moet maken als je thuis aan het werken bent?

X Ana

Dit recept is een feestje op tafel: Lauwwarme salade met pompoen uit de oven, parelcouscous en pecannoten