Select Page

Eetbuien voorkomen, hoe doe je dat? Eerder vertelde ik jullie openhartig over mijn eetbuistoornis. Inmiddels heb ik hier zoveel ervaring mee dat ik ook wat tips heb voor je. Om een vreetbui maar ook een eetbui te voorkomen. Wat het verschil is tussen een eetbui en een vreetbui kun je dan ook in mijn vorige blog lezen.

(Vr)eetbuien ontstaan sommige gevallen omdat je fysiek iets tekort komt. Heb je gedurende een lange periode te weinig gegeten, dan kan het zijn dat je tekorten creëert. Dit kan een moment zijn waarop je (vr)eetbui toeslaat. In andere situaties zal de oorzaak van je (vr)eetbui tussen de oren zitten. Dit kan ook komen doordat je een lange periode streng voor jezelf geweest bent. Maar het kan ook zijn dat uit emotie of verveling gaat eten. Hoewel het soms moeilijk lijkt, is het mogelijk om een eetbui te stoppen als je deze van te voren aan voelt komen. In dit blog deel ik mijn tips: eetbuien voorkomen doe je zo!

Eetbuien voorkomen

1. Zorg dat je niet te grote tekorten opbouwt

Afvallen kan ook prima door bijvoorbeeld de extra’s weg te laten. Je hoeft hiervoor niet persé op 1200-1400 calorieën te zitten. Ben dan ook voorzichtig met programma’s die niet op maat gemaakt zijn, zoals My Killer Body Motivation Dieet of Sonja Bakker. Maar neem ook niet klakkeloos aan wat MyFitnessPall je adviseert. Probeer bij jezelf te blijven en naar jezelf te luisteren. Ik heb 1,5 jaar Personal Body Plan gedaan. Herhaaldelijk gaf ik aan dat ik honger had. Op ‘rustdagen’ trainde ik voor de halve marathon, terwijl ik dan minder moest eten dan op gewone trainingsdagen. Dit voelde ook echt niet goed. Ik was futloos maar nog erger: ik had het gevoel dat ik faalde omdat ik vanzelf meer ging eten dan de voorgeschreven aantal calorieën. Dit gaf nog meer mentale stress, waardoor het – samen met de fysieke tekorten – vaak leidde tot eetbuien. Dus een les voor jou: ben je gevoelig voor (vr)eetbuien? Dan is het des te belangrijker dat je niet te streng bent. Als je wilt afvallen, ga dan nét 200 of 300 calorieën onder je onderhoudsbehoefte zitten. Het gaat wat langzamer maar je zult je er wel beter bij voelen. Bovendien kan het zijn dat het juist hierdoor snéller gaat, omdat je niet in (vr)eetbui opeens 1000 calorieën of meer naar binnen werkt.

eetbuien voorkomen

2. Leer verschillende soorten honger kennen

Ik dacht vaak dat ik honger had. Maar toen ik met deze oefening aan de slag ging merkte ik dat ik veel te leren had. In deze blog vertel ik je uitgebreid over de verschillende soorten honger en hoe je deze kunt (leren) herkennen.

3. Vermijd triggers

Een trigger kan een bepaald product zijn (zoals bij mij de Nutella) maar het kan ook een situatie zijn. Als jij weet dat je van televisie kijken terwijl je alleen op de bank zit zorgt voor drang naar eten: doe dit dan niet! Wij mensen zijn geconditoneerde beestjes. Elke keer dat we gedragingen aan elkaar koppelen, worden associaties sterker. Eet jij altijd een zak chips weg als je tv kijkt? Dan is het lastig om tv te kijken zonder deze zak chips. Zie je die tv? Dan trigger je automatisch die zak chips, want dat heb je nou eenmaal altijd gedaan. Als een hondje elke keer dan hij op het belletje hoort te eten krijgt, dan loopt na een paar keer het water al in zijn mond alleen al wanneer hij een belletje hoort want hij verwacht dan eten te krijgen. Zo werkt dit ook voor mensen. Door gedrag te herhalen worden associaties in je hersenen sterker gemaakt. Doorbreek dit. Het heeft tijd nodig om deze associaties te doorbreken. Minimaal één jaar, zei mijn coach mij. Daarna kun je weer eens proberen of je die twee dingen afzonderlijk kan doen. Maar misschien zijn de associaties te sterk en is het beter dat je bepaalde triggers blijft vermijden. Ik hoop dat ik ooit weer een pot Nutella thuis kan hebben. Ik vind het tenslotte lekker. Maar ik kan het nu nog niet, en misschien wel nooit.

