Eetdagboek: Minderen met suiker + mening van voedingsdeskundige

10 dagen minderen met suiker. Eerder schreef ik al in een blog waarom ik deze challenge ben aangegaan. In dit blog lees je mijn eetdagboek. Ik moet zeggen dat ik het een hele uitdaging vond, al die etiketten bestuderen en veel zelf bereiden en 10 dagen zonder koekjes! Op dag 4 moest ik ook echt even met mijn ogen dicht langs de chocolade in de supermarkt lopen want toen had ik het echt even zwaar. Benieuwd hoe het is gegaan en of het me is gelukt zonder koekjes en snoepjes? lees dan snel mijn dagboek hieronder.

Dag 1: Zaterdag 7 mei + beweging is vandaag fietsen

Ontbijt: Magere kwark en muesli + kop groene thee citroen

Lunch: 2 biologische 100% spelt crackers kaas met roerei. Hierbij drink ik 2 koppen groene thee citroen

Tussendoor: 1 kop verse muntthee ( Ik heb mijn koekje aan mijn vriendin gegeven), water en 1 appel

Avond: Zelfgemaakte lasagne met knolselderij, winterwortel, ui, gepelde tomaat, mager rundergehakt, oregano, nootmuskaat en light room.

roerei

Dag 2: Zondag 8 mei + beweging is vandaag Bodyattack en fietsen

Ontbijt: Magere kwark en muesli + glas water

Lunch: 2 volkoren crackers met Calve pindakaas (zonder nootjes) + glas water met citroen 

Tussendoor: Water en 1 Zonnatura noten pinda- rozijnen reep

Avond: Couscous salade met feta, rucola, zongedroogde tomaat en pijnboompitjes

couscous salade

Tussendoortje

Dag 3: Maandag 9 mei + beweging boksen, fietsen, rondjes lopen in de pauzes

Ontbijt: Magere kwark en muesli + glas water

Lunch: Couscous salade van gister

Tussendoor: Water, pakje mini crackers van Lu olfijf&oregano, paar aardbeien, druiven en walnoten en 2 blokjes kaas

Avond: Chinese eiermie, italiaanse roerbakmix, runderbiefstuk en een beetje Kikkoman sojasaus.

mie wok

Dag 4: Dinsdag 10 mei + beweging, we huren een bootje en roeien

Ontbijt: Magere kwark en muesli + kop groene thee citroen

Lunch: Ik had nog steeds couscous salade dus deze meegenomen in het bootje, en wat zonnatura knabbelmix nootjes erdoor gedaan

Tussendoor: Water, groene thee citroen, ananas, 2 blokjes kaas en ik snoep een klein stukje brood wat net uit de oven komt (zelf gebakken )

Avond: Runderstoofpot. het recept vind je hier

ananas

Dag 5: Woensdag 11 mei + fietsen, boksen en rondje lopen in de pauze op het werk

Ontbijt: Magere kwark en muesli + glas water

Lunch: Zelf gebakken brood, 3 plakjes (zie recept hier) met zuivelspread light

Tussendoor: Appel, pakje mini crackers van Lu olfijf&oregano, paar blokjes kaas, heet water, 2 koppen thee citroen

Avond: Restje avond eten van maandag

suikervrij brood

Dag 6: Donderdag 12 mei + fietsen en rondje lopen in de pauze 

Ontbijt: Magere kwark en muesli 

Lunch: Zelf gebakken brood, 3 plakjes (zie recept hier) met zuivelspread light

Tussendoor: heet water, appel en zakje Zonnatura Soja knabbels

Avond: Volkoren pasta met Aivar (suikervrije meze), mager rundergehakt, ui, paprika, zongedroogde tomaat, rucola en feta.

avond eten

Dag 7: Vrijdag 13 mei + fietsen en rondje hardlopen

Ontbijt: Magere kwark en muesli en glas water

Lunch: 4 volkoren crackers met pindakaas

Tussendoor: Spelt kaas cracker,1 kiwi, heet water, 1 Zonnatura noten pinda- rozijnen reep en groene thee citroen

Avond: Linzen met wortel, ui, cougette, cherry tomaatjes, rucola, zongedroogde tomaatjes, geitenkaas en glas water met citroen.

linzensalade

Dag 8: Zaterdag 14 mei + fietsen en savonds even hoepelen voor de tv

Ontbijt: Magere kwark en muesli en kop groene thee citroen

Lunch: 2 volkoren crackers met pindakaas en 2 koppen groene thee citroen

Tussendoor: Tijdens het shoppen, loop ik langs de markt en koop ik een zakje macademia noten. yummie, handje naturel chips.

Avond: Restje runderstoofpot.


Dag 9: Zondag 15 mei + high45 training met Followfitgirls bij Barbera den Bak

Ontbijt: Magere kwark en muesli en kop groene thee citroen

Lunch: Sla bij Sla Amsterdam. Persoonlijk zou ik hier niet nog een keer gaan eten. Mij maak je meer blij met een broodje en eventueel wat groen ertussen. Ik droomde vandaag ook van brownies;-)

Tussendoor: Appel, paar macademia noten, handje naturel chips, muntthee, gezonde smoothie

Avond: De salade bij Sla was echt heel groot, ik kreeg het zelfs niet allemaal niet op, en ik was om 18:00 thuis dus met 1 speltcracker met kaas en een pot groene thee citroen was ik voorzien.

sla

Dag 10: Maandag 16 mei + wandelen

Ontbijt: Magere kwark met muesli en kiwi en kop groene thee citroen

Lunch: Van het restje zelf gebakken brood tosti met kaas gemaakt. 

