Select Page

Ik moet me op een hardloopwedstrijd voorbereiden. Sterker nog, op het moment van schrijven heb ik nog 2,5 week want….15 oktober is de halve marathon van Amsterdam. Hoewel ik een échte recreant ben en zelfs meestal in het laatste startvak sta, denk ik wel altijd na over de voorbereiding voor een hardloopwedstrijd. In de hoop dat ik er zoals vorig jaar uitzie: moe maar voldaan!

hardloopwedstrijd voorbereiden

Een hardloopwedstrijd voorbereiden – tips

Je op een hardloopwedstrijd voorbereiden door water te drinken

Ik ben altijd dorstig en dit is vervelend als je niet zelf in de hand hebt wanneer je onderweg kunt drinken omdat de verzorgingsposten op bepaalde punten staan. Nu kan je natuurlijk je eigen water meenemen, maar dat vind ik niet zo prettig. Ik begin twee dagen van te voren extra veel water te drinken en ik probeer ook op mijn zoutinname te letten.

Je op een hardloopwedstrijd voorbereiden door koolhydraten te eten

Ik eet niet heel anders op een wedstrijddag maar ik vind het wel lekkerder lopen als ik koolhydraten heb gegeten de avond van te voren. Pasta is een goede maaltijd. Let dus wel op dat je niet te veel zout gebruikt. Afhankelijk van de tijd dat de wedstrijd is houd ik rekening met wat ik eet. Soms start je op een ongelukkige tijd, bijvoorbeeld 13.00/14.00 uur. Dan is het niet handig om van te voren te lunchen want dat is te kort van te voren maar dan kan je tijdens de run nog wel eens honger krijgen. Dan eet ik gewoon wat kleins + een banaan van te voren.

Je op een hardloopwedstrijd voorbereiden door zes dagen van te voren bieten te consumeren

Bieten hebben een hoge concentratie nitraat en dat is goed voor je hardloopprestaties want het zorgt ervoor dat je minder zuurstof nodig hebt. Verwerk de bieten in een salade of smoothie. Het lukt me vaak niet om het elke dag te eten hoor, maar ik heb het afgelopen week toch twee keer gedaan. Ik ben benieuwd of het helpt.

hardloopwedstrijd voorbereiden

Je op een hardloopwedstrijd voorbereiden door uitgerust aan de start te gaan

Ik heb de hele week op mijn rust gelet maar vanavond ga ik extra vroeg naar bed want ik weet dat ik zenuwachtig kan zijn waardoor de slaap zelf minder goed is. Extra slaapuren pakken kan dus echt geen kwaad!

Je op een hardloopwedstrijd voorbereiden door van te voren koffie te drinken

Ja klinkt misschien gek! Maar koffie voor het hardlopen – of überhaupt voor het sporten – kan je hardloopprestaties verbeteren. Let wel op met koffie en wel om het volgende punt:

Je op een hardloopwedstrijd voorbereiden door proberen je toiletbezoek te timen

Het lukt niet altijd, zeker niet als ik zoveel drink van te voren, maar het timen van een toiletbezoek is wel handig. Er staan vaak rijen voor de dixies en het blijft spannend of je nog op tijd weer terug bent voor de start. Ik word er altijd heel zenuwachtig van. Vooral als je toch opeens behoefte voelt aan een number 2. Beter ga je dus thuis!

hardloopwedstrijd voorbereiden

Je op een hardloopwedstrijd voorbereiden door de juiste kleding aan én mee te hebben

Wat voor weer wordt het? Meestal is lopen met een korte broek prima te doen maar dat kan nog wel eens koud zijn als je in het startvak staat te wachten. Al helemaal als het regent! Een tip is dan om een poncho, goedkoop jackje of gewoon een vuilniszak mee het startvak in te nemen zodat je in ieder geval droog blijft en dus ook warm. In de tas met spullen die je inlevert moeten de spullen zitten die handig zijn voor na de wedstrijd. Ik heb altijd droge kleding mee. Dus sokken, schoenen, handdoek, en qua kleding in ieder geval een droge bh, top en iets warms. Uiteraard zit daar ook water in maar meestal krijg je ook wat te drinken als je klaar bent met lopen.

Je op een hardloopwedstrijd voorbereiden door alles wat je nodig hebt voor, tijdens en na de wedstrijd de avond van te voren klaar te zetten

Ik leg het volgende klaar voor mezelf:

 • Ondergoed: 1 onderbroek, 2 sportbh’s, 2 paar sokken
 • Hardloopschoenen. Heb je deze nog niet? Maak gebruik van deze kortingscode van Van Haren!
 • Extra paar schoenen
 • Sportbroek 1
 • Joggingbroek
 • Een vest
 • Een regenjas
 • Een vuilniszak
 • Een rugzak
 • De plastic tas met startnummer die je kunt inleveren
 • 2 t-shirts
 • Scheensokken (compressiekousen)
 • Flipbelt
 • Muziekoortjes
 • Kauwgom
 • Fles water
 • Startnummer
 • 4 kleine veiligheidsspeldjes voor het bevestigen van je startnummer
 • Banaan
 • OV-chipkaart
 • Contant geld + pinpas
 • Opgeladen telefoon (nou ja, die leg ik niet klaar maar moet je niet vergeten)
 • Opgeladen sporthorloge (idem)

Tip: lees ook eens het artikel over mijn hardloopessentials.

Je op een hardloopwedstrijd voorbereiden door je reis te plannen

Is de wedstrijd in je eigen stad en ga je met de fiets? Houd dan rekening met eventuele omleidingen. Moet je met de trein? Houd dan rekening met eventuele vertraging en plan je reis op tijd. Er is niks zo vervelends aan gestressed aankomen en al moeten rennen nog voordat je daadwerkelijk bent gestart. Geloof me, heb het al een paar keer meegemaakt en dat is echt hel vervelend.

Check ook waar je precies moet zijn, waar is jouw startvak? Hoe laat start je precies? Hoe laat gaat je startvak dicht? Etc. Lees dus gewoon even de informatie goed van te voren door die je hebt ontvangen.

hardloopwedstrijd voorbereiden

Ik ben er klaar voor!

Inmiddels heb ik toch al wel wat wedstrijden gelopen. Ik vind het heel leuk want het is gezellig en het is tof om te zien dat er toch zoveel mensen zijn die voor de lol zulke afstanden afleggen. Het is een echte community en dat maakt het extra leuk. Dit jaar startte ik bij de Dam tot Damloop in het startvak van Asics. Dat vond ik echt tof, want daar stond ik tussen alle bekende hardloopinstagrammers en het Asics Frontrunner Team. We hadden elkaar een week eerder ook ontmoet om de nieuwe Asics te testen. Deze schoenen heb ik afgelopen weken ingelopen en ga ik op 15 oktober de halve marathon in rennen.

hardloopwedstrijd voorbereiden

Het blijft toch altijd spannend vind ik, zo’n wedstrijd. Want de ene dag gaat het gewoon beter dan de andere. Daarom probeer ik zoveel mogelijk controle uit te oefenen met deze voorbereidingen.

Wat doe jij om je voor te bereiden op een wedstrijd? Ben jij ook nog steeds zenuwachtig voor een wedstrijd? Best een gek verschijnsel eigenlijk. Je weet wel dat je het kan, maar tóch!

Ik wens iedereen heel veel succes! Laat me ook weten hoe je (halve) marathon van Amsterdam is gegaan. Zie ik je daar? Mijn verslagen komen binnenkort.

X Ana

Hardlopen niet je ding? Of wil je een sterker lichaam juist voor het hardlopen? Check mijn sportschema voor in de gym!