4.  Zoek afleiding

Kom uit dat hoofd van jou! Het moment dat je een (vr)eetbui voelt aankomen duurt maar even. Door afleiding te zoeken is het mogelijk dat de drang naar eten zichzelf oplost. Tijdens werk lunchen wij gezamenlijk aan één grote tafel. De verleiding is groot om meer te eten dan ik wil. Al helemaal als ik aan de chocopasta begin (wat ik dus niet meer doe, want dit is voor mij een eetbuien-trigger) dan ligt teveel eten op de loer. Wat ik dan doe is gewoon van de tafel opstaan en een rondje buiten wandelen. Als ik terug ben van het rondje wandelen is die drang naar eten meestal verdwenen. Ik spreek ook met mezelf af: als de drang naar eten na de wandeling nog steeds aanwezig is, dan mag ik nog een boterham pakken. Maar je zult zien dat – mits je voldoende hebt gegeten tijdens de lunch – dit niet vaak voorkomt.

eetbuien voorkomen

5. Bedenk dat jij niet jouw gedachten bent

Gedachten zijn gedachten en jij bent jij. Als je teveel in je hoofd zit dan is het moeilijk om onderscheid te maken tussen jezelf en je gedachten. Maar je gedachten kunnen van alles zijn: oordelend, streng, onjuist, hard, verleidend, onjuist, onterecht, etc. Voor de mensen die yoga doen of zich wel eens verdiept hebben in mindfullness zal dit niet vreemd of onbekend in de oren klinken. Door het inzicht dat jij jouw gedachten niet bent en dat gedachten dus ook niet allesbepalend zijn, creëer je afstand tussen jezelf en deze gedachten. Het zijn maar gedachten. Jij hebt een keuze om er mee te doen wat je wilt. Wil je je helemaal mee laten slepen door deze gedachten? Of kan je de gedachten er laten zijn zonder daar meteen iets mee te moeten of te oordelen? Het vergt wellicht wat oefening om dit los te koppelen, maar ik geloof er heilig in dat je je gedachten op deze manier kunt trainen.

Hopelijk kom je met deze vijf tips al een heel eind. Misschien heb je iets van jezelf herkend? Heb je wel eens last van (vr)eetbuien en wil je hiervan af dan kun je hiermee oefenen. Merk je nou dat de (vr)eetbuien niet overgaan of misschien juist erger worden, dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Geef jezelf een periode om het zelf te proberen. Want het liefst lossen we al onze problemen zelf op, toch? Maar ben daarin ook eerlijk naar jezelf. Merk je in bijvoorbeeld twee maanden geen verbetering of vermindering van eetbuien? Dan is dat een goede indicator dat het misschien iets is wat je niet in je eentje kunt oplossen. En dat is ook oké! Er zijn genoeg professionals die je hiermee kunnen helpen. Inzien dat je hulp nodig hebt is misschien wel het moeilijkste wat er is. Blijf er dus vooral niet te lang mee lopen!

Eetbuien voorkomen is dus zeker mogelijk! Heb jij nog tips om (vr)eetbuien te voorkomen? Deel ze door middel van een comment onderaan dit bericht!

Succes! X Ana

 

Lees ook: ik voel me minder ‘fitgirl’ dan een jaar geleden