Tussendoor: 1 Zonnatura noten pinda- rozijnen reep, zelfgebakken bananen brood, handje naturel chips en veel thee

Avond: 2 koppen verse zelfgemaakte tomaten soep 

ontbijt

bananenbrood

tomatensoep

Mijn conclusie: Ik had niet gedacht dat er in zoveel producten toegevoegde suikers zitten.Bijvoorbeeld in biefstuk: hier zat dus glucosestroop in! Ik kwam hier pas later achter, maar ik vind het ook echt bizar dat er zelfs in vlees suiker is toegevoegd. Ik denk niet dat ik deze producten niet meer zal eten, maar het is toch wel belangrijk dat je eens goed kijkt wat je nou eigenlijk op een dag voor extra suikers binnen krijgt. Meer dan je denkt;-) en daar kunnen een heleboel klachten van komen. Ik vond deze challenge erg leerzaam, omdat ik nu meer kennis heb van producten en ik nu betere keuzes kan maken. Ook hoop ik dat ik 1 a 2 keer per week iets van chocola of snoep zal eten in plaats van elke dag. Ik ben nu voor mijn gevoel een soort van op dieet geweest en kan nu een betere balans vinden tussen gezond eten en af en toe iets lekkers. Ook ben ik 2 kilo afgevallen door niet te snoepen en gezonde keuzes te maken. daarnaast denk ik dat ik dit zo kan volhouden en ben erg blij dat ik deze challenge heb gedaan om mezelf in de goede richting te helpen en de perfecte balans te creëren.

Wat vond voedingsdeskundige Yvonne Hollander van mijn eetdagboek?

Ik kan niet anders dan je een groot compliment geven over de zorgvuldige uitvoering van je challenge. Een goede voorbereiding is het halve werk! Wanneer je bijvoorbeeld gewend bent om voorverpakte producten te gebruiken kost het veel aandacht en tijd om over te schakelen op producten die geen toegevoegde suikers bevatten. Op je blog las ik dat je zelfs een kookboek hebt aangeschaft!

Ook heb je gemerkt dat wanneer je buiten de deur gaat eten, het eigenlijk best lastig is om geen toegevoegde suikers te eten, de reden waarom je twee weken later met de challenge bent begonnen!
Hoe is het inmiddels met je behoefte aan suiker? Merk je dat deze is afgenomen?
Wel vraag ik me af of je voldoende energie binnen krijgt op een dag in vergelijking met de hoeveelheid beweging die je af en toe hebt. Snoep en andere suikerrijke producten bevatten door de suiker en verzadigde vetten veel energie. Het ligt er natuurlijk ook aan wat je doel is ( bijvoorbeeld afvallen of gewicht stabiel houden). Wanneer je je gewicht wil stabiliseren kun je een grotere portie gezonde vervanger van snoep nemen.

Ik hoop dat deze challenge je heeft gebracht wat je voor ogen had en dat is dat je behoefte aan snoepen een stuk is verminderd en daarvoor in de plaats een gezonde vervanger weet uit te kiezen.

Opmerkingen over producten:

Muesli: Muesli is een heel lastig product! Er zijn namelijk zoveel soorten verkrijgbaar. Vaak worden ze helemaal de hemel in geprezen door de producent, door de verpakking een gezond imago te geven, terwijl er vaak heel veel suiker aan toegevoegd is! Op mijn blog lees je een research naar welke muesli gezond is: http://www.yvonnehollander.nl/wat-is-een-gezonde-muesli/

Pakje mini crackers van Lu olfijf&oregano: Hier is helaas suiker aan toegevoegd. Suiker verstopt in de benaming van ‘gerstemoutextract’ alle benamingen met ‘mout’valt onder een suiker. Dit is namelijk een proces waarbij suiker ontstaat. Daarnaast bevatten deze crackertjes niet echt voedingswaarde voor het lichaam. Wellicht had je zin in iets hartigs en knapperigs? Wel eens van kikkererwten een gezonde borrelnoot gemaakt?? Kikkererwten uitlekken, bestrooien met kruiden zoals kerrie, chili, zout, peper, paprika, op een bakplaat in de oven lekker knapperig laten worden! De andere tussendoortjes waren overigens erg gezond!

Calve pindakaas (zonder nootjes) : Een leuk weetje: Wist je dat in de Pindakaas Light, suiker is toegevoegd?? Light mag op een product staan wanneer er 33% minder vet, suiker óf energie in een product zit in vergelijking met het normale product. Onthoud daarom het volgende! Wanneer er iets uit een product is gehaald (in de geval vet) bedenk dat er dan altijd iets voor in de plaats wordt  toegevoegd.

Het merk Zonnatura heeft een gezond imago, maar ook producten van deze producent zijn niet 100% natuurlijk en worden er vaak suikers aan toegevoegd. Ook hierbij geldt dat etiketten lezen erg belangrijk blijft. Mueslirepen kun je overigens ook heel gemakkelijk zelf maken.

Heel veel succes met het voortzetten van je gezondere voedingspatroon!

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more